93 pregleda
Ana Pilato u rubrici Umjetnost i kultura od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)

Kako biti dobar fotograf i slikati dobru fotku osobe kao portret fotografiju? Naravno, koja se kasnije može koristiti na osobnim profilu na društvenim mrežama odnosno kao avatar kod gejmanja.

Da li nam je, uz današnje mobitele sa odličnim stražnjim kamerama, potreban uopće fotografski aparat?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji su trikovi za dobre fotografije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Darko Mareš od Darko Mareš [Proaktivan] (671 bodova)
Suprotno uvriježenom mišljenju da je za dobar (fotografski) portret potreban dobar (često zvan "profesionalan";) fotoaparat, on je tek mali dio cjelokupne slagalice koja određuje portret.

Fotografija je složenica grčkih riječi koje označavaju svjetlo te crtanje i samim time asociraju na važnost zapisa upravo svjetla koje je najvažniji element fotografije, a ne samog fotoaparata koji je sam po sebi samo alat za zapisivanje - analogno s time bi izgledalo pitanje je li potrebno imati dobru olovku da bi tekst koji pišemo bio dobar...

Stoga je mobilni telefon tj. kamera na njemu (čak nebitno i prednja ili stražnja kamera u današnje vrijeme) dovoljan za to - gledano od strane samo tehničkih preduvjeta. Ono što u svakom slučaju možemo gledati kao prednost pred klasičnim fotoaparatima je da ga se (gotovo) uvijek ima sa sobom pa je moguće uhvatiti situacije koje i ne očekujemo i ne bi bile uhvaćene jer fotoaparat se često nosi sa sobom samo s određenom namjerom ali i lakoća korištenja koja omogućuje bilo kome i bez tehničkih predznanja za napraviti upotrebljivu fotografiju gledano s tehničke strane.

Za vratiti se na prvotno pitanje - ono što čini fotografa i fotografiju dobrom, naročito kad je riječ o fotografiji potreta, nije ispunjavanje pukih tehničkih značajki poput prikladne razine osvjetljenosti osobe na fotografiji, dobre rezolucije fotografije (za digitalni prikaz), oštrine osobe ili slično - već umijeće da kroz portret osobu dočara na fotografiji kao dvodimenzionalnom, vremenski zamrznutom, mediju onakvom kakva upravo i jest u stvarnom životu. I to po mogućnosti u najboljem svjetlu - u smislu naglašavanja pozitivnih karakteristika i osobnosti te zanemarivanja nevažnih stvari i stavljanja ih u drugi plan.

Kad govorimo o portretu za profilnu fotografiju, između ostalog to znači i da se u svakom slučaju prvenstveno naglasi lice kao jedinstvena značajka svakog od nas, izborom neutralne pozadine ali po mogućnosti i odjeće koja neće previše odvlačiti pažnju - no isto tako i odabir poze i mimike lica koja će ocrtavati na pravi način osobu i njenu osobnost te vrijednosti koje zastupa. Svjetlo tu također igra veliku ulogu (kao što je navedeno - fotografija je ugrubo rečeno crtanje svjetlom) te je uz pravilan odabir osvjetljenja moguće dosta utjecati na cjelokupnu fotografiju tj. portret: od samog ugođaja do naglašavanja vizualnih osobina.

Iako portret sam po sebi nije potrebno, čak nije ni preporučljivo, da je previše dodatno obrađen (u smislu retuširanja - mijenjanja vizualnih značajki lica i tijela), moguće je, naročito ako govorimo o avatarima za igre, i kroz kasniju obradu dodatno kreativno naglasiti osobnost uz pomoć npr. boja ili umetanja grafičkih elemenata: sve dok je osoba i dalje vizualno prepoznatljiva.

Slična pitanja

1 odgovor 239 pregleda
Zoran Jurić 13.04.2016. pitanje u rubrici Mobitel od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...