Marina Božan u rubrici Pravo od
Islamske zemlje u kojima se primjenjuje neka verzija šerijatskog prava su: Afganistan, Bahrein, Bruneji, Egipat, Indonezija, Iran, Irak, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Nigerija, Pakistan, Katar, Saudijska Arabija, UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Jemen.

Zašto navedene islamske države različito poštuju šerijatsko pravo tj. zašto su šerijatski zakoni više ili manje fleksibilni ovisno o državi?

~~~
* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to islamski šerijat?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Ana Nera Horvat od
Pravo je općenito, iako viđeno kao striktan i jasno određen sustav normi, vrlo fleksibilno. Stvar je u tome što je jedan od temelja primjene prava tumačenje norme. Norma jest napisana na način na koji je napisana i taj dio se ne može modificirati, no tumačenje napisanog može. Time dolazimo do struje svijesti građana (i vjernika) svake islamske države ponaosob te shodno njihovoj struji svijesti takvo će biti i tumačenje. Primjerice, jedan dio će smatrati ženine oči kao zavodljiv dio ženskog tijela te će zahtijevati da i oči budu pokrivene dok će neki smatrati da ženske oči nisu nimalo zavodljive stoga ne moraju biti pokrivene. Tumačenje normi jednaka je priča za sve, a jednostavan primjer za shvaćanje istog su recimo različite presude sudova diljem RH za jednaka kaznena djela.
+3 glasa
Arnela Abadžija od
Sve države manje ili više gledaju da prilagode šerijatsko pravo međunarodnoj zajednici kako ne bi došli do osuda i kako ih ne kako ne bi došla do invazije tih stranih zapadnih zemalja na te islamske zemlje tako reći jer kad god se desilo neko izvršenje kazne uvijek je međunarodna zajednica reagovala krše se međunarodna prava i svaka država koja je manje ili više sprovodila neki od šerijatskih kazni bile su pod invazijom zapada na primer u avganistanu se to desilo i u Iraku u Siriji u afričkim zemljama rijetko koja zemlja je primenjivala neki šerijatski zakon kako ne bi došlo do invazije zapada na muslimanske zemlje oni su podlegli prilagođavanjem šerijatskog zakona i međunarodnog zakona jer su mnoge zemlje bile u invaziji a kako ne bi došli do krvoprolića invazije i ratova  kako bi vladar zadržao svoju vlast i ne bi bio smenjen oni su pristali na to da se manje ili više dodvore međunarodnoj zajednici

Slična pitanja

2 odgovora 342 👀
2 odgovora 325 👀
2 odgovora 441 👀
2 odgovora 2.0k 👀
3 odgovora 401 👀
3 odgovora 524 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...