Darko Međimurec u rubrici Vjera i religija od Darko Međimurec

Postoje li dokazi putem kojih možemo znati da Biblija nije samo mitologija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+23 glasa
Marko Svjetionik od Marko Svjetionik
odabran od Darko Međimurec
 
Najbolji odgovor
Mislim da gospođica Ružica griješi, i da nije baš "sve stvar vjere", jer imamo povijesne i arheološke dokaze koji potkrijepljuju vjeru u kršćanski narativ. Bart D. Ehrman, koji je inače ateist i bavi se proučavanjem biblijskih manuskripta (te je vrlo cijenjen u svom području) kaže da je apsolutna povijesna sigurnost da je Isus umro na križu -
Imamo otkrivene ostatke bojnih kola na mjestu prelaska mora gdje je Mojsije prolazi sa narodom za vrijeme Egzodusa. Zanimljivo, baš takav tip gradnje kotača je bio za vrijeme Ramzesa. Tu su i spomenici rimskom guverneru Ponciju Pilatu, zatim sva mjesta koja se pojavljuju u Novom zavjetu: Getsmemanski Vrt, Brdo Lubanjsko (koje zaista liči na lubanju kada ga se pogleda), gora Morija, Filistejci (današnji Palestinci), gradovi, zaseoci, mjesta, plemena, imena; svo povijesno i kulturološko naslijeđe. Također apostol Pavao i njegova povijesnost osobe. Znanost (arheološka i povijesna) idu ruku pod ruku sa biblijskim pričama i događajima (ne objašnjavajući aspekt vjere, jer to nije niti područje arheologije i povijesti). Ono gdje znanost više ne ide, je pitanje onostranog. Nitko ne može dokazati uskrsnuće. No i prazan grob je dokaz, budući da je povijesna točnost da je Isus raspet i ubijen na križu. Tome svjedoče i nekršćanski povijesničari poput Josipa Flavija, te židovski Talmud. Konačno, tu su i progoni prvih kršćana, koji su bili spremni dati svoje živote za svjedočenje svoje vjere. Nitko ne bi bio toliko lud da se podvrgava smrti, i da se Isus Krist zaista nije objavio ljudima, nego je "boom" kršćanstva nastao upravo zbog autentičnosti onoga što stoji u Bibliji.
+18 glasa
Žarko Hlad od Žarko Hlad
Komentar gospođice Ružice iako je vjerojatno prvo što bi većini palo na pamet potpuno je promašen i nema veze sa realnom slikom svijeta u kojem živimo.

Kao katolik koji vidi i osjeća istinitost svoje vjere moram ukazati na činjenicu da nikakva antropologija niti Karl Marx nikada neće dovesti u pitanje religiju.

Takva "znanost" iako u mnogim glavama stvarna u realnom svijetu samo iščezne u strahu pred Božjom Istinom.

Od nebrojeno mnogo čuda u Katoličkoj crkvi imamo npr. Euharistijska čuda gdje se za vrijeme svete mise hostija pretvori u pravo Tijelo i pravu Krv Kristovu, možete tražiti više na netu.

Ima još dosta opipljivih dokaza prema kojima možete utvrditi postojanje duhovnog svijeta, dobra i zla. I sve je logično i očito.

Ali najvažnije je vjerovati srcem i kucati na vrata Gospodinova.

"Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"

Iv 20,24-29
Mario Ronić od Mario Ronić
Možda si u pravu, ali nije ona komentirala. Ona je odgovorila. A ti si odgovarao iako si u biti nju komentirao. Mislim da si ti fulao jer ovaj tip komunikacije nije primjeren na Quori ili Znatku. Odgovori na pitanje bolje nego Ružica. Ako želiš. Pa da vidimo hoćeš li skupiti više bodova od nje. :)
+11 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
Nedavno sam naišla na jedan odličan citat iz jedne knjige koji glasi "I think you have to have faith in people before they earn it. Otherwise it's not faith, right?" (Mislim da trebate imati vjere u ljude prije nego ju oni zasluže. Inače to nije vjera, zar ne?)
Mislim da se ovo može primijeniti i na vaše pitanje. Sve je stvar vjere! Kao i sve svete knjige iz svake religije, sve je stvar vjerujete li vi u ono što vam određena vjera govori ili ne. Vjerojatno se dobar dio toga nikada neće moći dokazati, ali ukoliko ste vjernik dokaz vam neće trebati. Antropologija(i K. Marx) jasno govore kako je religija stvorena da utješi čovjeka i obrani ga od ovozemaljskih nedaća, objasni mu ono što on sam sebi ne može. (Marx to naravno malo pesimističnije objašnjava, govori da je religija utjeha za siromašne itd.)  Stoga, ukoliko stvari koje se nalaze u Bibliji nikada ne budu objašnjene znanosti i njezinim metodama, ne postoji način da se one dokažu. Možda ste se nadali drugačijem odgovoru, ali što je tu je, vjera i znanost su rijetko zajedno išle ruku pod ruku!
+8 glasa
Elena Dundović od Elena Dundović
To svakako ne možemo znati. Biblija je 'dokaz' da se sve to događalo jednako kao što je Marvel Studio dokaz da Spider-Man postoji. Pa opet nitko ne vjeruje da se Spider-Man stvaran. Sve je to stvar toga koliko zapravo vjeruješ u nešto. Što znači da ako ti dovoljno vjeruješ da je Biblija stvarna-onda je stvarna. Ako ne vjeruješ znači nije stvarna. Vrlo  jednostavno. Ja ne mogu tvrditi da je sve što piše u Bibliji istina jer je po meni to knjiga kao i svaka druga koju je netko napisao u svoje vrijeme. Vjerujem da je Isus postojao kao povijesna osoba te da je obješen na križu jer su u to vrijeme tako osuđivali kažnjenike ali svakako ne vjerujem da je radio sve te puste stvari koje su navedene u Bibliji.
+6 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
U Bibliji imamo i mitove i istinu. Knjiga Postanka; stvaranje svijeta je mit, ne znamo je li istina. Dok za druge stvari postoje dokazi. Na primjer kada je Mojsije prelazio preko Crvenoga mora; u to doba je to more znalo presušiti u određeno vrijeme. Mnogi Biblijski krajevi su povijesne osobe, upisane u popis stanovništva. Kralj Salomom je čak iza sebe ostavio knjižnicu.

Isus je povijesna osoba. Izračunali su da se zapravo rodio 4. godine prije Krista, budući da se kalendar stalno izmjenjivao, čak su Rimljani dodali 8. dan u tjednu jedno vrijeme. Isusovo pravo ime u povijesnim spisima bi bilo "Joshua ben Joseph (Isus sin Josipov)*.

Imamo Kumrankse spise pronađene u Crnom moru. Spominju se dijelovi Biblije.

Pronađeni su čavli, kalež i posmrtna postelja za koje se tvrdi da su Isusovi.

Imamo i ostatke zidina židovskog hrama.

Slična pitanja

2 odgovora 451 👀
2 odgovora 241 👀
1 odgovor 527 👀
2 odgovora 2.1k 👀
Mia Marijanović 27.03.2016. pitanje u rubrici Vjera i religija od Mia Marijanović
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...