183 pregleda
Ana Pilato u rubrici Internet od Ana Pilato (7.9k bodova)

Imamo ju na društvenim mrežama, na email računu, na Znatku, na mobitelu... Neki ju vole mijenjati, neki vole imati istu dugi niz godina... Zašto je nama ljudima profilna fotka tako bitna?I.... kako da odaberem među svim svojim privatnim fotkama onu najbolju fotku za svoj javni profil?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Darko Mareš od Darko Mareš (981 bodova)
Profilna fotografija je prva fotografija koju će u današnje vrijeme vidjeti netko drugi - ukoliko te ne upozna uživo... a vrlo vjerojatno i prva fotografija kad te upozna uživo i želi saznati više o tebi na društvenim mrežama (ili čak putem guglanja).

Stoga je ta fotografija iznimno bitna jer o njoj najčešće ovisi prvi dojam koji će druga osoba dobiti o tebi i u krajnjoj liniji isto tako hoće li uopće imati dalje posla s tobom nakon toga ili ne - bilo u privatnom životu, ljubavnom (na dejting mrežama naročito) ili pak poslovnom jer jedno je napisati nešto o sebi, a drugo je to što će osoba na osnovi vizualnog doživljaja nesvjesno zaključiti sama. Taj nesvjesni vizualni doživljaj se opisuje različitim terminima - osjećaj, intuicija, hunch i slično no svodi se na isto: mi ljudi smo vizualna bića te se stoga na osnovi evolucije ali i prethodnih iskustava vodimo time sviđa li nam se neka osoba ili ne za daljnju interakciju. Za napomenuti je da ovo ustvari ima manje veze s onime što bi mogli nazvati kao "atraktivnost" (osim u slučaju traženja ljubavnih veza) već više s time kakav predosjećaj u smislu dobre buduće suradnje ili općenito osobne ili poslovne interakcije možemo očekivati od te osnove... na osnovi te vizualne informacije.

Na pitanje koju svoju fotografiju iz privatne kolekcije odabrati kao profilnu fotografiju je teško, ustvari nemoguće, jedinstveno odgovoriti - jer svi smo mi različiti ne samo kao osobnosti već i s kojim namjerama nastupamo prema drugima.

Na primjer - ukoliko je namjera pokazati svoju stručnost i autoritet vrlo će vjerojatno profilna fotografija izgledati drugačije od one gdje želimo prikazati skromnost te volju za pomoći drugima, iako smo u oba slučaja ista osoba - jedno te isto lice i vizualne značajke.

Što se tiče osobnosti, u svakom slučaju je dobro ne glumiti nekog drugog već odabrati fotografiju gdje smo identični kao u stvarnom životu - ukoliko je to ozbiljnost onda tako identično neka bude i na fotografiji, ukoliko je to veselje i optimizam neka je raspoloženje kojim fotografija zrači bude takvo.

Često sami nemamo direktnu pravu predodžbu o tome kakvi smo ustvari te koje su naše osobine koje drugi najviše cijene - svakako je dobro se stoga posavjetovati i s drugima vezano uz osobine koje cijene kod nas te vezano uz to i odabir fotografija koje te iste osobine prikazuju najbolje.

Jedna stvar koju je u svakom slučaju najbolje izbjegavati je bilo kakvo uljepšavanje fotografija i prikaza sebe kao savršenstva što je lako postići različitim vizualnim filtrima ili putem retuširanja (popularno nazvano "fotošopiranje";) - jer, prije ili kasnije će nas druge osobe sresti u živo (ili pak kroz video poziv), a tada slijedi razočaranje i gubitak povjerenja... jer će prva pomisao s druge strane biti: OK, fotografija nije ni blizu stvarnosti (ten, godine, figura...); što je tek onda još dodatno što mi osoba skriva ili je skrivala do sada? Želim li uopće imati posla dalje s takvom osobom?

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Zoran Jurić 13.04.2016. pitanje u rubrici Mobitel od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
Znatkica 13.10.2020. pitanje u rubrici Internet od Znatkica (5.3k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Robert Mali 15.04.2016. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Robert Mali (7.0k bodova)
2 odgovora
Marinko Zadro 30.12.2013. pitanje u rubrici Posao od Marinko Zadro (7.8k bodova)
2 odgovora
Marija Miljević 10.03.2022. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Marija Miljević (10.4k bodova)
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...