Nino Marić u rubrici Stanovanje od Nino Marić
uređen od Nino Marić

Što napraviti kada se vozim liftom i odjednom - lift je zaglavljen!!! Klaustrofobija! Panika!

Kako postupiti sa sobom? Kako s drugima u liftu? Kako s djecom? Koga zvati? Što ako nemam signala na mobitelu? Ima li dovoljno zraka u liftu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kakav je osjećaj zaglaviti u liftu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
stella vlakic od stella vlakic
Kada se zaglavite u liftu, najbitnija stvar koju morate učiniti je ostati pribrani. To je uvijek najteže u takvim situacijama gdje Vas ulovi panika i trema, no ostanite li čiste glave lakše će te se moći usredotočiti na disanje i na smirivanje Vaše okoline ako je netko s Vama zapeo u liftu. Nadalje, teško je zamislivo kako se sami možete izvući iz te situacije te je bitno stisnuti tipku za alarm ili za SOS te nakon toga smireno pričekati da Vas netko oslobodi.
+4 glasa
Lucija Radić od Lucija Radić
Mislim da je najbolje kad se zaglavis u liftu ostat smiren stisnut gumb za pomoc i sjest na pod i pokusavat duboko disat da se smiriš. Jer u panici nemozete riješiti problem vec počnete samo paničariti i neznate u toj situaciji sta bi napravili. Ako je neko sa Vama u liftu klaustofobican najbolje je pokusat opustit osobu sa pričanjem o nekim lijepim temama i sjest sa njom na pod te se naslonit na zid a tako i sa djetetom. Ako Vam mobitel ima signala nazovite nekog i budite u kontaktu sa njim kako bi Vam bilo lakše.
0 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Ako ste zaglavljeni u liftu,  najvažnija stvar je ne paničariti. Paničarenjem samo gubite zrak, i energiju, a to nije poželjno. Također ako je lift zvučno izoliran vikanje ne pomaže,  nego također troši zrak i energiju, ali i glas.

Potrebno je provjeriti signal na mobitelu te pokušati nekoliko puta kontaktirati vatrogasce ili bilo koga drugoga. Ako nema signala onda treba pokušati razdvojiti lift svojim rukama. Ako je pri ruci nešto što može poslužiti kao poluga, bilo bi odlično.

No, ako se lift i uspije odglavati, ali izlazak je nemoguć jer je lift zaglavljen između katova, i to je u pitanju prostor između 24. i 25. kata (karikiram), onda je problem. No treba biti strpljen jer će u svakom slučaju netko primijetiti da nešto nije u redu s liftom. Pritiskanjem svih brojeva u liftu možda može signalizirati da netko koristi lift te će netko primijetiti da lift ne dolazi i pozvati pomoć.

Slična pitanja

3 odgovora 675 👀
3 odgovora 9.6k 👀
1 odgovor 1.0k 👀
2 odgovora 320 👀
Sandra Vukov 30.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
1 odgovor 561 👀
Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković
1 odgovor 2.2k 👀
1 odgovor 198 👀
1 odgovor 3.0k 👀
1 odgovor 275 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...