Nino Marić u rubrici Poslovanje od

Što znate o ilegalnom tržištu cigareta u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Marija Miljević od

Ilegalno tržište cigareta u EU i dalje nastavlja rasti, pokazuje nova studija KPMG-a

Procjenjuje se da je 2021. godine u Europskoj uniji konzumirano 1,3 milijarde ilegalnih cigareta više, što čini 8,1 posto ukupne potrošnje

Philip Morris International Inc. (PMI) (NYSE: PM) poziva europske regulatore i zakonodavce da obrate pozornost na milijune punoljetnih pušača koji se okreću ilegalnom tržištu cigareta umjesto prelaska na alternativne proizvode smanjene štetnosti. Godišnja studija KPMG-a o ilegalnoj potrošnji cigareta u 2021., koju je naručio PMI, otkriva da je prošle godine ukupna potrošnja ilegalnih cigareta porasla za procijenjenih 3,9 posto, odnosno 1,3 milijarde cigareta, čime je ukupan iznos dosegao 35,5 milijardi. Istovremeno, studija procjenjuje da se ukupna potrošnja cigareta u EU u tom istom razdoblju smanjila.

Na temelju izvješća, povećanje ilegalne potrošnje u EU uvelike je potaknuto procijenjenim povećanjem potrošnje krivotvorenih cigareta u Francuskoj od 33 posto, čime je prošle godine narasla na 8 milijardi cigareta. Gledano ukupno, Francuska je i dalje najveće tržište ilegalnih cigareta u EU-u, s ukupno 15,1 milijardi ilegalnih cigareta potrošenih 2021., što čini 29 posto ukupne potrošnje cigareta u toj zemlji i predstavlja značajan rast u odnosu na 13 posto iz 2017.

“Nalazi izvješća trebali bi biti poziv za buđenje. Alarmantno je da u zemljama koje održavaju visoke trošarine na cigarete, kao što je Francuska, umjesto smanjenja prevalencije pušenja, vidimo porast potrošnje krivotvorenih cigareta. Zapravo, u Francuskoj u posljednjih pet godina, dok je prosječna cijena kutije legalnih cigareta porasla za više od pola, broj punoljetnih pušača samo se neznatno smanjio”, rekao je Gregoire Verdeaux, viši potpredsjednik vanjskih poslova u PMI. “Ali postoji i nada. Druge zemlje EU usvojile su diferencirane politike o alternativama cigaretama koje podupiru kontinuirani pad potrošnje cigareta uz istovremeno smanjenje nezakonite trgovine, a one već daju ohrabrujuće rezultate. Europska komisija u Bruxellesu trebala bi to učiniti temeljem za budućnost.”

Godišnje izvješće KPMG-a usredotočuje se na potrošnju i protok ilegalnih cigareta u 30 europskih zemalja — 27 država članica EU-a te Veliku Britaniju, Norvešku i Švicarsku. Izvješće navodi i kako bi vlade država EU prikupile dodatnih 10,4 milijardi eura poreza da su te cigarete kupljene legalno.

“Gubici poreznih prihoda ograničit će sposobnost vlada da ulažu u područja kao što su javna sigurnost, javne usluge ili infrastruktura, u vrijeme kada se ljudi diljem Europe također suočavaju s višim cijenama mnogih osnovnih dobara. Značajan je i rizik da se više punoljetnih pušača, osobito onih među populacijom s nižim prihodima, okrene ilegalnoj trgovini. Zbog toga je potrebno osigurati da alternativni bezdimni proizvodi budu dostupni i cjenovno pristupačni svim punoljetnim pušačima, kako bi im se omogućilo da naprave bolji izbor, umjesto da kupuju na crnom tržištu”, dodao je Verdeaux.

Izvješće KPMG-a također pokazuje da je 16 od 27, odnosno otprilike pola država članica, doživjelo pad ili zadržalo stabilnu potrošnju ilegalnih cigareta u 2021. Među tim zemljama, Poljska je zabilježila najveći pad ilegalnih količina, uz smanjenje od 3,7 postotnih bodova.

“Smanjenje potrošnje ilegalnih cigareta u zemljama poput Poljske je sjajno i djeluje ohrabrujuće. To je i rezultat učinkovitog provođenja zakona protiv kriminalaca koji profitiraju od ilegalne trgovine na tržištu gdje bolje alternative pušenju postoje i cjenovno pristupačnije su punoljetnim pušačima. Ovo su rezultati kojima bi i druge zemlje trebale težiti”, rekao je Alvise Giustiniani, potpredsjednik PMI-jevog odjela za prevenciju nezakonite trgovine. “Važno je pružiti pristup informacijama onim najranjivijima u društvu te razvijati i provoditi inovativne politike koje svima olakšavaju pristup boljim alternativama.”

Potrošnja krivotvorenih cigareta bila je glavni pokretač ilegalne trgovine u EU. Procjenjuje se da je potrošnja ovih lažnih cigareta dosegla ukupno 12,3 milijarde, što čini 34,6 posto ukupne ilegalne potrošnje. Organizirane kriminalne skupine su se zbog ograničenja putovanja i prelaska granica u vrijeme pandemije fokusirale na proizvodnju krivotvorenih cigareta unutar granica same EU. Intervjui koje je KPMG proveo sa sedam različitih organa za provođenje zakona otkrili su da se ilegalna proizvodnja sve više seli na europski zapad kako bi se približila krajnjim tržištima s višim cijenama, kao što su Francuska i Velika Britanija.

Nastavak rasta crnog tržišta koje nudi lažne i krijumčarene cigarete ozbiljno potkopava legitimne napore da se pušenje cigareta smanji i s vremenom potpuno iskorijeni.

“Uvjereni smo da potrošače treba stimulirati kako se ne bi morali okrenuti ilegalnim cigaretama. To znači usredotočiti se na obrazovanje i svijest te osigurati dostupnost boljih alternativa, kao što su znanstveno potkrijepljeni proizvodi bez dima”, dodao je Verdeaux. “Naš bi zajednički glavni prioritet trebao biti to da alternative učinimo dostupnim milijunima punoljetnih pušača u Europi koji nisu prestali pušiti.”

Na hrvatskom je tržištu u 2021. ukupna potrošnja cigareta ostala stabilna i iznosila je 5,8 milijardi cigareta. Od toga je ilegalnih cigareta bilo šest posto, što je u odnosu na 2020. godinu pad od 0,65 postotnih bodova. Najveći broj ilegalnih cigareta u Hrvatskoj su takozvane Illicit Whites, odnosno cigarete koje nemaju oznaku zemlje iz koje dolaze. Hrvatska je država zbog crnog tržišta cigareta u 2021. godini izgubila 54 milijuna eura.

Detaljan pregled rezultata i metodologije KPMG izvješća dostupan je ovdje. Za više informacija o PMI-jevim naporima za sprječavanje nezakonite trgovine posjetite PMI.com.

Darija Magdalenić od
Ništa ilegalno nije dobro.
Čak evo i te smrdljive cigarete‌
Marin Duganđija od
A pazi tagove pitanja... mafija... kriminal... :D Možda da otvorite rubriku koja se tako zove? ;)

Slična pitanja

1 odgovor 189 👀
1 odgovor 155 👀
1 odgovor 231 👀
Ana Primorac 03.12.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Primorac
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...