Marina Božan u rubrici Vjera i religija od Marina Božan
Zašto pred talibanima u zauzetim gradovima uglavnom bježe muškarci, a ne toliko žene?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Stjepan Vuksanović od Stjepan Vuksanović
odabran od Marina Božan
 
Najbolji odgovor

 Afganistan kojeg smo poznavali kao predsjedničku republiku osnovanu 2004. nakon pobjede nad talibanskom vlašću više ne postoji. Povratkom talibanske vlasti ponovno se vraća i konzervativno-islamistički utjecaj kojeg na građane Afganistana širi vlada Hibatullah Akhundzade. Riječima hrvatskog politologa specijaliziranog za Bliski istok i studije odnosa politike i religije:

"Žene mogu biti zatvorene ili ne bi smjele izlaziti van, ali mladići su ti koji bivaju ucjenjivani. Dakle, ako ne žele pristupiti talibanskim borbenim formacijama, prijetila bi im smrt. To je čest slučaj."

Svijetom je prošla strašna slika tisuće Afganistanaca koji su na aerodromu Hamid Karzai u Kabulu, držeći se za avione padali u sigurnu smrt, dok su se pokušavali ukrcati. Ti su razorni i tužni prizori nagovještavali bolnu i surovu stvarnost žena koje su ostavljene u Afganistanu bez zaštite od brutalnog militantnog režima, dok su njihovi očevi i braća pokušavali pobjeći. Čak i ako to nisu proživjele, ove žene poznaju brutalnu povijest talibana – porobljavanje, mučenje, potpuno nepoštivanje njihovih prava. Nažalost, jako je malo odgovora na kompleksna pitanja kada je riječ o državnoj krizi. Talibani su agresivni i nasilni podjednako kako prema ženama, tako i prema muškarcima.  Pitanje glasi: da li su muškarci bježeći pred režimom htjeli osigurati zaštitu sebi i svojoj obitelji, ili su ne znajući za posljedice, svojim sebičnim činom ostavili svoje najmilije u milost i nemilost talibanima? Možda su otišli iz Afganistana kako bi smislili način na koji bi pomogli svojim voljenima. Mladići koji ostanu u Afganistanu dobivaju pisma talibanske vojske u kojima ih pozivaju da im se priključe, a ako u kojem slučaju poziv bude odbijen, tada je njihov život stavljen na kocku. Demografska slika koja pokazuje Afganistan odlazi u korist mlađoj populaciji, jer kako i sam stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović govori: "...među onima koji su bježali određeni postotak mladih osoba do, naprimjer, 24-25 godina, sasvim je moguće da se još nisu stigli oženiti i stvoriti pravu obitelj...", a to je talibanima važno, jer bi dobili mlade i svježe snage koje bi učvrstile vojni i građanski red u novonastalom Islamskom emiratu Afganistana.

Marina Božan od Marina Božan
Hvala ti na iscrpljenom odgovoru. Pozorno sam ga pročitala.
Marina Božan od Marina Božan
*iscrpnom...

Slična pitanja

4 odgovora 442 👀
1 odgovor 200 👀
2 odgovora 280 👀
2 odgovora 1.7k 👀
3 odgovora 869 👀
1 odgovor 1.1k 👀
Ivana Mačić 07.05.2022. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Mačić
2 odgovora 344 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...