202 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Zdravlje i medicina od Mia Jelinčić
Kakvi su rezultati istraživanja o pušenju i korištenju alternativa pušenju u Hrvatskoj u 2022. godini?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Istraživanje pokazalo da je gotovo polovina pušača u Hrvatskoj zabrinuta za svoje zdravlje, a većina onih koji su probali alternativne duhanske proizvode smatra ih manje štetnima

Povodom Svjetskog dana nepušenja, Udruga korisnika osobnih isparivača CROHM predstavila je rezultate istraživanja tržišta o pušenju i korištenju alternativa pušenju poput grijanih duhana i elektroničkih cigareta koje su proveli u Hrvatskoj u suradnji sa SmartUp nezavisnom agencijom za istraživanje tržišta tijekom svibnja 2022.

Rezultati su pokazali kako je gotovo polovina svih ispitanika zabrinuta za svoje zdravlje. Pritom su pušači klasičnih cigareta, u usporedbi s korisnicima alternativnih proizvoda poput grijanog duhana ili e-cigareta, značajno više zabrinuti za svoje zdravlje zbog proizvoda koje koriste. Ne čudi stoga da je 58,2% pušača klasičnih cigareta zainteresirano za prelazak na alternativne nikotinske proizvode, a pritom kao glavni razlog za prelazak navode zdravlje.

Smanjena štetnost

60% ispitanika koji su isprobali alternativne duhanske proizvode smatraju da su takvi proizvodi manje štetni, a zanimljivo je kako i četvrtina pušača klasičnih cigareta smatra da su alternativni proizvodi manje štetni u odnosu na cigarete.

I dok se javno vrlo malo priča o alternativnim duhanskim proizvodima i njihovom potencijalu manje štetnosti u usporedbi s dimom klasičnih cigareta, indikativno je da 72,2% svih ispitanika smatra kako imaju pravo na sve važne informacije vezane uz alternativne proizvode i njihovu smanjenu štetnost.

U provedenom istraživanju pušači klasičnih cigareta navode kako u prosjeku popuše 14 cigareta dnevno, dok je dnevna konzumacija kod korisnika alternativnih duhanskih proizvoda čak upola manja.

Usto, korisnici alternativnih proizvoda kao glavne prednosti njihovog korištenja navode: manja štetnost, bez dima, bez neugodnih mirisa, manje katrana, bez pepela.

"Alternativni nikotinski proizvodi poput grijanih duhana, elektroničkih cigareta i drugih jesu inovacije koje su rezultat istraživanja i razvoja manje štetnih alternativa za sve one koji bi inače nastavili pušiti. Pritom ključ smanjenja štetnosti u odnosu na pušenje jest izostanak sagorijevanja, a koje se u alternativnim duhanskim proizvodima ne događa. Naime, upravo je gorenje razlog nastanka ogromne većine štetnih sastojaka povezanih s bolestima koje se pripisuju pušenju. Proizvodi smanjene štete daju mogućnost javnozdravstvenim politikama da pored primarnih mjera borbe protiv pušenja, a koje jesu prestanak pušenja ili nezapočinjanje pušenja iskoriste potencijal proizvoda sa smanjenom štetom u odnosu na pušenje svugdje gdje uspjeh primarnih mjera izostaje. Prelazak aktivnih pušača cigareta baziranih na sagorijevanju na neki od proizvoda s potencijalom manje štetnosti pozitivno djeluje na trend smanjenja broja pušača, ali i zdravstvenih tegoba povezanih s tom navikom", izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

Traži se promjena

I dok više od tri četvrtine ispitanika želi biti informirano o alternativnim nikotinskim proizvodima, istovremeno njih samo 9,1 % smatra da su o njima vrlo dobro informirani. Zato više od polovine ispitanika izjavljuje da dodatne informacije o alternativnim proizvodima traži samoinicijativno.

Osim nedostatkom informacija, ispitanici nisu zadovoljni niti zakonskom regulativom. Gotovo polovina svih ispitanika smatra da se zakonska regulativa mora manje restriktivno odnositi prema duhanskim proizvodima smanjene štetnosti u odnosu na klasične cigarete.

Zanimljivo je i da se s porastom dobi povećava i postotak ispitanika koji smatraju da građani imaju pravo na sve važne informacije o alternativnim proizvodima i da se prema tim proizvodima zakonska regulativa treba manje restriktivno odnositi.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...