Josipa Grgić u rubrici Društvo od
Tko je prvi uopće pomislio to?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+17 glasa
Ružica Perić od
uređen od Ružica Perić
Nisam u potpunosti sigurna od kuda je ova fraza potekla, ali spomenut ću neke čimbenike i navesti razlike zbog kojih se toliko često naglašava razlika između muškaraca i žena.
U nekim je istraživanjima dokazano da se muškarci bolje snalaze kada je u pitanju slaganje namještaja, iako su žene češće proučavale upute za izradu, ali kada se se ženama i muškarcima dao čekić i zamolilo da zakucaju čavlić - žene su pobijedile! Muškarci su koristili više snage, ali žene su ovdje pokazale veću preciznost odnosno bolje pogađale zadanu  metu. Žene su također pokazale da brže i bolje interpretiraju emocije kao što su sreća, tuga, iznenađenje i odbojnost, dok muškarci bolje zamjećuju bijes - posebno kod drugih muškaraca. Iako je teško konstatirati da su žene tjelesno jače od muškaraca, daleko su od tog da ih se zove slabića. Žena u dobroj formi može proizvesti istu snagu po jedinici mišića kao i jak muškarac – jedina je razlika ta što ona ima manju mišićnu masu (za razliku od mišićne snage). Dapače, gledajući samo jedan mišić, žene su vjerojatno čak i jače. Uspoređujući snagu noge s tjelesnom težinom (bez masti), ženske noge su 5,8 posto jače od muških.

Pa kako onda i dalje postoji ta fraza "jači spol" ? Vjerojatno zbog ljudske percepcije - muškarci su uglavnom veći od žena(viši ali i širi u leđima/ramenima) pa se time mogu smatrati i jačim, iako kako sam već spomenula, ženski i muški mišići nisu toliko različiti. Osim toga, tu je i taj stereotip da "pravi" muškarci trebaju biti jaki, racionalni i hladni, a "prave" žene nježne, moraju naglašavati svoju ženstvenost itd...
+10 glasa
Matija Kranjčić od
Muškarci se oduvijek uzdižu kao spol nad ženama. Iako je to puno puta tokom povijesti opovrgnuto i demantirano, i dalje se nastavlja politika da su na ključnim životnim i društvenim ulogama ipak muškarci. U doba ratova kroz povijest pokazalo se koliko je zaista bitna uloga žene, nastajale su velike gospodarske krize nakon što su muškarci u velikom broju poginuli. Brinule su se tada i za naraštaj i za gospodarstvo, tj. rad u struci koji su do tada obavljali isključivo muškarci. Mislim da samo vrijeme može pokazati i dokazati da jedino jednak odnos i omjer spolova može doprinjeti razvoju, napretku i boljitku društva.
+4 glasa
Ivona Jagatić od
To su samo predrasude, koje nažalost postoje i dan danas.

Snaga ne ovisi o spolu, nego o fizičkoj spremnosti i vještinama.

Ista stvar je i za brzinu i inteligenciju.

O tim stvarima su se vodila i brojna istraživanja i dokazali navedeno.

Žene nisu imala prava u prošlosti pa su svašta mogli reći o njima.
0 glasa
Arnela Abadžija od
žene su više strpljiviji pol i žene su više da kažem izdržljiviji pol u nečemu a jači pol je po pitanju snage  kao na primer da podignu neke teške stvari i da mogu da urade neke teške poslove kao i da mogu lako neke stvari da polome i jači im je udar jača im je sila  ali po pitanju podnošljivosti izdržljivosti i strpljivosti nisu jači pol već nemaju strpljenja da podnesu bilo šta da se strpe na nečemu ili da istrpe ni bolest  muškarci su više impulsivni

Slična pitanja

2 odgovora 353 👀
2 odgovora 264 👀
3 odgovora 997 👀
3 odgovora 518 👀
2 odgovora 206 👀
2 odgovora 576 👀
5 odgovora 1.8k 👀
2 odgovora 395 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...