Sandra Vukov u rubrici Priroda od
Kako se zaštiti od potresa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Sarah Rončević od
uređen od Sarah Rončević
Evo nekoliko savjeta kako se zaštititi tijekom potresa.
1. Držite se podalje od prozora, staklenih predmeta, zidova i teških namještaja tijekom potresa.
2. Ako se nalazite unutar zgrade, sklonite se ispod čvrstog komada namještaja poput stola ili kreveta, pokrijte glavu jastukom ili jastukom za zaštitu od mogućeg rušenja.
3. Ako ste vani, udaljite se od visokih zgrada, stupova, mostova i drugih struktura koje bi mogle pasti.
4. Ako se vozite, zaustavite vozilo na sigurnom mjestu dalje od zgrada, nadvožnjaka ili bilo kakvih objekata koji bi mogli pasti na automobil.
5. Nakon potresa, budite oprezni od mogućih naknadnih podrhtavanja, koja se nazivaju naknadni potresi. Ostanite mirni i slijedite upute nadležnih vlasti.

Važno je imati plan evakuacije i opremljenost s nužnim potrepštinama za hitne slučajeve kako biste bili spremni za potencijalne posljedice potresa.
+6 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor

Vjerujem da je svima nama već vrlo dobro poznato da nakon prvog potresa slijedi niz slabijih nakon. Upravo zbog toga ljudi mogu reagirati na način da sklone predmete koji se mogu razbiti te predmete koji se nalaze iznad njihovih glava tijekom spavanja. Poželjno je da se predmeti stave na što niže police. Dobra ideja je i dogovoriti mjesto gdje će se svi ukućani sastati ako će doći do novog potresa.

Za vrijeme potresa je potrebno, ukoliko je moguće stići do izlaza za otprilike 10 s, pobjeći iz prostorije. U protivnom se treba sakriti ispod stola, vrata ili drugih čvrstih predmeta, a glavu pokriti rukama. Važno je da se osoba udalji od staklenih površina i vanjskih zidova zgrade. Ako se potres pojavi usred noći, poželjno je ostati u krevet, ukoliko iznad osobe ne postoje predmeti koji predstavljaju opasnost. Ako se osoba nalazi u vozilu, treba se zaustaviti dalje od drveća i mostova. Ako se osoba nalazi u ruševinama, bolje je kucati o cigle ili cijevi, nego trošiti energiju na vikanje, a usta prekriti maramicom ili tkaninom kako ne bi udisala prašinu. 

Slična pitanja

1 odgovor 276 👀
2 odgovora 242 👀
1 odgovor 206 👀
3 odgovora 782 👀
1 odgovor 486 👀
1 odgovor 1.2k 👀
1 odgovor 1.2k 👀
1 odgovor 744 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...