351 pregleda
Ana Primorac u rubrici Financije od Ana Primorac

Što je za vas financijska pismenost?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako dijete učiti financijskoj pismenosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+15 glasa
Marin Barić od Marin Barić

Financijska pismenost je prikupljanje potrebnih informacija i na temelju dosadašnjeg znanja donošenja odluka o ulascima u financijske rizike, te pri tome korištenje dostupnih financijskih proizvoda, usluga i koncepata za osobne ili poslovne potrebe. Unapređenje financijske pismenosti u svijetu bitan je faktor razvoja društva koji uključuje podršku širokog opsega nositelja društvenog razvoja kao što su državna javna tijela, udruženja potrošača, privatni poslovni sektor, obrazovne institucije i ostali. 

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) financijsku pismenost opisana je kao sukus informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja neophodnih u odlučivanju oko dobrih financijskih odluka kojima se ostvaruje grupna ili osobna dobrobit. Ukratko, za financijsku pismenost bi mogli reći da je ona: "osnovno financijsko znanje koje nam je potrebno za funkcioniranje u današnjem okruženju".

Važnost financijske pismenosti pokazuju zadnji rezultati istraživanja nivoa financijske pismenosti u RH od kraja 2019. godine provedenog u organizaciji OECD koje pokazuju tek jako blagi porast kod nas u odnosu na prethodno istraživanje iz 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti stanovnika RH iznosila je 2019. godine 12,3 od ukupno 21 boda (59%), u odnosu na 2015. godinu i 11,7 bodova (56%). U ovakvom istraživanju mjeri se sljedeće: financijsko znanje stanovništva, njihovo financijsko ponašanje i odnos prema novcu.

Financijsko obrazovanje // Financijska edukacija

Financijsko obrazovanje (financijska edukacija) pojedinca danas je bitan faktor zbog različitih vrlo dinamičnih, globalno isprepletenih i kompleksnih financijskih sudionika na tržištu. Potrebe pojedinaca za financijskom pismenošću također postaju sve zahtjevnije, a jedino financijskim obrazovanjem mogu poboljšati shvaćanje dostupnih financijskih proizvoda, usluga i koncepata. Financijsko znanje stečeno financijskim obrazovanjem pojedincu smanjuje financijskih rizik u donošenju važnih financijskih odluka.

Marina Polić od Marina Polić
Meni treba financijska pismenost. gdje da ju kupim? ;)

Slična pitanja

2 odgovora
5 odgovora
Margareta Jurisi 29.10.2020. pitanje u rubrici Financije od Margareta Jurisi
4 odgovora
2 odgovora
Ana Pilato 28.09.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...