48 pregleda
Hrvoje Hladnik u rubrici Financije od Hrvoje Hladnik [Superaktivan] (3.2k bodova)

Zamislite u budućnosti Hrvatsku nakon što prođe uvođenje eura i još to kroz krizu - inflaciju (trenutno 9,4%), recesiju (pad realnoga BDP-a praćen općom lošom ekonomskom klimom), stagflaciju (inflacija kroz period gospodarske stagnacije ili pada). Vjerojatno pričamo o 2023. ili kasnijoj godini. Kakva će tada biti naša Hrvatska?

  • Što će se do tada dogoditi s prosječnom plaćom?
  • Što će se u međuvremenu dogoditi s kamatama na kredite banaka?
  • Kakve će tada biti cijene nekretnina u odnosu na danas?
  • Koje financijske (materijalne ili papirnate) vrijednosti će tada narasti, a koje će izgubiti vrijednost?
  • Ima li nade za nas? Mora biti, ali samo koje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Ana Nera Horvat prije od Ana Nera Horvat [Superaktivan] (1.6k bodova)
Situacija trenutno ne samo u RH nego u svijetu je vrlo financijski nepovoljna. Prvo COVID-19 mjere tj. zatvaranje brojnih objekata, neodržavanje festivala, smanjeno putovanje, veća potreba zdravstvenog sektora za financiranjem- sve je to ostavilo danak na financije u svijetu, a potom još stiže i agresija na Ukrajinu i sankcije Rusiji.

Situacija nikako nije pogodna za uvođenje eura, no "što se mora nije teško". Prosječna plaća zasigurno neće narasti, no troškovi života će porasti s obzirom na pravilo zaokruživanja cijena zbog kojeg proizvodi mogu dodatno i značajno poskupjeti. Na isti takav način, porast će i kamate te možebitno i rate kunskih kredita, dok će krediti u eurima tu biti donekle stabilni (naravno, ovisno o općoj situaciji s eurom). Automatski će rasti i cijene nekretnina.

U današnje vrijeme a kroz povijest općenito, zlato je uvijek bilo stabilna valuta a tako je i danas. RH nažalost od početka 2000.-ih nema zlatne rezerve pod izgovorom "da je zlato nestabilno i da je bilo bolje uložiti u euro". RH bi možda trebala zanemariti takvo mišljenje "stručnjaka" i početi popunjavati zlatne rezerve. To jedina nada za stabilizaciju situacije u RH.

Slična pitanja

2 odgovora 206 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...