428 pregleda
Josipa Grgić u rubrici Društvo od Josipa Grgić
Tko je prvi uopće pomislio to?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
uređen od Ružica Perić
Nisam u potpunosti sigurna od kuda je ova fraza potekla, ali spomenut ću neke čimbenike i navesti razlike zbog kojih se toliko često naglašava razlika između muškaraca i žena.
U nekim je istraživanjima dokazano da se muškarci bolje snalaze kada je u pitanju slaganje namještaja, iako su žene češće proučavale upute za izradu, ali kada se se ženama i muškarcima dao čekić i zamolilo da zakucaju čavlić - žene su pobijedile! Muškarci su koristili više snage, ali žene su ovdje pokazale veću preciznost odnosno bolje pogađale zadanu  metu. Žene su također pokazale da brže i bolje interpretiraju emocije kao što su sreća, tuga, iznenađenje i odbojnost, dok muškarci bolje zamjećuju bijes - posebno kod drugih muškaraca. Iako je teško konstatirati da su žene tjelesno jače od muškaraca, daleko su od tog da ih se zove slabića. Žena u dobroj formi može proizvesti istu snagu po jedinici mišića kao i jak muškarac – jedina je razlika ta što ona ima manju mišićnu masu (za razliku od mišićne snage). Dapače, gledajući samo jedan mišić, žene su vjerojatno čak i jače. Uspoređujući snagu noge s tjelesnom težinom (bez masti), ženske noge su 5,8 posto jače od muških.

Pa kako onda i dalje postoji ta fraza "jači spol" ? Vjerojatno zbog ljudske percepcije - muškarci su uglavnom veći od žena(viši ali i širi u leđima/ramenima) pa se time mogu smatrati i jačim, iako kako sam već spomenula, ženski i muški mišići nisu toliko različiti. Osim toga, tu je i taj stereotip da "pravi" muškarci trebaju biti jaki, racionalni i hladni, a "prave" žene nježne, moraju naglašavati svoju ženstvenost itd...
+5 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Muškarci se oduvijek uzdižu kao spol nad ženama. Iako je to puno puta tokom povijesti opovrgnuto i demantirano, i dalje se nastavlja politika da su na ključnim životnim i društvenim ulogama ipak muškarci. U doba ratova kroz povijest pokazalo se koliko je zaista bitna uloga žene, nastajale su velike gospodarske krize nakon što su muškarci u velikom broju poginuli. Brinule su se tada i za naraštaj i za gospodarstvo, tj. rad u struci koji su do tada obavljali isključivo muškarci. Mislim da samo vrijeme može pokazati i dokazati da jedino jednak odnos i omjer spolova može doprinjeti razvoju, napretku i boljitku društva.

Slična pitanja

1 odgovor
3 odgovora
2 odgovora
5 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...