257 pregleda
Josipa Grgić u rubrici Društvo od Josipa Grgić (88 bodova)
Tko je prvi uopće pomislio to?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić (16.5k bodova)
uređen od Ružica Perić
Nisam u potpunosti sigurna od kuda je ova fraza potekla, ali spomenut ću neke čimbenike i navesti razlike zbog kojih se toliko često naglašava razlika između muškaraca i žena.
U nekim je istraživanjima dokazano da se muškarci bolje snalaze kada je u pitanju slaganje namještaja, iako su žene češće proučavale upute za izradu, ali kada se se ženama i muškarcima dao čekić i zamolilo da zakucaju čavlić - žene su pobijedile! Muškarci su koristili više snage, ali žene su ovdje pokazale veću preciznost odnosno bolje pogađale zadanu  metu. Žene su također pokazale da brže i bolje interpretiraju emocije kao što su sreća, tuga, iznenađenje i odbojnost, dok muškarci bolje zamjećuju bijes - posebno kod drugih muškaraca. Iako je teško konstatirati da su žene tjelesno jače od muškaraca, daleko su od tog da ih se zove slabića. Žena u dobroj formi može proizvesti istu snagu po jedinici mišića kao i jak muškarac – jedina je razlika ta što ona ima manju mišićnu masu (za razliku od mišićne snage). Dapače, gledajući samo jedan mišić, žene su vjerojatno čak i jače. Uspoređujući snagu noge s tjelesnom težinom (bez masti), ženske noge su 5,8 posto jače od muških.

Pa kako onda i dalje postoji ta fraza "jači spol" ? Vjerojatno zbog ljudske percepcije - muškarci su uglavnom veći od žena(viši ali i širi u leđima/ramenima) pa se time mogu smatrati i jačim, iako kako sam već spomenula, ženski i muški mišići nisu toliko različiti. Osim toga, tu je i taj stereotip da "pravi" muškarci trebaju biti jaki, racionalni i hladni, a "prave" žene nježne, moraju naglašavati svoju ženstvenost itd...
+4 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (19.7k bodova)
Muškarci se oduvijek uzdižu kao spol nad ženama. Iako je to puno puta tokom povijesti opovrgnuto i demantirano, i dalje se nastavlja politika da su na ključnim životnim i društvenim ulogama ipak muškarci. U doba ratova kroz povijest pokazalo se koliko je zaista bitna uloga žene, nastajale su velike gospodarske krize nakon što su muškarci u velikom broju poginuli. Brinule su se tada i za naraštaj i za gospodarstvo, tj. rad u struci koji su do tada obavljali isključivo muškarci. Mislim da samo vrijeme može pokazati i dokazati da jedino jednak odnos i omjer spolova može doprinjeti razvoju, napretku i boljitku društva.

Slična pitanja

2 odgovora
Darko Međimurec 30.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Darko Međimurec (30.5k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 11.12.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.6k bodova)
3 odgovora
Lovro Gorup 28.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (4.4k bodova)
2 odgovora
Mia Marijanović 25.07.2021. pitanje u rubrici Vjera i religija od Mia Marijanović (9.2k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...