Mia Jelinčić u rubrici Priroda od
Kako je Hrvatska vatrogasna zajednica spremna na požare u sezoni 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Spremnost sustava za protupožarnu sezonu

U prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama 6. lipnja 2022. održana je konferencija za medije na temu spremnosti sustava za protupožarnu sezonu 2022. Konferenciji su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Ivan Turkalj, načelnik Policijske postaje Kaštela Neno Gudelj, iz Uprave šuma podružnica Split Ivan Melvan, te županijski vatrogasni zapovjednici iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na samom početku zahvalio se svim izvršiteljima Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku te županijskim vatrogasnim zapovjednicima naglasivši da je dobra suradnja i preventiva najbolji način kako držati požarnu sezonu pod nadzorom.

„Prema analizama Državnog hidrometeorološkog zavoda za srpanj i kolovoz očekuje se znatno toplije vrijeme od prosječnog gdje su izražena pozitivna odstupanja temperature, a očekuju se i manje količine oborina od prosječne. Zbog najave izrazito visokih temperatura potreban je poseban oprez i poštivanje zabrana paljenja vatre na otvorenom kao i poštivanja ostalih propisanih mjera zaštite od požara“, rekao je zapovjednik Tucaković.

Dodao je kako za razliku od prošle, u 2022. godini imamo dvostruko više izgrađenih dionica protupožarnih prosjeka, ukupno 92 km, te naglasio kako je osobito važna suradnja Hrvatskih šuma sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima. Važnim je istaknuo i potrebu instaliranja dodatnih kamera u cilju što kvalitetnijeg video nadzora na području priobalja.

Više požara u 2022. godini

„Požara je puno više u ovoj godini, više od 50 %, zbog vremenskih neprilika koje prvenstveno uključuju duga razdoblja bez kiše, i to je uključivalo još veće napore u pripremi nove PP sezone“, dodao je Tucaković.

Kazao je kako je početak rada Vatrogasnog operativnog središta HVZ-a u sklopu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama planiran za ponedjeljak 13. lipnja 2022. godine, a početak redovite dislokacije vatrogasnih snaga planiran je, ovisno o vremenskim prilikama najvjerojatnije, za 23. lipnja 2022. godine.

„U planu je zaposliti do 1131 sezonskih vatrogasaca i 25 domicilnih vatrogasaca, a osim postojećih dislokacija na Brijunima, Ugljanu – Kukljica, Dugom otoku - Božava, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju u 2022. godini dodatno će se osigurati četiri lokacije i to u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima“, najavio je Tucaković.

Spremnost MORH-a u PP sezoni

„Kao i svake godine tijekom glavnog napora Hrvatska vojska je spremna izvršiti sve zadaće, a s ciljem što bolje provedbe protupožarne sezone“, kazao je brigadni general Ivan Turkalj i dodao kako će u sklopu zračnih protupožarnih snaga u ovoj požarnoj sezoni na raspolaganju biti do pet komada Canadair CL 415, tri AT 802A FireBoss, jedan AT 802 F FireBoss, jedan AT 802 A, jedan AT 802 F, jedan helikopter Mi-8 MTV-1 te bespilotna letjelica „Orbiter3”.

Isto tako, kao dodatne požarne snage, u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2022. Ministarstvo obrane Oružane snage Republike Hrvatske osigurat će do 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dodatne snage za ojačanje snaga, jedan desantni brod minopolagač, jedan desantni jurišni brod, dvije gumene brodice (GB LEADER 599), sustav bespilotnih letjelica -izvidnički tim za rano otkrivanje požara i nadzor požarišta (angažiranje po posebnoj zapovijedi SOD/HKoV), a u istom razdoblju će se iz Ministarstva unutarnjih poslova osigurati i jedan helikopter za izviđanje iz zraka.

Na kraju je zapovjednik Tucaković najavio održavanje međuresorne vježbe „Sigurnost 22“ 9. i 10. lipnja 2022. koja će također biti svojevrsna provjera spremnosti svih sudionika u provedbi pripreme protupožarne sezone.

Ana Primorac od
A glavni napor?!? Hahaha! :D :) D‌

Slična pitanja

1 odgovor 202 👀
3 odgovora 356 👀
1 odgovor 241 👀
1 odgovor 234 👀
1 odgovor 191 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...