Mia Jelinčić u rubrici Umjetnost i kultura od
Što je spoken word poezija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+13 glasa
Ena Rajić od
uređen od Ena Rajić

Za razliku od pisane poezije, spoken word poezija [ili u doslovnom prijevodu na hrvatski jezik "govorna poezija"] žanr je poezije koju pjesnik piše s ciljem izvođenja pred publikom. Stoga je upravo performans njen najvažniji element. 

Autor pjesme ujedno je i performer, često se izražava u prvom licu jednine i uglavnom aktivno progovara o temama društvene i psihološke prirode. Neke od tema koje se provlače kroz spoken word poeziju su život s mentalnim poremećajima, slika o sebi, društvena nejednakost i slične.

Svaka je spoken word poetry izvedba jedinstvena, pjesme su nerijetko refleksivne i pune igara riječima, a performans obično izaziva snažnu emociju kod onoga tko ga gleda. 

Brojni spoken word pjesnici nastupaju na tzv. slamovima ili natjecanjima u poeziji na kojima imaju do 3 minute za izvesti pjesmu. Iako je na slamovima zabranjena glazbena pratnja, dio spoken word poetry nastupa van domene natjecanja izvodi se uz glazbenu pratnju. Ovu vrstu poezije mnogi uspoređuju i s rap pjesmama.

Spoken word poetry izvedba definitivno nije obična recitacija već izvedba koja stvara poseban doživljaj, često kroz sponu dramskih i glazbenih elemenata pa i stand upa. 

Marija Smiljan od
Što više umjetnosti za mlade.
Život će vam biti ljepši. (h)

Slična pitanja

2 odgovora 1.7k 👀
Ivan Gačić 23.11.2020. pitanje u rubrici Zabava od Ivan Gačić
1 odgovor 474 👀
1 odgovor 492 👀
3 odgovora 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...