85 pregleda
Marina Baričanec u rubrici Vjera i religija od Marina Baričanec [Superaktivan] (4.1k bodova)
Koje zanimljivosti o nesreći se vežu uz povijesna narodna vjerovanja oko petka 13-tog?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)

Postoji nekoliko zanimljivosti koje se vežu uz petak 13., a zbog kojih narod smatra da taj dan donosi nesreću te je bolje ostati kod kuće i odgoditi važne obaveze.


Pretpostavlja se da je sve počelo 1927. godine potpunim slomom burze (po drugi puta) kada su se u Wall Streetu očajni trgovci bacali kroz prozore zgrada. 


Iz katoličkog konteksta, u petak je Isus razapet, a vjeruje se da je Adam zagrizao otrovnu jabuku na Evin nagovor također u petak. Osim toga, na petak 13. Kain je ubio svog brata Abela. Vjeruje se da je i na Posljednjoj večeri bilo 13 ljudi, a 13. je bio Juda koji je kasnije izdao Isusa. 


Prema nordijskoj mitologiji, na večeru koju je organiziralo 12 bogova došao je 13. gost (Loki) koji je bio nepozvan, a nagovorio je slijepog boga tame, Hodera, da ustrijeli boga radosti, svjetlosti i dobrote, svog brata Baldera. Zato se u astrologiji broj 12 smatra savršenim brojem - 12 mjeseci u godini, 12 apostola, 12 znakova Zodijaka.


Postoji i službeni naziv za strah od petka 13. - paraskevidekatriafobija. No, zanimljiva informacija je da prema statističkim podacima broj nesreća tijekom tog dana ostaje jednak kao i za druge dane u godini. Sve nesreće koje se dogode na petak 13. vjerojatno nastanu zbog ljudskog praznovjerja koje izaziva strah, a samim time i slabiju koncentraciju. 

Mia M. od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
Hahaha!
odgovor upravo ima 13 pregleda!!!
uuuu!

Slična pitanja

2 odgovora 828 pregleda
9 odgovora 446 pregleda
1 odgovor 397 pregleda
1 odgovor 39 pregleda
1 odgovor 224 pregleda
1 odgovor 2.6k pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...