Marija Miljević u rubrici Društvo od Marija Miljević

Kako pomoći Ukrajini zbog posljedica rata kojeg su 2022. pokrenuli Rusi s Putinom na čelu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Hoće li Rusija napasti Ukrajinu i NATO ih braniti?
Ivana Mačić od Ivana Mačić
Ukrajinci su nedavno pokrenuli novu internet stranicu za pomoć: https://help.gov.ua

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

8 odgovor(a)

+34 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Gdje donirati,pomoći Ukrajini?

Svatko tko ima mogučnosti neka donira,pomogne.

Najpouzdanije i najbolje je u UNICEF-u. 

UNICEF šalje velike količine zaliha izravno njima. Iz UNICEF-a Hrvatska priopćenjem su pozvali hrvatske građane da pomognu djeci Ukrajine.

Evo link stranice UNICEF - https://www.unicef.hr/ukrajina/?gclid=CjwKCAiAsYyRBhACEiwAkJFKolfzjoYrzf71pS_g9mzx7LNdJfohfbOcU5A0UrD5e5Y9sR3csKKTVRoCON4QAvD_BwE

https://www.unicef.org/croatia/mediji/unicef-pomaze-djeci-i-njihovim-obiteljima-u-ukrajini

Ana Primorac od Ana Primorac
Treba pomoći izbjeglicama. Dati im stan i hranu i sve. Uglavnom su to žene s djecom što dolaze u Hrvatsku. Treba ih zbrinuti.

Naše su misli s vama, dragi Ukrajinci. Slava Ukrajini!
+28 glasa
Ivan Gačić od Ivan Gačić

Odlično pitanje! Postoji web servis na kojoj se možete prijaviti kako biste ponudili privremeni smještaj izbjeglicama iz Ukrajine. Sav taj servis dostupan je i Hrvatima.

Ujedno i izbjeglice iz Ukrajine na tom istom web servisu mogu ostaviti svoje kontakte i očekivati javljanje onih koji su im spremni pružiti smještaj dok su napuštaju ratna područja Ukrajine.

Ovaj web servis se nalazi na stranici https://www.shelter4ua.com i gdje i Vi koji čitate ovaj odgovor na Znatku možete napisati podatke kako bi Vam se javili ukrajinci i ukrajinke kojima treba privremeni smještaj za vrijeme dok bijesni rat u njihovoj domovini.

+23 glasa
Nino Marić od Nino Marić

Pomoć za Ukrajinu

Zajednica Talijana u Zagrebu odlučila je uplatiti novčana sredstva Zajednice za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu uslijed ukrajinske krize. Pozivamo sve koji žele pomoći, da to mogu učiniti uplatom na njihov žiro račun do srijede, 16.03.2022. godine. Sva prikupljena sredstva bit će uplaćena Ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu, za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu na području Ukrajine i drugih država koje su prihvatile izbjeglo stanovništvo i svakodnevno im pružaju pomoć. Evo kako uplatiti:

  • Talijanska Unija – Zajednica Talijana u Zagrebu
  • IBAN: HR7423600001102191705
  • Opis plaćanja: Pomoć za Ukrajinu

Aiuto per l'Ucraina

La comunità degli italiani di Zagabria ha deciso di versare fondi finanziari comunitari per aiutare i rifugiati e gli sfollati a causa della crisi Ucraina. Inviamo tutti che vogliono aiutare, a farlo effettuando un versamento sul nostro conto bancario entro mercoledi 16 marzo 2022. Tutti i fondi raccolti saranno versati all'Ambasciata ucraina a Zagabria, per aiutare i rifugiati e gli sfollati in Ucraina e in altri paesi che hanno accettato i rifugiati e fornire loro assistenza su base giornaliera.

  • Talijanska Unija – Zajednica Talijana u Zagrebu
  • IBAN: HR7423600001102191705
  • Descrizione del pagamento: Aiuti all'Ucraina
+22 glasa
Ana Pilato od Ana Pilato

Zaklada SOLIDARNA osnovala FOND „SOLIDARNO S UKRAJINOM“

U jeku rata u Ukrajini koji je potaknuo nezapamćen izbjeglički val na teritoriju Europe, Zaklada SOLIDARNA osnovala je Fond “Solidarno s Ukrajinom” namijenjen pomoći izbjeglicama, s fokusom na žene i djecu, koje su sigurnost pronašle u Republici Hrvatskoj.

Strategija djelovanja Zaklade SOLIDARNA kroz Fond “SOLIDARNO S UKRAJINOM”, pratit će dinamiku krize i odgovarati na potrebe izbjeglica i njihovih obitelji u Republici Hrvatskoj. U koordinaciji s organizacijama civilnog društva i javnim tijelima koji aktivno rade na prihvatu, pomoći i podršci izbjeglicama, djelovanje Fonda organizirano je u dvije cjeline

  1. Kroz kratkoročnu pomoć i podršku, a što uključuje:
    • otvoreni kanal za hitnu podršku obiteljima i terenskim radnicima u osiguranju nužnog kriznog smještaja,
    • u odnosu na nepokrivene potrebe u dinamici djelovanja javnih službi (najam stana na 6-12 mjeseci za majke s djecom, posebno uzimajući u obzir potrebe djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom);
    • podršku humanitarnim organizacijama koje rade direktno s izbjeglicama u nabavi potrebne opreme i materijala;
    • te koordinaciju s javnim tijelima i nevladinim organizacijama koje djeluju na terenu i mapiranje potreba za razvoj instrumenata brze financijske potpore.
  2. Također, djelovanje Fonda organizirano je i kroz dugoročnu podršku  izbjeglicama u osiguranju svakodnevnog života u RH što se odnosi na obrazovanje i edukaciju izbjeglica:
    • učenje hrvatskog jezika,
    • prekvalifikacija/dokvalifikacija,
    • stipendije za studente/studentice,
    • podrška u pripremi djece za obrazovni sustav
    • psihosocijalne potrebe
      • psihoterapija,
      • socioterapija i 
      • drugi oblici psihološke podrške,
      • s naglaskom na psihološku podršku djeci
    • pravna podrška
      • pravno savjetovanje i zastupanje u rješavanju pravnih statusa i pristupa zdravstvenoj skrbi, obrazovnom sustavu i tržištu rada u RH,
      • pomoć pri samozapošljavanju ili pokretanju mikropoduzeća izbjeglicama poduzetnicima

„Kao organizacija uvijek smo spremni odgovoriti na krize koje nam dolaze. Poučeni prethodnim iskustvima kriza, u suradnji s članicama koordinacije Civilne zaštite, MUP-a, Pravobraniteljstava, HCK-a, UNICEF-a, UNHCR-a, lokalnih i međunarodnih organizacija, izbjeglički val dočekujemo spremni. Vjerujem da svi imamo isti cilj - mir i dostojanstven život svakoga. Na nama je da do toga i dođe. Stoga iskrena srca i namjera želimo pomoći i olakšati život u Hrvatskoj svima koji su pobjegli od rata i traže miran i siguran život.“

...izjavio je direktor Zaklade SOLIDARNA Ivan Blažević.

Podržite Fond “Solidarno s Ukrajinom” uplatom na namjenski račun Zaklade SOLIDARNA:

  • IBAN: HR8124020061500078447, Erste Banka
  • Svrha: DONACIJA - Solidarno s Ukrajinom
  • Model: 00; Poziv na broj: 01-2022

Ili putem doniralice Zaklade SOLIDARNA na web adresi:

#Solidarno je naše #NovoNormalno!

+20 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Nacionalna banka Ukrajine pokrenula je web stranicu kojom pozivaju sve ljude svijeta da doniraju Ukrajinskoj vojsci novac putem kreditne kartice.

Web adresa njihove stranice za pomoć donacijom je:

Možete na zaštićenim stranicama platiti svojom kreditnom karticom (Visa, MasterCard) čak i iznose oko $5, ali i slične veće iznose donacije. Vele da im je svaki dolar bitan da spase svoju zemlju od napada. Pa ako imate karticu...

+14 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Za mir u Ukrajini

Nova prigodna poštanska marka za potporu Ukrajini

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 12. travnja 2022. novu prigodnu poštansku marku u znak potpore ratom pogođenoj Ukrajini. Motiv na poštanskoj marki je žuto polje uljane repice i plavo nebo što simbolizira ukrajinsku zastavu. Autorica marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije na marki Darko Kešnjer, fotograf iz Vukovara. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu. Marka je otisnuta u 30.000 primjeraka i u arčiću od 8 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).


Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke napisalo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Oružane snage Ruske Federacije počele su 24. veljače 2022. agresiju na Ukrajinu, što je Republika Hrvatska snažno osudila, ponavljajući potporu neovisnosti, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama, što je i temeljna odrednica u odnosima i suradnji između Republike Hrvatske i Ukrajine. Hrvatski sabor donio je 25. veljače 2022. Deklaraciju o Ukrajini (NN 25/22).

Republika Hrvatska izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji se bori za obranu svoje zemlje, apelirajući na obustavu ruskoga vojnog napada protiv ukrajinskog stanovništva i infrastrukture te na uspostavu mira. Republika Hrvatska čvrsto je uvjerena kako je sigurna, stabilna, mirnodopska i prosperitetna Ukrajina u vitalnom interesu svih građana Ukrajine, Europske unije te čitavog europskoga kontinenta, kao i u općem globalnom interesu.

Upravo je Ukrajina bila među prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu 11. prosinca 1991. godine. Republika Hrvatska bila je pak među prvim državama koje su priznale neovisnost Ukrajine 5. prosinca 1991. godine. Spomenimo i da se 18. veljače 2022. navršilo 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dviju prijateljskih zemalja.

Poštanska marka „Za mir u Ukrajini“, koju u ovim teškim trenutcima za ukrajinski narod izdaje Hrvatska pošta, zamišljena je kao dodatni simbol prijateljstva Republike Hrvatske i Ukrajine, kao i snažne obostrane potpore sveobuhvatnim naporima za uspostavom mira u Ukrajini, povratkom njenih prognanih i izbjeglih građana te normalizacijom života na ukrajinskom teritoriju.

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Prihode od prodaje Answear usmjerava za pomoć Ukrajini

Answear novom kolekcijom limitirane odjeće brenda answear.LAB poslao snažnu poruku podrške ljudima koji su pogođeni ratom u Ukrajini

Vodeća europska internetska platforma za kupovinu odjeće Answear lansirala je limitiranu kolekciju odjeće pod nazivom „No Shame. No Fear.“. Iako je nova kolekcija odjeće brenda answear.LAB prvotno imala u fokusu borbu za promjenu uloge žene u društvu, potaknuti tragičnim događajima u Ukrajini posljednjih dana, Answear je ovom kampanjom odlučio poslati poruku podrške i odati priznanje snazi žena i svih ljudi u Ukrajini koji se zajedno bore za bolju budućnost. Iz Answeara su odlučili da će sav prihod od prodaje kolekcije „No Shame. No Fear.“ usmjeriti akciji Crvenog križa pod sloganom #helpforUkraine, te su im, uz to, donirali dodatnih 330.000,00 kuna.

Kao zaštitno lice answear.LAB kampanje „No Shame. No Fear.“ izabrana je Sasha Sidorenko, ukrajinska profesionalna boksačica. Sidorenko je 2020. uvrštena na WBA ljestvicu TOP 10 najboljih boksačica svijeta. Europska je prvakinja u boksu, sedam puta bila je ukrajinska prvakinja u toj disciplini, pobijedila je na Svjetskom kupu u kickboxingu i osnovala je boksački klub Sidorenko. Također, Sidorenko 5. ožujka brani šampionski pojas u boksačkom ringu, što će ovoga puta biti puno više od još jednog boksačkog okršaja. Boksom se bavi od svoje dvanaeste godine, a privatno je posvećena svojoj obitelji, puna ljubavi i brige za svoju djecu, koja je inspirirajućom snagom ženskog duha i hrabrosti prevladala teškoće u svom životu. Njena priča borbe, tvrdoglavosti, izdržljivosti i, najvažnije, nade, u konačnici je inspirirala Answear-ov tim da razmišlja i djeluje globalno.

Answear je odlučio prihode od prodaje limitirane kolekcije No Shame. No Fear.“ usmjeriti akciji Crvenog križa pod sloganom #helpforUkraine. Iz Answeara poručuju da su potrebe ukrajinskih građana velike, stoga su odlučili donirati 330.000,00 kuna akciji Crvenog križa. Uz to, pozvali su kupce na svih devet tržišta na kojima uz Ukrajinu djeluju - Hrvatskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Cipru - da podrže njihovu donaciju kupnjom proizvoda iz kolekcije „No Shame. No Fear.”.

„Potaknuti nemilim događajima na području Ukrajine, odmah smo osmislili način na koji se možemo angažirati i pokazati da smo solidarni s ukrajinskim narodom i ljudima bliskima Answearu. Suosjećamo sa svima koju su pogođeni trenutnim događajima u Ukrajini, zbog čega smo odlučili djelovati i pokazati podršku. Sav prihod od prodaje kolekcije usmjeravamo akciji Crvenog križa za pomoć ljudima u Ukrajini. Sredstva prikupljena u akciji #helpforUkraine namijenjena su za kupnju hrane i zavoja. Pozivamo sve korisnike Answeara u Hrvatskoj da se priključe humanitarnoj gesti kroz „No Shame. No Fear.“ kolekciju, kako bismo mogli donirati što više sredstava.“

...poručila je Sandra Gašparić, country manager Answear-a za Hrvatsku.

+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Freedom Finance Europe, dio Freedom Holding Corp., donirao je 3 milijuna eura za pokretanje projekta Freedom Space, u suradnji s dobrotvornom zakladom „Pomozimo zajedno“ Andriya Bogdanetsa.

Projektom se uspostavljaju sigurna skloništa u ukrajinskim školama kako bi djeci pružili sigurne prostore u slučaju zračnih napada.

Prema UNICEF-u, zbog ruske agresije, obrazovanje u školama je prekinuto za 5,7 milijuna ukrajinske djece. 

Cilj projekta Freedom Space je osigurati kontinuirani pristup obrazovanju i olakšati povratak na nastavu uživo već u rujnu 2023. godine.

Da bi se olakšala socijalizacija i obrazovanje, odabrano je 69 škola u 12 regija Ukrajine za provedbu projekta Freedom Space. Među njima su regije: 

  • Ternopil, Khmelnytsky, Chernivtsi, Vinnytsia, Kryvyi Rih, Kharkiv, Mykolaiv, Lviv, Kyiv, Zaporozhye, Zhytomyr i Poltava.

Prostori će biti opremljeni svim potrebnim uređajima za organizaciju sigurnih skloništa, uz ispunjavanje obrazovnih i zabavnih potreba djece. Jedna od ključnih značajki Freedom Spacea je upotreba Hibuki terapije, izraelske metode upravljanja stresom uz pomoć posebno dizajniranih mekanih igračaka.

Andriy Bogdanets, osnivač dobrotvorne zaklade "Pomozimo zajedno", zahvalio je Freedom Finance Europe na podršci u ovom projektu: 

"Rat je unio nestabilnost u živote ukrajinske djece, sprječavajući ih da se obrazuju i uživaju u djetinjstvu. Obnova obrazovnog procesa unutar zidova ukrajinskih škola je san kojem mnogi teže. Ovaj projekt će pružiti nadu i podršku djeci i pomoći im da nastave sa socijalizacijom. Obrazovanje je ulaganje u našu budućnost i moramo pružiti tu budućnost sljedećim generacijama."

U 2022. godini Freedom Finance Europe donirao je 6,6 milijuna eura ukrajinskim dobrotvornim organizacijama za kupnju vozila hitne pomoći i druge humanitarne pomoći.

Slična pitanja

5 odgovora 676 👀
2 odgovora 486 👀
Ivan Gačić 20.03.2022. pitanje u rubrici Mediji od Ivan Gačić
1 odgovor 235 👀
1 odgovor 213 👀
5 odgovora 862 👀
1 odgovor 166 👀
1 odgovor 200 👀
1 odgovor 216 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...