124 pregleda
Ivana Mačić u rubrici Financije od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.5k bodova)
Da čujem koliko ste financijski pismeni ... Koja je razlika između dobrih i loših kredita?

Što određuje unaprijed dobar kredit, a što je loš kredit kojeg ne biste trebali uzimati, iako Vam ga čak i banka nudi i omogućava bez problema i u jednom danu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.6k bodova)
odabran od Ivana Mačić
 
Najbolji odgovor

Čitao sam svojevremeno u knjizi Roberta Kiyosakija "Bogati otac, siromašni otac" da se kredite dijele na dobre i loše kredite:

Dobar i loš kredit

  • Loš kredit - najčešće je to "minus po računu", pa onda i klasične "kreditne kartice" koje stvaraju umjetni osjećaj (samo u početku kod odobrenja kredita!) života "na visokoj nozi", dok ostale mjesece kada dug treba vraćati banci vode ljude u višegodišnje financijsko ropstvo. Glavna karakteristika lošeg kredita je da ćete kratkorajtno živjeti bolje nego do sada, a dugoročno lošije zbog povećanih rata kredita. Loš kredit ćete plaćati iz svoje plaće, dakle od svog rada za koji ste plaćeni novcem po utrošenom vremenu. A znamo da je vrijeme izrazito važan, ako ne i najvažniji resurs svakog živog bića upravo zato jer je ograničen. Plaćanjem kredita od novaca kojeg ste dobili zauzvrat za rad za druge - govori da ste u lošem kreditu. Kada je netko financijski pismen, za svakodnevne potrepštine ili npr. ljetovanje uvijek će koristiti svoju ušteđevinu, a nikako ne kredit.
  • Dobar kredit - najčešće je to investicijski kredit (ili stambeni kredit) za nekretninu koja se iznajmljuje drugima. Na taj način drugi plaćaju Vaš kredit, a ne Vi iz Vaše plaće. Kada znate da ne morate plaćati rate kredita banci svojim novcem koji ste do sada koristili za svakodnevni život, znajte da - imate dobar kredit.

Slična pitanja

0 odgovora 383 pregleda
1 odgovor 85 pregleda
1 odgovor 177 pregleda
2 odgovora 2.0k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...