1.6k pregleda
u rubrici Programiranje od
Znam, ovo pitanje pomalo spada u kategoriju ratova između Xboxa ili PlayStationa, ali hej admine, nije li ovo forum za "postavljanje bilo kakvih tematski pitanja"? Ako nije, slobodno obrišite moje pitanje. No, baš me zanima kako publika ovdje diše oko PHP-a.

Dakle - koju mvc platformu koristiite, preporučate, preferirate, volite, ...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

7 odgovor(a)

+12 glasa
od
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor

Preporučam trenutno jedina tri živa PHP frameworka:

Sve ostalo je bezpredmetno za raspravu na današnji dan.

+10 glasa
od

Poznatu Yii i manje poznatu AdminMax.

Uh, što još da napišem da nadopunim do 50 znakova? :)

+10 glasa
od
Zend je odličan(ima stvarno hrpu toga out of the box), ali je poprilično velik i nije ti potreban osim ako ne razvijaš nekakvu veliku poslovnu aplikaciju.

Za sve ostale stvari ja također preporučan Yii
od
Jedino što Yii baš nema dobro riješenu (koliko ja znam, a ispravi me ako griješim) podršku za modele kod multiple primary keys. Pa se uvijek koristi jedan primary key. Ne znam da li si se susreo s time, ali ja jesam. No uvijek se to zaobiđe sa jednim primary ključem.
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak [Megaktivan] (12.7k bodova)
Izgleda da Yii prevladava. Za sada. :)
od
Zend je danas tako preogroman i nezgrapan i spor da Vam može pomoći u PHP developmentu kao što Vam i krava može pomoći da naučite balet.
mvodanovic od mvodanovic [Novi] (0 bodova)
Bok! Htio bih vam skrenuti pažnju na ovaj framework:
https://github.com/mvodanovic/WebFW

Ne postam zbog reklame, framework je freeware i nemam niš od njega. Prvi put uopće išta objavljujem o njemu. Ako nekoga zanima, neka ga pogelda i da mi svoje komentare. Radim ga inače za svoj gušt u slobodno vrijeme. Još uvijek nema ni jedan release jer želim još implementirati neke funkcionalnosti i riješiti neke bugove prije releasanja. Mislim da ima oko 10000 linija koda, možda je sad i nešto više.

Zamišljen je da se koristi kao poddirektorij (git submodule) nekog projekta. Osnovna instalacija zahtijeva kopiranje __install direktorija u direktorij projekta (naddirektorij frameworka). Osim samog direktorija projekta, po defaultu su tu i public direktorij (sa index.php, .htaccess i statikom) i config direktorij (sa INI fileovima za konfiguraciju).

Više sam nastojao ciljati na kvalitetu izrade nego brzinu završavanja. Većina funkcionalnosti je zamišljena da bude jednostavna za upotrebu, ali opet da je sve moguće overridati za specifične potrebe.

Od glavnih featurea koje bih izdvojio tu je mogućnost korištenja MySQL, PostgreSQL i SQLite baza. Jednu bazu je lako koristiti, ali postoji mogućnost i spajanja na više različitih baza (i više različitih tipova baza). Svaka tablica u bazi je predstavljena sa jednom singleton klasom u frameworku. Tablica mora biti vjerno kopirana 1:1 (svi fieldovi, zajedno sa tipovima i defaultnim vrijednostima, svi constraintovi; za indexe još nije gotova podrška). Podržani su i kompleksni keyevi, a ne samo jednostavni. Tablicu koriste TableGateway (za manipulaciju jednog retka) i ListFetcher (za dohvaćanje liste iz baze; bilo kao lista arrayeva, bilo kao lista TableGatewayeva). Za bazu mi još nedostaje automatsko generiranje queryja za stvaranje baze prema modelu u kodu, to je u planu.

osim baze, tu je i Router koji omogućuje linkanje URL-a na controller i obratno. Također podržava i rewriteanje ruta, i hardkodiranih u routeru, i definiranih u CMS-u (u planu).

Za cacheing je podržan Memcached, ali je ostavljena mogućnosti implementacije i za druge engine. Keširati se po defaultu mogu controlleri, komponente, pojedine tablice u bazi (tje queryji) itd... S tim da postoji i podrška automatskog ubijanja cachea za neku tablicu kad se ona updatea.

CMS je takakav kakav je. Nisam frontendaš, ali mislim da je ok. Želja mi je da jednog dana bude responsive. Podržava ItemControllere (za editiranje jednog zapisa u bazi), ListControllere (za izliste i editiranje pojedinih stvari u listi) i TreeControllere (za prikaz i editiranje stablastih struktura, kao npr. navigacija). Navigacija je potpuno customizabilna,, uz mogućnost definiranja permissiona po tipu usera. Postoje neke defaultne akcije u CMS-u, ali se za svaki controller mogu definirati i custom akcije, i u list modu i u edit modu. U planu je podrška za 1:n i m:n veze u editu.

Postoji i developer mode koji je dostupan u dev environmentu, a u production environemntu ili nije, ili je zaštićen passwordom. Za dev mode se mogu stvarati DevControlleri (jedini trenutno je onaj koji prikazuje PHPInfo, u planu je još toga, kao npr. brisanje cachea ili dobivanje queryja za kreiranje baze itd...) i page profiler koji prikazuje benchmark za request za svaki Controller.

Trenutno je u izradi podrška za slike, nadam se da ću je dovršit kroz tjedan-dva. Bit će podržani Imagick i GD libraryji, različite varijacije slika (tipovi: cropped, fixed width, fixed height, contain, cover), a u CMS-u će se za administraciju slika moći ručno postaviti veličina slike po želji.

Eto, to je to. Ak vam se da, pogledajte, pljujte, hvalite, predložite (na marko . vodanovic [at] yahoo . com)... :)

EDIT:
E, da. Minimalna vezija PHP-a za framework je 5.4. Radim ga za budućnost kad će nadam se to biti standardna verzija svugdje.
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak [Megaktivan] (12.7k bodova)
Da li su u njemu razvijane koje aplikacije?
mvodanovic od mvodanovic [Novi] (0 bodova)
Nisu. Kažem, prvi release još nije vani (iako bi mogao uskoro biti, nadam se) i ovo je prvi put da ga igdje spominjem (osim par bliskih ljudi). Trenutno ga koristim samo osobno za neke interne stvari. Ali jedna od prvih stvari koju želim napraviti kad ga još malo dotjeram je prebaciti si svoj osobni sajt sa shitpressa na njega. Imam nekoliko godina profesionalnog PHP developmenta iza sebe s radom na sličnom frameworku i siteovima u top 10 po Gemiusu (spominjem zbog posjećenosti tih siteova) pa se nadam da moj framework ne bude razočaranje. :D
+10 glasa
Saša Stanković od Saša Stanković [Superaktivan] (1.8k bodova)

Uz Yii (koji je dobio dosta glasova) dobar je i cakephp (link)

+7 glasa
Ivanhoe M. od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)

Pitao sam mog programera i rekao mi je, kao iz topa sljedeće: yii framework.
(nadam se da sam dobro napisao)

+4 glasa
Dejan Pavlović od Dejan Pavlović [Početnik] (44 bodova)
CodeIgniter

Framework je izvrsno dokumentiran, ima veliki community i dosta dodatnih librarya koje proširuju izvornu funkcionalnost...
od
:) Nemaju li te sve karakteristike svi popularni frameworci?
od
CodeIgniter je smeće od frameworka. Evo i zašto:
 * Form Validation is Hardwired to $_POST
 * Form Validation Can Only Use Controller's Method as Custom Callback Rule
 * Form Validation Cannot Manually Trigger Error
 * Form Validation Can Contain Only One Error Message Per Field
 * All Libraries are Designed Stateless or One-Time Use Only

No, kako traže novog vlasnika ( http://ellislab.com/blog/entry/ellislab-seeking-new-owner-for-codeigniter ), taj framework je sigurno trenutno "out" što se tiče podrške.
+3 glasa
Web::Edukacija od Web::Edukacija [Superaktivan] (3.8k bodova)

Što preporučiti osim ono što mi koristimo? smiley Naš CMS od akademije je razvijen na AdminMax platformi.

Slična pitanja

7 odgovora 1.5k pregleda
1 odgovor 2.3k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...