396 pregleda
Marina Baričanec u rubrici Odnosi i veze od Marina Baričanec (4.7k bodova)

Kako biramo ljubavne partnere? Prema kojim kriterijima?

Zašto nam se baš netko sviđa i želimo ga kao ljubavnog partnera i biti s njim u ljubavnoj vezi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Maja Kos od Maja Kos (8.2k bodova)

Partnerski ljubavni odnosi važan su segment svakog čovjeka i njegovog života. Ljubavne veze očigledno utječu na naše tjelesno, emocionalno i duhovno zdravlje. Svima je jasno da skladan partnerski odnos može nam donjeti obilje ispunjenja, sreće i zadovoljstva u životu :) dok suprotno tome - nezadovoljavajući partnerski odnos može nam donjeti nezadovoljstvo, patnju i bol. :(

Kako biramo ljubavne partnere?

Svaka ljubavna veza je jedinstvena i nosi svoju priču, svoj početak i svoju povijest. Partnerska ljubav se često uspoređuje sa snažnim osjećajem privrženosti koji partnerima daje najintenzivniji poznati osjećaj bliskosti te se može opisati riječima na beskonačno različitih načina. Nije ni čudo što su mnoga književna djela, pjesme i filmovi stvoreni na temu ljubavi između partnera.

Svi mi kvalitete međuljudske odnose kao što su prisutnost, prihvaćanje, slobodu, uvažavanje i nježnost stječemo u najranijem djetinjstvu od roditelja iliti primarnog skrbnika. Naša najranija iskustva na tom području, rane iz prošlosti, sjene, stilovi vezivanja (prema "attachment teoriji") imaju kasnije u životu utjecaj na naš ljubavni život pa tako i odabir partnera tokom cijelog života. 

Svatko ima priliku istraživati kako je njegov rani razvoj u djetinjstvu oblikovao njegove kasnije veze i u kakve je odnose ulazio. Uska je povezanost sa najranijim djetinjstvom pojedinca. Ipak, ako niste zadovoljni s time i možda biste to promijenili, onda je potrebno savjetovanje sa stručnjakom i terapeutski rad.

+11 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak (29.9k bodova)

Vidjela sam da si savršen i zato sam te zavoljela. Potom sam vidjela da nisi savršen i zavoljela sam te još više.  - Angelita Lim

Kako odabrati ljubavnog partnera? Kako svatko od nas ima drugačiji ukus i kako to da netko nekoga jako privlači, a nekoga niti malo. 

Ovo je vrlo kompleksno pitanje na koje broji ljude žele znati odgovor.

Što je to u toj osobi da me toliko privlači?

Mislim da je odgovor na ovo pitanje možda čak i nemoguće otkriti jer svatko od nas jednostavno ima svoj tip ljudi koji ga privlače.

Nekome se sviđaju plavi, a nekome smeđi, netko voli intelektualce, a netko voli sportaše.

Čudna je ta ljudska privlačnost koja je popust magneta koji se, često neočekivano, spoji s onim magnetom koji mu odgovara.

Postoje osobe s kojima nam je lako komunicirati, s kojima se smijemo iskreno i koje nas jednostavno kuže. To su osobe koje nas, upravo i samo zbog toga jer su takve kakve jesu, potpuno privlače i s njima nam je ugodno i lijepo.

Za takve smo se osobe spremi žrtvovati i one se, za nas, ističu iz mase.

Love: A Feeling or a Choice?. And the problems with both of them. | by Phillip Morina | Ascent Publication

 

+11 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković (18.4k bodova)

Koji su to kriteriji prema kojima biramo ljubavne partnere?

Za svaku osobu ovaj je popis jedinstven, no prema mojem mišljenju sastoji se i od:

 1. IZGLED

  Kada osobu prvi puta vidimo, ne možemo uvidjeti njihove osobine. Ono što nam prvo upada u oči jeste fizički izgled. Izgled je subjektivan pojam, te svaka osoba ima različite preferencije. Svima nama u partnerima se izdvaja nešto što nam se fizički sviđa kod druge osobe. Netko ima tip osobe koji mu se sviđa, dok drugi izdvajaju „ono nešto“ što im se sviđa kod partnera.

 1. KARAKTER I OSOBINE (vrline i mane)

  Nakon prvotnog kontakta, kod partnera su nam najbitnije njegove karakterne crte sa svim vrlinama, ali i manama koje prihvaćamo kod te osobe jer nitko od nas nije savršen. Pitanje je koje su to osobine koje su nam bitne u pronalasku partnera. Popis osobina koje su poželjne se nalazi u nastavku.

iskrenost poštivanje uvažavanje vjernost podržavanje emocionalnost pouzdanost

 1. ZAJEDNIČKO FUNKCIONIRANJE

  Sljedeće što gledamo kod partnera je kakav je zajednički suživot. Odnosno, možemo li s tom osobom funkcionirati na svakodnevnoj bazi. Kako se rješavaju problemi i kako se donose odluke između partnera koje moraju biti u balansu i ravnopravne, odnosno dvosmjerne. Kolika je doza uvažavanja i želje za zajedničkim životom i koji su njihovi životni ciljevi, te u kolikoj se mjeri podudara naš životni put s njihovim.

 1. UZAJAMNA PODRŠKA I AKTUALIZACIJA

  Ovo nije niti malo posljednja stvar koju gledamo kod partnera, ali i koju ti isti partneri gledaju i traže od nas. To se odnosi na stupanj zajedničke potpore i podrške kroz životne uspjehe. Pomaže li nam ta osoba aktivirati našu samoaktualizaciju, te pomažemo li mi toj osobi ostvariti istu.

Here's What People REALLY Want in a Romantic Partner — RANKER

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Mačić 31.07.2021. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana Mačić (8.0k bodova)
2 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...