103 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Umjetnost i kultura od Mia Jelinčić [Superaktivan] (2.1k bodova)
Što je spoken word poezija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Ena Rajić od Ena Rajić [Proaktivan] (696 bodova)
uređen od Ena Rajić

Za razliku od pisane poezije, spoken word poezija [ili u doslovnom prijevodu na hrvatski jezik "govorna poezija"] žanr je poezije koju pjesnik piše s ciljem izvođenja pred publikom. Stoga je upravo performans njen najvažniji element. 

Autor pjesme ujedno je i performer, često se izražava u prvom licu jednine i uglavnom aktivno progovara o temama društvene i psihološke prirode. Neke od tema koje se provlače kroz spoken word poeziju su život s mentalnim poremećajima, slika o sebi, društvena nejednakost i slične.

Svaka je spoken word poetry izvedba jedinstvena, pjesme su nerijetko refleksivne i pune igara riječima, a performans obično izaziva snažnu emociju kod onoga tko ga gleda. 

Brojni spoken word pjesnici nastupaju na tzv. slamovima ili natjecanjima u poeziji na kojima imaju do 3 minute za izvesti pjesmu. Iako je na slamovima zabranjena glazbena pratnja, dio spoken word poetry nastupa van domene natjecanja izvodi se uz glazbenu pratnju. Ovu vrstu poezije mnogi uspoređuju i s rap pjesmama.

Spoken word poetry izvedba definitivno nije obična recitacija već izvedba koja stvara poseban doživljaj, često kroz sponu dramskih i glazbenih elemenata pa i stand upa. 

Marija Smiljan od Marija Smiljan [Superaktivan] (1.6k bodova)
Što više umjetnosti za mlade.
Život će vam biti ljepši.

Slična pitanja

1 odgovor 85 pregleda
1 odgovor 954 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...