Nino Marić u rubrici Kupovina od Nino Marić
uređen od Nino Marić

Da li trgovine pirotehnikom poštuju zakonsku zabranu prodaje petardi krajem godine? Ili ju krše...?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Trgovine pirotehnikom kršile zabranu prodaje petardi!

Prijatelji životinja u dopisu MUP-u traže strogu kontrolu protuzakonite prodaje i korištenja petardi

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis MUP-u u kojemu navodi da su im tijekom proteklih blagdana građani dojavljivali kršenja zakonske zabrane prodaje i korištenja petardi za osobnu uporabu. Iz Udruge pohvaljuju zabranu te bučne pirotehnike kao nužnu i svrsishodnu. Smatraju da je krajem 2022. nužna pojačana kontrola policije što se tiče i zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, i to na način da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu zakona i reagirati na prijave građana, a važno je pojačano kontrolirati i trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva. Ponovili su apel da se sljedećim zakonskim izmjenama uporaba ostalih pirotehničkih sredstava iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja jer se 27., 28., 29. i 30. 12. ništa ne slavi.

U dopisu ministru Davoru Božinoviću Prijatelji životinja navode primjere kršenja zabrane petardi, koje su im građani dojavljivali. Upozoravaju da su najveći problem trgovine pirotehnikom, koje su otvoreno izlagale i prodavale petarde svih vrsta i pritom svjesno kršile niz zakonskih propisa – nisu od kupaca tražile potvrdu da su pravne osobe koje moraju imati dokaz o obavljanju djelatnosti za koje je predviđena uporaba pirotehnike, a nisu niti podatke o tome upisivale u upisnike i žurno ih dostavljale MUP-u kako bi inspektori mogli obaviti nadzor kupca i utvrditi namjenu nabave i uporabe petardi.

„Zabrana petardi i redenika itekako pokazuje izvrsne rezultate, o čemu svjedoče građani iz gradova u kojima ove godine nije bilo puno pucanja ni uznemiravanja ljudi i životinja te materijalne štete. No ukazujemo na problem protuzakonitog poslovanja distributera pirotehnike u gradovima u kojima imaju svoje trgovine, zbog čega je upravo u tim mjestima i bilo korištenja petardi i pojačanog ispucavanja pirotehnike. To je u velikoj mjeri uznemiravalo i ljutilo građane, koji su smatrali da će konačno ove blagdane dočekati u miru i sigurnosti za sebe i svoje kućne ljubimce”, istaknuli su Prijatelji životinja.

Podsjetili su da je velika većina hrvatske javnosti početkom 2021. zdušno podržala stupanje na snagu hvalevrijedne zabrane prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima trgovinama zabranjuje prodaju građanima svih vrsta petardi i redenika, a građanima je zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba.

Nažalost, zbog petardi poginuo je 12-godišnji dječak u Nizozemskoj, a zbog korištenja pirotehnike život su izgubile još dvije osobe u Njemačkoj i Austriji. Krajem 2021. brojna djeca i odrasli diljem svijeta zadobili su teške ozljede zbog rukovanja petardama. U Hrvatskoj je od eksplozije petardi 9-godišnjak zadobio tešku ozljedu oka, 17-godišnjak teške tjelesne ozljede prstiju obje ruke, dok je odraslom muškarcu teško stradala šaka.

Prijatelji životinja dodaju da je zvuk ispucavanja petardi vrlo neugodan i stresan, osobito za one koji se još oporavljaju nakon potresa, bebe i malu djecu, starije osobe, srčane i druge bolesnike i oboljele od PTSP-a te divlje životinje i kućne ljubimce. Žalosno je što su zbog kršenja zakonske zabrane i na kraju 2021. smrtno stradale mnoge ptice i druge divlje životinje. I velik broj kućnih ljubimaca godišnje umre od srčanog udara, a nerijetko skončaju i pod kotačima automobila u pokušaju bijega od pucanja. Mnogi su Novu godinu, zbog ispucavanja petardi, opet dočekali pokušavajući smiriti prestravljene pse i mačke. U nekim gradovima dugo se još osjećalo zagađenje zraka od korištenja pirotehnike.

„Odlično je što su petarde i redenici s razlogom potpuno zabranjeni, i sada se jasno vidi da tako treba i ostati. Nastavit ćemo sa zahtjevom da se korištenje ostale pirotehnike kategorija F2 i F3 ograniči samo na Silvestrovo i prve sate Nove godine te ćemo tražiti bolju kontrolu provedbe dobrih zakonskih odredbi”, zaključili su Prijatelji životinja.

Ivan Gačić 05.01.2022. pitanje u rubrici Zabava od Ivan Gačić
07.08.2023. promjena rubrike od Znatko
Što je petarda i redenik kategorije F2 i F3?
Ana Primorac od Ana Primorac
(bear) Sve prevaranti i lopovi za par kuna zarade. (puke)

Slična pitanja

2 odgovora 2.2k 👀
1 odgovor 286 👀
2 odgovora 309 👀
Ivan Gačić 14.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
1 odgovor 179 👀
1 odgovor 663 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...