105 pregleda
Ana Primorac u rubrici Financije od Ana Primorac [Superaktivan] (1.9k bodova)

Što je za vas financijska pismenost?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako dijete učiti financijskoj pismenosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Marin Barić od Marin Barić [Superaktivan] (4.2k bodova)

Financijska pismenost je prikupljanje potrebnih informacija i na temelju dosadašnjeg znanja donošenja odluka o ulascima u financijske rizike, te pri tome korištenje dostupnih financijskih proizvoda, usluga i koncepata za osobne ili poslovne potrebe. Unapređenje financijske pismenosti u svijetu bitan je faktor razvoja društva koji uključuje podršku širokog opsega nositelja društvenog razvoja kao što su državna javna tijela, udruženja potrošača, privatni poslovni sektor, obrazovne institucije i ostali. 

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) financijsku pismenost opisana je kao sukus informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja neophodnih u odlučivanju oko dobrih financijskih odluka kojima se ostvaruje grupna ili osobna dobrobit. Ukratko, za financijsku pismenost bi mogli reći da je ona: "osnovno financijsko znanje koje nam je potrebno za funkcioniranje u današnjem okruženju".

Važnost financijske pismenosti pokazuju zadnji rezultati istraživanja nivoa financijske pismenosti u RH od kraja 2019. godine provedenog u organizaciji OECD koje pokazuju tek jako blagi porast kod nas u odnosu na prethodno istraživanje iz 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti stanovnika RH iznosila je 2019. godine 12,3 od ukupno 21 boda (59%), u odnosu na 2015. godinu i 11,7 bodova (56%). U ovakvom istraživanju mjeri se sljedeće: financijsko znanje stanovništva, njihovo financijsko ponašanje i odnos prema novcu.

Financijsko obrazovanje // Financijska edukacija

Financijsko obrazovanje (financijska edukacija) pojedinca danas je bitan faktor zbog različitih vrlo dinamičnih, globalno isprepletenih i kompleksnih financijskih sudionika na tržištu. Potrebe pojedinaca za financijskom pismenošću također postaju sve zahtjevnije, a jedino financijskim obrazovanjem mogu poboljšati shvaćanje dostupnih financijskih proizvoda, usluga i koncepata. Financijsko znanje stečeno financijskim obrazovanjem pojedincu smanjuje financijskih rizik u donošenju važnih financijskih odluka.

Pepper Potts od Pepper Potts [Superaktivan] (1.2k bodova)
Meni treba financijska pismenost. gdje da ju kupim?

Slična pitanja

4 odgovora 178 pregleda
1 odgovor 173 pregleda
1 odgovor 103 pregleda


EVENT POSVEĆEN EVENT INDUSTRIJI

eventfest 2022 u Zagrebu
19. i 20. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.0k pitanja

13.2k odgovora

2.6k komentara

1.3k korisnika

...