Mnogi sakriveni odgovori su sada vraćeni nakon ovog problema.
138 pregleda
Marina Božan u rubrici Vjera i religija od Marina Božan (3.8k bodova)
Zašto pred talibanima u zauzetim gradovima uglavnom bježe muškarci, a ne toliko žene?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Stjepan Vuksanović od Stjepan Vuksanović (4.6k bodova)
odabran od Marina Božan
 
Najbolji odgovor

 Afganistan kojeg smo poznavali kao predsjedničku republiku osnovanu 2004. nakon pobjede nad talibanskom vlašću više ne postoji. Povratkom talibanske vlasti ponovno se vraća i konzervativno-islamistički utjecaj kojeg na građane Afganistana širi vlada Hibatullah Akhundzade. Riječima hrvatskog politologa specijaliziranog za Bliski istok i studije odnosa politike i religije:

"Žene mogu biti zatvorene ili ne bi smjele izlaziti van, ali mladići su ti koji bivaju ucjenjivani. Dakle, ako ne žele pristupiti talibanskim borbenim formacijama, prijetila bi im smrt. To je čest slučaj."

Svijetom je prošla strašna slika tisuće Afganistanaca koji su na aerodromu Hamid Karzai u Kabulu, držeći se za avione padali u sigurnu smrt, dok su se pokušavali ukrcati. Ti su razorni i tužni prizori nagovještavali bolnu i surovu stvarnost žena koje su ostavljene u Afganistanu bez zaštite od brutalnog militantnog režima, dok su njihovi očevi i braća pokušavali pobjeći. Čak i ako to nisu proživjele, ove žene poznaju brutalnu povijest talibana – porobljavanje, mučenje, potpuno nepoštivanje njihovih prava. Nažalost, jako je malo odgovora na kompleksna pitanja kada je riječ o državnoj krizi. Talibani su agresivni i nasilni podjednako kako prema ženama, tako i prema muškarcima.  Pitanje glasi: da li su muškarci bježeći pred režimom htjeli osigurati zaštitu sebi i svojoj obitelji, ili su ne znajući za posljedice, svojim sebičnim činom ostavili svoje najmilije u milost i nemilost talibanima? Možda su otišli iz Afganistana kako bi smislili način na koji bi pomogli svojim voljenima. Mladići koji ostanu u Afganistanu dobivaju pisma talibanske vojske u kojima ih pozivaju da im se priključe, a ako u kojem slučaju poziv bude odbijen, tada je njihov život stavljen na kocku. Demografska slika koja pokazuje Afganistan odlazi u korist mlađoj populaciji, jer kako i sam stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović govori: "...među onima koji su bježali određeni postotak mladih osoba do, naprimjer, 24-25 godina, sasvim je moguće da se još nisu stigli oženiti i stvoriti pravu obitelj...", a to je talibanima važno, jer bi dobili mlade i svježe snage koje bi učvrstile vojni i građanski red u novonastalom Islamskom emiratu Afganistana.

Marina Božan od Marina Božan (3.8k bodova)
Hvala ti na iscrpljenom odgovoru. Pozorno sam ga pročitala.
Marina Božan od Marina Božan (3.8k bodova)
*iscrpnom...

Slična pitanja

1 odgovor
3 odgovora
Mia Marijanović 25.07.2021. pitanje u rubrici Vjera i religija od Mia Marijanović (7.6k bodova)
1 odgovor
Lovro Gorup 17.11.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Lovro Gorup (3.4k bodova)
1 odgovor
Mia Marijanović 25.07.2021. pitanje u rubrici Vjera i religija od Mia Marijanović (7.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...