86 pregleda
Biljana T. u rubrici Financije od Biljana T. [Superaktivan] (3.0k bodova)

Kako izbjegnuti dvostruko oporezivanje kod prihoda domicilnog rezidenta iz strane države?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.8k bodova)

Naša Porezna RH svoje porezne članove oporezuje bez obzira na to da li su dohodak ostvarili ovdje u Hrvatskoj ili negdje drugdje u drugoj državi (inozemstvo). 

Istovremeno, ta druga država, ona gdje osoba ostvaruje dohodak može (ali ne mora) razrezati porez na dohodak po načelu teritorijalnosti

Kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje, može se koristite jedna od ove dvije legalne metode:

  1. Uračunavanje ili odbitak - ovom metodom se porez plaćen u drugoj državi uračunava prilikom obračuna u Hrvatskoj i time se umanjuje tuzemna porezna obveza
  2. Izuzimanje (ako je bilateralnim ugovorima RH dogovorila s drugim državama kao npr. s Njemačkom) - ovom metodom se porez jednostavno - ne oporezuje. I to prema propisanom dogovoru ugovorenom u ugovoru između dviju država.
Bez obzira koja od ovih dviju metoda se primjenjuje te bez obzira da li će se dohodak oporezivati ili ne, svi porezni obveznici moraju prijaviti svoj dohodak Poreznoj upravi.
Ivana Mačić od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)
Hrvatska je do sada sklopila ugovore sa 66 država radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja i to po ova dva načela koja navodite - i kod izuzimanja i kod uračunavanja.
+3 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)

Bitna stvar koju bi dodala na prethodi odgovor od gosp. Darka je činienica da je potrebno radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, dakle u porezne svrhe, svaki građanin RH koji napušta Hrvatsku i odlazi na život i rad u inozemstvo trebao prije toga odjaviti sebe i na policiji (MUP) i na Poreznoj upravi (PU). Na oba mjesta!!! Mnogi tako misle da je odjava u MUP-u dovoljna, ali ona nije ako pričamo o tzv. poreznoj rezidentnosti koja je ključan faktor kod primjene izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

Slična pitanja

1 odgovor 877 pregleda
1 odgovor 1.5k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...