🎂🎉 DANAS JE ZNATKOV 9. ROĐENDAN! 🎉🎂
87 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Promet i vozila od Mia Jelinčić (2.1k bodova)
Ima li INA dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta uslijed Ukrajinske krize?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija (86.7k bodova)
prikazano od Znatko

Zbog velikog interesa javnosti vezano uz temu opskrbe goriva te brojnih neprovjerenih i netočnih informacija koje se iznose u javnosti INA istIče sljedeće činjenice.

Proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka INA osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. 

Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti. U 2021. INA je iz Mađarske uvezla samo 1,3 % derivata od ukupno prodanih količina derivata, a trend je sličan i u 2022. Istovremeno, INA je i izvezla u Mađarsku 0,7 % ukupno prodanih količina derivata u 2021. Dakle, INA se ne opskrbljuje derivatima iz Mađarske, kako se plasira u medijima proteklih dana od strane nekih analitičara, već uglavnom vlastitom proizvodnjom u rafineriji pridonosi stabilnosti opskrbe tržišta.

U skladu s navedenim potpuno je tržišno opravdano da se u određivanju cijena prate kretanja derivata na mediteranskom tržištu, uz kretanje cijena nafte Brent te odnos tečaja kune i dolara.

Nadalje, govori se o nužnom pokretanju Rafinerije nafte Rijeka, stoga ponovno ističu, kao što su to učestalo komunicirali u posljednjih nekoliko mjeseci, da Rafinerija nafte Rijeka kontinuirano prerađuje naftu od ožujka 2022., kada je završio redoviti remont, i radi u maksimalnom kapacitetu.

Također ovim putem INA ponovno ističe da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena jer INA kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca. Isto tako moguće je da u danima prije promjena cijena na pojedinim lokacijama bude pojačana potražnja za naftnim derivatima koja znatno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete. U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce i maloprodajna mjesta svim vrstama goriva kako ne bi došlo do nestašice goriva na niti jednom maloprodajnom mjestu.

Slična pitanja

1 odgovor
Nino Marić 22.04. pitanje u rubrici Promet i vozila od Nino Marić (11.0k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...