175 pregleda
Ivana Mačić u rubrici Financije od Ivana Mačić (6.7k bodova)
Da čujem koliko ste financijski pismeni ... Koja je razlika između dobrih i loših kredita?

Što određuje unaprijed dobar kredit, a što je loš kredit kojeg ne biste trebali uzimati, iako Vam ga čak i banka nudi i omogućava bez problema i u jednom danu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec (25.3k bodova)
odabran od Ivana Mačić
 
Najbolji odgovor

Čitao sam svojevremeno u knjizi Roberta Kiyosakija "Bogati otac, siromašni otac" da se kredite dijele na dobre i loše kredite:

Dobar i loš kredit

  • Loš kredit - najčešće je to "minus po računu", pa onda i klasične "kreditne kartice" koje stvaraju umjetni osjećaj (samo u početku kod odobrenja kredita!) života "na visokoj nozi", dok ostale mjesece kada dug treba vraćati banci vode ljude u višegodišnje financijsko ropstvo. Glavna karakteristika lošeg kredita je da ćete kratkorajtno živjeti bolje nego do sada, a dugoročno lošije zbog povećanih rata kredita. Loš kredit ćete plaćati iz svoje plaće, dakle od svog rada za koji ste plaćeni novcem po utrošenom vremenu. A znamo da je vrijeme izrazito važan, ako ne i najvažniji resurs svakog živog bića upravo zato jer je ograničen. Plaćanjem kredita od novaca kojeg ste dobili zauzvrat za rad za druge - govori da ste u lošem kreditu. Kada je netko financijski pismen, za svakodnevne potrepštine ili npr. ljetovanje uvijek će koristiti svoju ušteđevinu, a nikako ne kredit.
  • Dobar kredit - najčešće je to investicijski kredit (ili stambeni kredit) za nekretninu koja se iznajmljuje drugima. Na taj način drugi plaćaju Vaš kredit, a ne Vi iz Vaše plaće. Kada znate da ne morate plaćati rate kredita banci svojim novcem koji ste do sada koristili za svakodnevni život, znajte da - imate dobar kredit.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Suzana Mićel 29.11.2015. pitanje u rubrici Financije od Suzana Mićel (2 bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 16.08.2020. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić (7.2k bodova)
2 odgovora
Andrei Kum 04.05.2016. pitanje u rubrici Financije od Andrei Kum (2 bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...