207 pregleda
Josipa Grgić u rubrici Društvo od Josipa Grgić [Početnik] (65 bodova)
Tko je prvi uopće pomislio to?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić [Megaktivan] (13.0k bodova)
uređen od Ružica Perić
Nisam u potpunosti sigurna od kuda je ova fraza potekla, ali spomenut ću neke čimbenike i navesti razlike zbog kojih se toliko često naglašava razlika između muškaraca i žena.
U nekim je istraživanjima dokazano da se muškarci bolje snalaze kada je u pitanju slaganje namještaja, iako su žene češće proučavale upute za izradu, ali kada se se ženama i muškarcima dao čekić i zamolilo da zakucaju čavlić - žene su pobijedile! Muškarci su koristili više snage, ali žene su ovdje pokazale veću preciznost odnosno bolje pogađale zadanu  metu. Žene su također pokazale da brže i bolje interpretiraju emocije kao što su sreća, tuga, iznenađenje i odbojnost, dok muškarci bolje zamjećuju bijes - posebno kod drugih muškaraca. Iako je teško konstatirati da su žene tjelesno jače od muškaraca, daleko su od tog da ih se zove slabića. Žena u dobroj formi može proizvesti istu snagu po jedinici mišića kao i jak muškarac – jedina je razlika ta što ona ima manju mišićnu masu (za razliku od mišićne snage). Dapače, gledajući samo jedan mišić, žene su vjerojatno čak i jače. Uspoređujući snagu noge s tjelesnom težinom (bez masti), ženske noge su 5,8 posto jače od muških.

Pa kako onda i dalje postoji ta fraza "jači spol" ? Vjerojatno zbog ljudske percepcije - muškarci su uglavnom veći od žena(viši ali i širi u leđima/ramenima) pa se time mogu smatrati i jačim, iako kako sam već spomenula, ženski i muški mišići nisu toliko različiti. Osim toga, tu je i taj stereotip da "pravi" muškarci trebaju biti jaki, racionalni i hladni, a "prave" žene nježne, moraju naglašavati svoju ženstvenost itd...
+4 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.5k bodova)
Muškarci se oduvijek uzdižu kao spol nad ženama. Iako je to puno puta tokom povijesti opovrgnuto i demantirano, i dalje se nastavlja politika da su na ključnim životnim i društvenim ulogama ipak muškarci. U doba ratova kroz povijest pokazalo se koliko je zaista bitna uloga žene, nastajale su velike gospodarske krize nakon što su muškarci u velikom broju poginuli. Brinule su se tada i za naraštaj i za gospodarstvo, tj. rad u struci koji su do tada obavljali isključivo muškarci. Mislim da samo vrijeme može pokazati i dokazati da jedino jednak odnos i omjer spolova može doprinjeti razvoju, napretku i boljitku društva.

Slična pitanja

1 odgovor 109 pregleda
2 odgovora 136 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...