105 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris (8.8k bodova)

Što su posjetitelji naučili na Konferenciji financijske pismenosti koju je održao Toni Milun 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija (131k bodova)
prikazano od Znatko

GRAĐANI UZ TONIJA MILUNA SAZNALI KAKO SE NOSITI S INFLACIJOM I PRIPREMITI SE ZA RECESIJU!

Prva konferencija financijske pismenosti okupila je 50 predavača i panelista te privukla više od 750 sudionika. Kako se ponašati u recesiji, kako izbjeći ovrhu, kako uštedjeti, povisiti plaću i investirati - sve se to moglo čuti u Algebri i Laubi

Željko Riha

Jučer, 15.rujna 2022. je u prepunim dvoranama Visokog učilišta Algebra i dvorani Laube, održana “Prva konferencija financijske pismenosti Toni Milun”. Na više od trideset panela, radionica i predavanja, građani, studenti i poduzetnici mogli su čuti i naučiti mnogo o aktualnim temama poput uvođenja eura, kako se nositi s inflacijom, a kako s recesijom. Na to pitanje u svojem predavanju “Što će nam donijeti recesija i kako je spremnije dočekati? odgovorio je ekonomski analitičar dr. sc. Vuk Vuković i tom prilikom izjavio kako puno indikatora ukazuje da nam je recesija pred vratima. 

"Vidimo da inflacija smanjuje raspoložive dohotke, ljudi manje troše, firme manje zarađuju. Središnje banke moraju dizati kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, što dodatno pojačava recesijske sile. Zaduživanje je skuplje, manje je novca u ekonomiji, manje kredita za građane i firme, potrošnja pada, nove narudžbe padaju, a uskoro će nažalost i rasti nezaposlenost. To je ciklično ponašanje ekonomije koje se događa kad god središnje banke dižu kamatne stope."

Uz to je Vuković dodao kako Hrvatska ima sreću da ulazi u euro od iduće godine, zbog čega učinak recesije ne bi trebao biti toliko snažan jer hrvatske kamate ionako veće od europskih. Napominje kako će hrvatski građani svakako osjetiti krizu svojih svojih domaćih nestabilnosti i ovisnosti, ali ne bi trebala biti snažna poput one nakon 2008. godine. Ponajviše jer je bankarski sektor u puno boljem stanju.

"Kako se tome svemu postaviti kao investitor? Ovisno o sklonosti riziku, no još nije vrijeme za povratak u dionice. Treba pričekati signale promjene monetarne politike za takvo nešto.“

Posebno su pogođeni i inflacijom i recesijom oni građani koji već imaju ovrhe. Panel ”Kako se riješiti ovrhe?“ bio je besplatan za građane. Prema podacima FINA-e, broj osoba koje su pod ovrhom u Hrvatskoj je u opadanju iz godine u godinu. Vinka Ilak, članica Uprave FINA-e o ovoj je temi rekla:

„Podizanje financijske pismenosti i pružanje individualne savjetodavne pomoći građanima s financijskim poteškoćama dobar je i nužan model, posebno onima koji su uslijed prezaduženosti i ovrha izgubili financijsku neovisnost. FINA je s udrugom Padobran pokrenula projekt "Skok iz duga" kojemu je cilj besplatno educirati građane o izlasku iz duga, a educirani Finini stručnjaci provodit će savjetovanje u šest gradova Hrvatske."

Vinka Ilak smatra da iako je efikasnost sustava provedbe ovrhe iznimno važna, važno je i educirati građane o upravljanju vlastitim budžetom te o mogućnostima uslijed ovrhe. Uz to je iznimno važno raditi na tome da cijeli proces bude što manje otegotan za ovršenika te voditi računa o njegovim socijalnim okolnostima i zaštiti njegova dostojanstva.

Ono što je zanimalo sve okupljene je odgovor na pitanje: “Kako izbjeći ovrhu?”, na što je odvjetnik Petar Petrić dao odgovor:

"Sporazumom ili dugoročnom otplatom duga, ako se dužnik javi putem adrese koja je prijavljena. Iz tog razloga svi bi trebali obnavljati svoje osobne podatke odnosno kontakt i adrese jer u slučaju da dužnik ima navedenu krivu adresu postoji mogućnost da nije upućen u svoj slučaj ovrhe, a tako najčešće i dolazi do problema."

Do problema nas ne bi trebao dovesti euro, na nama je samo da mu se prilagodimo. O tome se razgovaralo na panelu Bye, bye kuna, euro is here!“,  a iz jedne od vodećih hrvatskih banaka, Petra Bašić Jantolić, za što lakše snalaženje s eurom, građanima je savjetovala tri stvari:

  1. što prije prebaciti na svoje račune one kune koje doma imamo "u jastučnicama" jer će se automatski konvertirati u noći s 31.12.2022. na 01.01.2023.
  2. koristiti aplikacije za mobilno bankarstvo kako bi imali u svakom trenutku sve podatke i informacije o konverziji
  3. prebaciti se iz gotovinskog plaćanja na kartično plaćanje.

Savjeta je bilo još mnogo - za uštedu, financiranje, investiranje, bolje raspolaganje novcem. Toni Milun je čak posjetitelje konferencije naučio i pet principa financijske pismenosti.

Na kraju prve Konferencije financijske pismenosti koja je okupila preko 750 sudionika, Toni Milun podijelio je svoje dojmove:

Iznimno sam sretan što su posjetitelji bili jako zadovoljni, imali su priliku vidjeti kako trošiti manje, kako zarađivati više i potom kako tu razliku pametno investirati.  Ova konferencija je bila ostvarenje mog sna, ali sanjam ja i dalje. Zajedno s mojim timom, imam u pripremi još brojne projekte, dio kojih su i ovakve konferencije po cijeloj Hrvatskoj.

2023. godine građani drugih gradova u Hrvatskoj, također će moći čuti i učiti o financijskoj pismenosti uživo. Stoga pratite web stranicu i društvene mreže (YouTube, Twitter, Facebook) Tonija Miluna jer ovo je tek početak.

Slična pitanja

3 odgovora
Monika Kiris 07.09.2022. pitanje u rubrici Financije od Monika Kiris (8.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...