87 pregleda
Ana Pilato u rubrici Poslovanje od Ana Pilato (7.8k bodova)

Zašto su za inovacije u zdravstvu ključne žene poduzetnice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija (114k bodova)
prikazano od Znatko

Za inovacije u zdravstvu ključne su žene poduzetnice

Žene predstavljaju samo trećinu diplomiranih studenata znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike u Europi, dok samo 15,5% start-upova ima osnivačice aktivne na start-up sceni. Ipak, postoje mnogi pozitivni trendovi kojima obilježavamo 11. veljače, Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Jedna od ključnih metrika pokazuje da start-upovi koje osnivaju žene u produktivnosti nadmašuju svoje muške konkurente, dok je sam EIT Health ubrzao porast broja žena poduzetnica iz Srednje, Istočne i Južne Europe u zdravstvenom i biotehnološkom sektoru.

S ciljem veće zastupljenosti žena u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) Ujedinjeni narodi su 2015. godine odredili datum 11. veljače kao Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Prema “Žene u digitalnoj tablici rezultata Europske komisije 2021” žene u Europi predstavljaju samo trećinu diplomanata STEM-a, a rodni jaz utječe i na poduzetništvo - žene čine samo 15,5% osnivača start-upova u Europskoj uniji.

Osim što ima manje diplomiranih žena u STEM područjima, žene se također suočavaju s preprekama u dobivanju sredstava. Nedavno istraživanje dokazuje da u Srednjoj i Istočnoj Europi samo 1% raspoloživog kapitala ide na start-upove s osnivačicama, a daljnjih 5% na mješovite spolne timove. Međutim, podaci također pokazuju da žene osnivačice u regiji rade više s novcem koji prime, nadmašujući muškarce u smislu kapitalne produktivnosti i generirajući 96% više prihoda po 1 € financiranja od start-upova koje su osnovali muškarci.

Zdravstvo: obećavajuće područje za profesionalce

Žene čine veliku većinu zdravstvenih radnika u Europi (70 - 80%) dok je u Srednjoj, Istočnoj i Južnoj Europi omjer liječnica najveći među razvijenim zemljama. Primjerice, u baltičkim državama, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Portugalu, većinu liječnika čine žene, što premašuje prosjek OECD-a za 49 % . Iako se žene još uvijek teže odlučuju za pokretanje inovativnih promjena u zdravstvenoj industriji, u zadnje je vrijeme trendovi pokazuju da se broj poduzetnica u zdravstvu povećava.

Sada opažamo tri jaka trenda; prvo, inovatorice u zdravstvu dolaze iz različitih industrija. Naravno, prevladavaju znanost i tehnologija - mnoge žene dolaze izravno iz laboratorija, ali ima i diplomantica društvenih znanosti. Postoji mnogo različitih uloga u inovacijama u zdravstvu i žene se mogu brzo uključiti. Drugo, primjećujemo da su u više start-upova žene suosnivači i/ili da ih vode. I treće, dolazi val rasprava o uspostavljanju jednakih šansi za start-up tvrtke koje vode žene, a primjećujemo i trend u start-up ekosustavu u smislu da su dioničari otvoreniji za ulaganje u start-up tvrtke koje vode žene”, kaže Monika Toth, direktorica regionalne inovacijske sheme u EIT Health InnoStars, vodećoj organizaciji koja podržava razvoj inovacija u zdravstvu.

EIT Health ima nekoliko programa osmišljenih za osnaživanje poduzetnica. Jedan je petotjedni Bootcamp ženskog poduzetništva koji povezuje početnike u zdravstvu u ranoj fazi pod vodstvom žena ili zajedno s mrežom mentora koji njeguju i podržavaju njihov brzi rast. Inicijativa koju podupiru IESE Business School, Institut Pedro Nunes i NUI Galway, osigurava intenzivnu obuku, pristup mreži i mentorstvo. EIT Health trenutno prima prijave za program (natječaj traje do 14. ožujka 2022.).

Morate doživjeti

Isticanje žena inovatora nije važno samo za njihove vlastite start-upove, već pomaže u stvaranju šireg društvenog utjecaja na privlačenje više žena u STEM i inovacije,” naglašava Monika Toth.

Portfelj EIT Health-a sadrži nekoliko utjecajnih lidera koji krče put u inovacijama u zdravstvu.

Joana Melo, mlada poduzetnica iz Portugala sudjelovala je u nekoliko akceleratorskih programa EIT Health InnoStars. Njezina tvrtka, NU-RISE, pomaže liječnicima u pružanju sigurnijeg i preciznijeg liječenja zračenjem osiguravajući odgovarajuće doze zračenja na pravom mjestu. Joana Paiva je CTO i suosnivačica iLofa, tvrtke sa sjedištem u Portu koja koristeći biofotoniku i umjetnu inteligenciju razvija neinvazivno rješenje za probir pacijenata s Alzheimerom za klinička ispitivanja. Forbesova lista 2020. godine uvrstila ju je u kategodriju Under 30 Europe u kategoriji Znanost i zdravstvo, a nominirana je i za EIT Woman Award.

Prema časopisu Forbes na popisu 100 najutjecajnijih žena u Poljskoj nalazi se i izvršna direktorica i suosnivačica UVera, dobitnica EIT Health Catapult i InnoStars Awards Magdalena Jander, dr. sc.

Ova znanstvenica razvija sljedeću generaciju zdravih i ekoloških prijateljske zaštitne tvari protiv cijelog spektra UV sunčevog zračenja te zajedno sa svojim timom teži održivoj proizvodnji i pridonosi kružnom gospodarstvu.

Cilj nam je proizvesti vrlo moćnu tvar koja je 100 % ekološki prihvatljiva i to ne samo s ciljem da ne bi utječe na koraljne grebene ili morski život, već je i sam proces proizvodnje održiv jer troši tone CO2 i ispušta tone O2 i plodnu biomasu kao nusproizvode.

...objašnjava Magdalena Jander, dodajući da ako želimo vidjeti više djevojaka u STEM predmetima, trebamo mijenjati obrazovni sustav u osnovnim i srednjim školama u smislu razvijanja kritičkog mišljenja jer kaže:

„U znanosti se često radi o dobivanju znanstvene greške u pravom trenutku.”

Prema istraživanju koje je proveo Microsoft na 11.500 mladih žena u 12 europskih zemalja, djevojčice u dobi od 11 do 12 godina jednako su zainteresirane za STEM predmete kao i dječaci. Međutim, čim napune 15 - 16 godina njihov interes pada. U toj dobi, prema OECD-u, samo 5 % djevojčica kaže da očekuje da će imati karijeru u računalstvu ili inženjerstvu, u usporedbi s 18 % dječaka. Microsoftovo istraživanje također otkriva da su djevojkama uz praktično iskustvo i praktične vježbe unutar ili izvan učionice važan motiv za daljnje razvijanje STEM karijere upravo vidljivi ženski uzori.

Održivost također dolazi u fokus za žene osnivačice

UVera nije jedina tvrtka koja održivost smatra prioritetom - litavski start-up CasZyme, kojeg su pokrenule žene razvija alate koji poboljšavaju primjenu CRISPR-a (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) u istraživanju i razvoju uređivanja gena. Alat je već uspješan u zdravstvu, u borbi protiv genetskih bolesti i raznih oblika raka, kao i u ubrzavanju testiranja na Covid-19. Međutim, CRISPR – takozvana tehnologija genetskih škara može igrati i važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena na način da lokalnim zajednicama omogućava uzgajanje dovoljno hrane u svim klimatskim uvjetima što rezultira smanjenjem troškova prijevoza.

Prema dr. Moniki Paule koja je doktorirala društvene znanosti i ima iskustvo u visokotehnološkom poslovnom razvoju i prijenosu tehnologije u biotehnološkoj industriji, "trebamo preoblikovati biotehnološku industriju kako bi bila u korist oba spola."

Jedan od razloga za to je taj što žene u biotehnološkoj industriji mogu biti osjetljivije na korištenje u okolišu najnovijih dostignuća u tom području. Prema istraživanju OECD-a, žene diljem svijeta imaju tendenciju da budu osjetljivije na ekološke probleme, sklonije su recikliranju, kupnji organske hrane i proizvoda s eko-oznakom, uključenju u štednju vode i energije te korištenje energetski učinkovitih oblika prijevoza. To se također može prevesti u održive ideje vođene ženama.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...