667 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Obrazovanje od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
Ovo su kao dvije institucije koje dijele istu zgradu u Marohnicevoj u Zagrebu pored Hypo centra. No postoje vec godinama, a čine mi se kao da bi mogle biti jedna institucija. Ima li smisla da su CARNet i SRCE dvije odvojene inistitucije, zašto su odvojene i koja je njihova svrha, te postoje li njihovi pandani u svijetu? Hvala.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak [Megaktivan] (12.7k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor
  • SRCE - Sveučilištni Računarski CEntar
  • CARNet - Croatian Academic & Research Network - započet 1991. kao projekt, a danas je ustanova od 1995.
Suradnja SRCE-a s CARNet-om započela je još 1991. godine samim pokretanjem projekta CARNet koji je poslužio kao operativni centar izgradnje i održavanja CARNet mreže. Tada su izgradnja i održavanje CARNet mreže, u razdoblju kada CARNet nije postojao kao ustanova (danas postoji od 1995. godine), postali djelatnost, koju i danas Statut SRCE-a propisuje kao jednu od djelatnosti SRCE-a.

Dakle, pružanje usluge CARNetu je jedna od značajnih stvari jer se nalazi u samom Statutu SRCE-a. Ispada da su te dvije institucije jako, jako povezane. Kao - pupčanom vrpcom!

No, još od 2005. godine, CARNet odlukom svoje tadašnje nove uprave započinje smanjivati opseg suradnje sa SRCE-om. Od strane CARNet-a prekinuta suradnja na slijedećim zajedničkim poslovima: CARNetova abuse služba, izgradnja i održavanje središnjih infrastrukturnih informacijskih servisa, pripremanje i distribuiranje hardwera i softverske potpore za CARNetove mrežne servere, udomljavanje mrežnih servera, upravljanje sa sigurnošću mreže CARNet, CARNetov helpdesk za krajnje korisnike te još niz manjih usluga.

Dana i SRCE i CARNet su pružatelji osnovnih e-infrastrukturnih komponenti sustava znanosti i obrazovanja, a nemaju niti jednu aktivnu formalnu poslovnu suradnju. Njihova jedina suradnja je fizički suživot u na istoj adresi tj. u istoj zgradi u Marohničevoj ulici koju spominjete u pitanju.
–2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.4k bodova)
Carnet je Hrvatska akademska i istraživačka mreža, javna je ustanova koja djeluje u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja u području informacijsko-komunikacijske tehnologije i njezine primjene u obrazovanju. SRCE je Sveučilišni računski centar koji ove godine slavi 50 godina od svog osnutka, te tim povodom osiguravaju besplatno pohađanje obrazovnih programa svojim sadašnjim i budućim polaznicima.

Slična pitanja

4 odgovora 1.6k pregleda
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Dario Volarić [Superaktivan] (1.7k bodova)
2 odgovora 393 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.2k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...