Zoran Jurić u rubrici Internet od
Nešto nam je novo Vlada RH pripremila... o čemu se radi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+16 glasa
Hrvoje Novak od
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Projekt e-Građani je projekt prema kojem bi trebalo od danas biti moguće putem interneta dobiti dokumente poput rodnog lista, elektroničke radne knjižice, ocjene djeteta u školi, itd. S te strane gledano, od sada sve institucije koje od građana budu tražile rodne listove morat će od prihvatiti i tzv. e-rodni list koji će svaki građanin moći dobiti online. Ovaj projekt e-Građani koštao je porezne obveznike oko 10 milijuna kuna, a predstavila ga je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Rekla je da se ovaj projekt pripremao mnoštvo godina i da će sada svatko na njihovom web-servisu imati svoj elektronički pretinac za komunikaciju s cijelim javnim sektorom ali postepeno. Trenutno su samo neke usluge dostupne.

Dugoročni plan projekta e-Građani je u budućnosti (možda i dalekoj!) uključiti i ostale e-usluge koje tijela javnog sektora trenutno pružaju građanima putem svojih šaltera ali i internetskih stranica. U projekt će se uključivati svi entiteti javnog sektora - od lokalne samouprave, županija do državnih institucija. Generalni cilj ovog projekta je potaknuti institucije javnog sektora da se razvijaju kako bi građani imali na raspolaganju bolje i pristupačnije internetske usluge.

Za sada vam preostaje da testirati i isprobate ove usluge projekte e-Građani.

Meni osobno, s obzirom da na jesen imam prvoškolku, jedna od zanimljivijih usluga bit će uvid u školske imenike. To će valjda nama roditeljima omogućiti vjerodostojnije praćenje rada svog djeteta u školi, bez odlaska na informacije i bez iščekivanja doma koju ocjenu je dijete dobilo iz određenog predmeta nakon ispita.

+13 glasa
Marina Mikić od

Program e-Građanin, ukratko rečeno, omogućuje poboljšanje i ubrzavanje administracije. Također, štedi vrijeme provedeno čekajući na šalterima i novac potrošen na plaćanje biljega.

Program e-Građanin posvećen je osposobljavanju građana u radu s računalom za osobne potrebe. To podrazumjeva poslove i postupke s kojima se svakodnevno susrećemo kao što su primanje i slanje elektroničke pošte, komuniciranje putem Interneta s vladinim i županijskim uredima, dobivanje informacija i raznih informacijskih usluga.

Program ima širok raspon usluga, a neke od njih su:

 • traženje elektroničkih izvoda iz matične knjige rođenih i vjenčanih
 • provjera upisa u registar birača
 • informiranje o ocjenama djeteta u školi
 • provjera izabranog liječnika
 • narudžba Europske kartice zdravstvenog osiguranja
 • traženje elektroničke radne knjižice
 • informiranje o očekivanom iznosu mirovine
 • registracija potencijalnog posloprimca
 • provjera uplaćenih doprinosa u drugom stupu mirovinskog osiguranja
 • pribavljanje potvrda od REGOS-a
 • provjera porezne knjigovodstvene kartice
 • provjera podataka u OIB sustavu
 • administracija elektroničkog identiteta

...i to sve iz udobnosti vašeg doma!

+12 glasa
Robert Mali od

Servis e-Građani, kao dio Središnjeg državnog portala, predstavlja javni dio sustava. Sastoji se od Osobnog korisničkog pretinca te Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava. Te komplicirano nazvane komponente servisa e-Građani omogućavaju sigurnu i naprednu elektroničku komunikaciju između građana i javnog sektora.

Što je to Osobni korisnički pretinac?

 • On omogućava izravan pristup e-uslugama javne uprave i primanje osobnih e-poruka javne uprave. Zanimljivo je da je dostupan i kao aplikacija za mobitele (trenutno samo kao aplikacija za operativni sustav Android što je po meni i odličan potez jer je Android korisnika kod nas puuuno više).

Što je to Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav?

 • A on pak omogućava korištenje e-vjerodajnica za jedinstvenu prijavu na e-usluge uključene u sustav e-Građani. Ukoliko neki građanin već ne posjeduje e-vjerodajnicu s kojom može koristiti ovaj servis, može je zatražiti i dobiti na označenim šalterima u poslovnicama FINA-e u Republici Hrvatskoj (ovdje preuzmite Pristupnicu).
+8 glasa
Zoran Marković od
Servis e-Građanin je osmišljen da se tijela javnog sektora putem odgovarajuće web aplikacije i pripadajućeg web servisa povežu s javnošću (kako to rade neke druge zemlje eU) te da korisnicima omogući sljedeće:
 • objave javnih informacija,
 • pružanja korisnički orijentiranih i personaliziranih tzv. "Single-Sign-On" e-usluga korisnicima, te
 • slanja osobnih službenih poruka korisnicima vezanih za javne usluge, postupke i osobne statuse. 

Hvala vrijedan projekt i mislim da smo predugo čekali na njega!

–3 glasa
Matej Tolić od
uređen od Matej Tolić

e-Građani je projekt Vlade RH za ubrzanu komunikaciju između građana i tijela javne uprave koji omogućuje siguran pristup elektroničkim uslugama javne uprave posredstvom jedne ili više prihvatljivih vjerodajnica za elektroničku identifikaciju (npr. korisničko ime/zaporka, token, digitalni certifikat i slično).

Financijska agencija partner je u projektu u dijelu razvoja Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS-a) te na taj način pruža podršku Vladi u području uspostave jedinstvenog elektroničkog identiteta za sve građane Republike Hrvatske.

 

Putem sustava e-Građani, dostupne su elektroničke usluge različitih tijela javne uprave, poput izvoda iz matične knjige rođenih ili vjenčanih.

Znatko od
Ne razumijem zašto pišete u tim čudnim bojama. Zato sada "-1" jer je teško čitljivo.‌
Zoran Jurić od
Čudne boje i izgleda kao kopirano od negdje. -1‌
Matej Tolić od
sve sam ispravio te ukratko objasnio :)
Znatko od
OK. A da li je to kopirano od negdje?‌

Slična pitanja

4 odgovora 2.4k 👀
2 odgovora 1.3k 👀
Ivana Basar 04.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Ivana Basar
2 odgovora 4.2k 👀
1 odgovor 292 👀
Ivana Basar 16.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivana Basar
1 odgovor 1.2k 👀
Goran Dren 28.08.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
1 odgovor 414 👀
1 odgovor 712 👀
1 odgovor 296 👀
Ivana Basar 16.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivana Basar
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...