Biljana Tandara u rubrici Web Poslovanje od

Poštovani, imati ćemo firmu (d.o.o.) koja se bavi video produkcijom (kao TV kuća ali online). Registrirati ćemo naš doo i za prodaju putem interneta (web marketing i slično) pa me zanima sljedece:

Kao vlasnici tog doo-a namjeravamo pokrenuti jednu extra web stranicu koja bi bila web oglasnik sličan već postojećim poput Njuskala i sličnih. Ne možemo naći nigdje potrebne informacije što sve trebamo ispuniti kako bi mogli legalno poslovati, tj. izdavati račune za oglasne prostore (bannere). Kako bi samo ta web stranica bila u WordPress-u (za one koji ne znaju, to je open source sustavu za izradu web stranica, besplatnom za korištenje svima u svijetu) i za upravljanje tom web stranicom mi nije potrebno nista osim računala i interneta.

Da li trebam posjedovati originalne programe (naravno osim originalnih Windowsa i naravno računala)?

Predaja oglasa bi bila besplatna, a naplacivali bi samo bannere.

Pitale smo knjigovođu ali ona nam nemože reći što bi sve trebali jer nije upoznata s ovom problematikom. Ako nas možete ovdje na Znatku uputiti ili dati informaciju kome da se obratimo? Hvala unaprijed.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Hrvoje Novak od
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor
Nije problem pokrenuti extra stranicu unutat jedne tvrtke.

Pogledajte u izvod iz sudskog registra za za postojeću tvrtku (ili prijedlog javnog bilježnika za trgovački sud). Da li ste firmu registrirali samo za djelatnost video produkcije? Možda i niste.

Ali ako jeste trebate kod javnog bilježnika napraviti proširenje djelatnosti i u Trgovačkom sudu. To će Vas koštati jednako kao i osnivanje. No, ako tvrtku još niste osnovali, dogovorite s javnim bilježnikom koji će Vam osnivati tvrtku da i takvu djelatnost "ugradi" u osnivački ugovor odnosno društveni ugovor o osnivanju Vaše buduće tvrtke.

Nadalje, potpuno je nebitno da li je Vaša web stranica napravljena pomoću besplatnih aplikacija kao što je WordPress, ili ste uložili višemjesečni trud da napravite web stranicu od nule, ili ste ju kupili za 1 mil. kuna. Vaša briga je da sve radite ispravno i legalno. Da su sve Vaše poslovne aktivnosti izvršene prema pravilima struke, bitno je da ispostavljate zakonom propisane račune, da plaćate PDV, porez i raznorazna davanja državi NA VRIJEME.

hrvoje2014

P.S. Da li je neki softver open source ili nije u Vašem poslovanju - @bilja za to se nemojte uopće opterećivati. Za sada. Čak štoviše, ako je sav Vaš softver open source (a ne komercijalni kao npr. od Microsofta) kasnije Vam može biti samo lakše u poslovanju prema državi i raznim insprektoratima.

Slična pitanja

1 odgovor 978 👀
1 odgovor 1.6k 👀
Zoran Jurić 26.08.2020. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić
2 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 714 👀
1 odgovor 1.1k 👀
2 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 450 👀
Ivan Gačić 17.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić
2 odgovora 609 👀
Ivan Ivić 28.03.2015. pitanje u rubrici Internet od Ivan Ivić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...