213 pregleda
Nino Marić u rubrici Promet i vozila od Nino Marić

Koliko se često koristi željeznica u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Više je prevezene robe i putnika željeznicom u Hrvatskoj

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine u posljednjem je tromjesečju 2021. željeznicom prevezeno 2,1% više robe i 14,1% više putnika

Na tržištu željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj u četvrtom tromjesečju 2021. željezničkim prijevozom prevezeno je 2,1% više robe i 14,1% više putnika u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pokazatelji govore da se putnički prijevoz polako oporavlja od poremećaja uzrokovanih pandemijom, čemu svakako doprinosi i odluka Vlade RH o besplatnom prijevozu djece i učenika vlakom, ali i dalje je broj putnika 26,3% manji u odnosu na četvrto tromjesečje 2019.

U teretnom prijevozu HŽ Cargo d.o.o. je prevezao 2,4% više robe i ostvario 5,9% manje tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili 1,9% više prevezene robe i 2,1% manje tonskih kilometara. Novi prijevoznici su na kraju četvrtog tromjesečja imali udjel od 57,7% u ukupno prevezenoj robi i 45,1% u ostvarenim tonskim kilometrima.

Uspoređujući vrste prijevoza po ostvarenim vlak kilometrima, prijevoz putnika zauzima 64,5% ukupnog prometa, a ostatak je ostvaren u prijevozu tereta. 

Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara od 54,4% imao je HŽ Cargo d.o.o., a preostali udjel ostvarilo je devet novih prijevoznika tereta. Istovremeno, tri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna. Vlak kilometara ukupno je manje za 8,3%, pri čemu je HŽ Cargo imao 8,5% manje, a novi teretni prijevoznici 2,3% manje vlak kilometara. Putnički prijevoz imao je 9,6% manje vlak kilometara i 21,4% više putničkih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i može im se pristupiti putem poveznice.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 05.03.2022. pitanje u rubrici Promet i vozila od Ivan Gačić
1 odgovor
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Promet i vozila od Ivana Basar
2 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...