186 pregleda
u rubrici Društvo od
uređen od Znatko
Što mislite zašto se populacija u RH smanjila za gotovo 10% u 10 godina?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+20 glasa
Petra Doležal od Petra Doležal
Smatram da je jedan od uzroka masovno iseljavanje. Naime, u Hrvatskoj se ne bilježi masovno otvaranje radnih mjesta. Mnogi radnici su otišli u inozemstvo te se zbog toga povećao udio zaposlenih u radnoj populaciji u RH. Zbog nepovoljnih migracijskih trendova ukupni broj stanovnika djelatne dobi se smanjio. Najveći broj Hrvata odlazi u Njemačku jer je razlika u plaćama velika. Zbog povećanja energenata, možemo očekivati još veće nezadovoljstvo te nažalost još veće iseljavanje. Mnogi nalaze razloge i u zdravstvenom i mirovinskom sustavu gdje manji udio zaposlenih "uzdržava" velik broj starijeg stanovništva.  Razlog je u tome što se velik broj mladih nakon završetka fakulteta ne može zaposliti te sreću traže u inozemstvu.
+10 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
uređen od Darija Magdalenić

Jedna znanstvenica je za Index, sa Sveučilišta u Zadru, Vera Graovac Matassi, za ključan razlog za to smanjenje broja djece kod nas, a to znači i populacije Hrvata, navela trend smanjenja i muških i ženskih stanovnika u fertilnoj dobi jer žene danas sve kasnije rađaju. Time im je smanjena reproduktivna dob.

Dalje nastavlja da je to posljedica modernog doba i veli...

"Ljudi su danas sve više okrenuti sebi, individualizmu, žele si priuštiti putovanja i sve što požele. Zato se djeca i rađaju u kasnijoj dobi pa ih na koncu i bude manje zbog smanjenog reproduktivnog razdoblja majki. U Hrvatskoj danas žene rađaju u prosjeku između 31. i 34. godine." 

I onda još dodaje i govori baš ovo iz drugog odgovora o useljavanju...

"Ako pogledate zadnjih desetak godina emigracije, uglavnom je emigriralo stanovništvo između 20 i 40 godina. Oni koji su u reproduktivnoj dobi. Nakon ulaska u EU - emigrirale su cijele obitelji iz Hrvatske pa se time i dodatno smanjio broj mladih i djece."

Eto, nažalost smo tu gdje jesmo, a radnu snagu ćemo zato sve više i više uvoziti s dalekog istoka. Njima smo ili životno-tranzitna (do zapada) ili obećana zemlja.

Win-win situation za sve. :)

Osim za naš natalitet. :(

Boris Marović od Boris Marović
Nije ni čudo što nas je sve manje i manje.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...