360 pregleda
Matija Kranjčić u rubrici Financije od Matija Kranjčić
Iz dana u dan je sve veće tržište kriptovalutama i sve više ljudi upravo u njih ulažu novac.

Je li pametno ulagati novac u kriptovalute koje, kao što možemo vidjeti, u roku jednog dana drastično mijenjaju vrijednosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Ivan Stojanović od Ivan Stojanović
uređen od Ivan Stojanović

I da i ne. 

Ovisi od dosta faktora, a proći ćemo samo najbitnije.

Prvo i osnovno je definirati jel ulažemo pasivno pa stavljamo neki fiksni iznos periodično (mjesečno, kvartalno ili neko drugo razdoblje), ili investiramo aktivno pa trgujemo sa kriptovalutama. 

Ako ulažemo pasivno onda možemo reći da imamo manji rizik jer kupujemo i kada raste, ali i kada pada, pa smo na taj način manje izloženi riziku jer koristimo DCA metodu. Ako ulažemo jednokratni iznos, uvijek postoji mogućnost da smo kupili visoko u bull marketu pa smo izloženi padu tržišta (bear market) kao što se dogodilo zadnjih godinu i pol i onda smo zablokirali sredstva na duže razdoblje dok se ne oporavi tržište (ako uopće).

Sve treba gledati kroz prizmu diverzifikacije. Osobnog sam stava da je poželjno imati manji dio ukupne imovine investirano u kriptovalute i da se ne treba svakodnevno osvrćati na stanje i kretanje tog tržišta. Ako imamo uloženo, npr. 5% ukupne imovine u kriptovalute, i ako izgubimo onda taj gubitak neće biti kolosalan a ako se stvari krenu razvijati u pravom smjeru, taj ulog od 5% bi vrlo lako mogao biti udesetorostručen ili čak i više od toga. 

Po meni, nema smisla staviti 50% ukupne imovine u kriptovalute i onda se "nadati" da će vam tržište riješiti sve životne financijske probleme. "Nada" i "nadanje" na tržištu su za budale koje ne znaju što rade.

Uvijek uradite domaću zadaću i znajte u što ulažete i nemojte pitati nepoznate osobe po forumima i raznim grupama da vam napišu 10 kriptovaluta i onda sve staviti na njih. Ne budite lijeni, i radite svoju vlastitu analizu i tek onda investirajte. I preuzmite odgovornost za svoje odluke. To je pravi i provjereni recept koji će vam donijeti rezultat tijekom vremena, jer rezultat preko noći ne postoji.

+7 glasa
Laura Marjanović od Laura Marjanović
odabran od Matija Kranjčić
 
Najbolji odgovor
Postoji više načina na koje možemo ulagati u kriptovalute danas. Kriptovalute možemo samostalno putem grafičke kartice i raznih programa "rudariti" te na taj način postati direktni vlasnik kriptovalute ili možemo zakupiti kriptovalutu putem mobilnih aplikacija npr. putem aplikacije Revolut. Na Revolutu se može vrlo jednostavnim putem "mešetariti" kriptovalutama što bi značilo da ih kupujemo po jeftinijoj tarifi, a prodamo ih kada im vrijednost poraste. Na taj se način vrijednost kriptovaluta mijenja, a razlika je između ta dva načina u tome da se na mobilnim aplikacijama plaća određeni iznos vlasniku aplikacije zbog transakcije koja se provodi, a putem grafičke kartice postajemo vlasnici "stvarne" kriptovalute i možemo ju prodavati na tržištu kriptovaluta po svojem tečaju. Je li pametno ulagati novac u kriptovalute koje drastično mijenjaju vrijednost je teško pitanje, a svakako bih preporučila ulaganje jer se vidi dugogodišnji trend rasta vrijednosti kriptovaluta.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
8 odgovora
1 odgovor
Ana Primorac 13.09.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Primorac
2 odgovora
1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...