Marina Božan u rubrici Odnosi i veze od Marina Božan
Možda je imati mlađeg dečka trend u nekim sredinama, primjerice među slavnim ženama i u holivudskim filmovima, no u svakodnevnom životu žene priželjkuju nešto starijeg partnera. No, što kaže znanost - koja je idealna dobna razlika u vezi između muškarca i žene?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+21 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić
odabran od Marina Božan
 
Najbolji odgovor

"Pola tvojih godina + 7" pravilo:

Ovo pravilo pokušava ilustrirati što je društveno prihvatljivo kada dolazi do dobnih razlika partnera, odnosno da godine mlađe osobe u romantičnom odnosu ne ni trebale biti manje od pola godina starija osobe + sedam godina. Pravilo je Nastalo 1901. u Francuskoj.

Istraživanje iz 2000. godine je pokazalo da ovo pravilo poprilično točno u predviđanju minimalne dobi partnera s  kojima je prihvatljivo ulaziti u odnose. 

Naravno, pravilo se ne važi ako mlađa osoba ima manje od 18.godina.

Nino Marić od Nino Marić
Zanimljivo mi ovo u odgovoru, zvuči jednostavna matemtaika
Pola tvojih godina +7... Nisam to još čuo.
+15 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
Osobno smatram da nema idealne dobne razlike u vezi. Sve ovisi o osobi, te što je za nju prihvatljivo. Kao što mnogi govore ''Ljubav ne poznaje godine''. Dakle dobna granica u vezi je za svaku osobu individualna i nema nekog univerzalnog pravila.

Ukoliko se 2 osobe vole i žele biti zajedno nije bitno koliko one imaju godina. Bitno je da se one razumiju, poštuju, surađuju i vole. Bitno je da njima ne smeta dobna razlika. Kod nas je neko prihvatljivije da je muška osoba u vezi starija, no ustvari je svejedno i ako je ženska osoba starija u vezi. Ako 2 osobe imaju savršenu vezu zaista je nebitno dali je razlika u godinama 1,2,10,20 godina. Neke osobe se bolje osjećaju uz starije osobe jer su ozbiljnije i čine ih boljim. Dok neke više vole lađe partnere jer i njih same čine da se osjećaju mlađe, ljepše i poželjnije. Bitno je jedino da njima dobna razlika odgovara.

Iako godine su bitne ukoliko se radi o maloljetnicima. Kao što i zakon govori, maloljetnici ne smiju biti sa 10 godina starijim osobama. To je onda pedofilija. Stoga je ipak nekada dobna granica bitna.

Osobno za mene je nekakva idealna dobna razlika 3-6 godina. No to ne mora biti nužno pravilo jer u ljubavi se nikada ne zna.
+12 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Koncept idealne razlike u godinama u romantičnom odnosu zapravo nije definiran niti univerzalan. Dok su osobe u vezi na istoj valnoj duljini, odnosno dok se slažu u pogledima na svijet, imaju iste stilove života i međusobno se poštuju, manje je važno hoće li muškarac biti 10 godina stariji od žene ili će žena biti 15 godina mlađa od muškarca. 

Vrijedi navesti dva istraživanja koja su pokazala oprečne rezultate. Prvo takvo istraživanje proveo je Davis Buss 1989. Pokazalo se da optimalna dobna razlika iznosi tri godine i to u korist muškaraca. 

Drugo je istraživanje iznio WhatsYourPrice.com, a prema njihovim podacima optimum razlike u godinama iznosi šest godina.

No, oba su istraživanja pokazala da je poželjnije da muškarac bude stariji. 

 

+9 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić
Ljubav ne poznaje granice, ali opet ako cemo gledat sta je bolje idealna bi bila razlika od 4-5 godina u korist decka.

Velika dobna granica moze dovest do problema razlicitih gledanja na svijet i zivot. Razlog zasto je bolje 4-5 godina da je decko stariji je razlo sta se decki kasnije uozbilje i gotovo uvijek su cure te koje su ozbiljnije za svoje godine od deckiju. vece ralike od 4-5 godina koja bi bila pozeljna kod nekih deckiju nije pozeljna kod okoline jer kod velikih razlika vise od 10 godina drustvo na decka gleda kao na sponzora a curu na sponzorusu.

Ali na kraju sve je to nebitno ako se volite i gustate zajedno bit, bitno je samo ne osvrtat se na tuda misljenja nego gustat u svom zivotu.
+8 glasa
IVANA AGATIĆ od IVANA AGATIĆ
Idealna razlika u godina kada su u pitanju ljubavne veze ne postoji, jer bi to trebalo biti manje bitno, dok bi se između partnera više trebale gledati moralne vrijednosti kao što su karakter osobe, pokazivanje međusobnog poštovanja, razumijevanje, spremnost na kompromise. Sve dok se partneri slažu po pitanju svojih ciljeva u budućnosti te ih pomažu jedan drugome ostvariti i budu si međusobna podrška godine ne bi trebale biti nikakva prepreka. Godine su prepreka u slučajevima kada se jednostavno partneri ne slažu, a isto tako se može naći bilo koji drugi izgovor za raskid veze. Tako da bi se trebali voditi uzrečicom Tko hoće nađe način, tko neće nađe izgovor.

Slična pitanja

2 odgovora 562 👀
1 odgovor 331 👀
4 odgovora 818 👀
3 odgovora 619 👀
3 odgovora 390 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...