Monika Kiris u rubrici Muzika i ples od
uređen od Znatko
Mogu li ikako glazba i umjetnost trijumfirati nad politikom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Sea Dance festival i njegovi izvođači poslali jasnu poruku: Glazba i umjetnost trijumfirali nad politikom

Nakon niza prepreka i ultimatuma, izvođači i organizatori Sea Dance-a su na ovogodišnjem izdanju festivala, održanom posljednjeg vikenda u kolovozu, još jednom naglasili ključne vrijednosti za koje se zalažu. Stop this war, Stop all wars“, Peace on Earth, Peace with Earth“, i „Мир” riječ koja se isto izgovara i piše na jezicima našeg podneblja, kao i na ukrajinskom i ruskom mirovne su poruke koje su posjetitelji mogli vidjeti na videowall-ovima glavne pozornice Sea Dance festivala i na profilima društvenih mreža izvođača. Jedinstven stav i jedna od osnovnih misija djelovanja Exita još jednom su pokazali da umjetnost,  glazba i univerzalne vrijednosti trijumfiraju nad politikom osnovanom na podjelama i propagiranju mržnje.

Mirovne poruke prikazane su na nastupima niza izvođača na glavnoj pozornici, ali su bile posebno bitne tijekom nastupa Nine Kraviz, koja se najviše našla na udaru u prethodnom periodu. Podsjetimo, ukrajinski bend Kalush Orchestra je početkom kolovoza na službenom Instagram profilu pozvao fanove da podrže „čišćenje scene“, i istaknuo da od Sea Dance festivala očekuje otkazivanje nastupa izvođača iz Rusije, jasno aludirajući na Ninu Kraviz. Ovaj ultimatum su organizatori odmah odbili. Tom prilikom je istaknuta jasna mirovna misija svih Exitovih festivala, kao i to da je diskriminacija bilo kojeg čovjeka i umjetnika na osnovu njegove nacije, rase, jezika, vjere ili bilo koje druge osnove u potpunosti neprihvatljiva. Jasno je ukazano i na to da je neophodno uspostaviti mir, kako u Ukrajini, tako i u sukobima širom svijeta.

Nakon izuzetno turbulentnog razdoblja proteklih mjeseci, Sea Dance je opet pokazao zbog čega ga smatraju najvažnijim crnogorskim festivalom i jednim od najprepoznatljivijih glazbenih događaja na Jadranu. Kroz ulaz na plaži Buljarica tijekom tri dana prošlo je više od 40.000 posjetitelja iz mnogih europskih zemalja, a njihova sinergija sa inspirativnim nastupima brojnih headlinera, poput Konstrakte, Mind Against, Senidah, Anfise Letyago, Dubioze Kolektiva i Nine Kraviz, rezultirala je idealnim finalom festivalskog ljeta.

Slična pitanja

1 odgovor 226 👀
1 odgovor 223 👀
1 odgovor 282 👀
1 odgovor 227 👀
1 odgovor 136 👀
1 odgovor 303 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...