402 pregleda
Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
E-cigarete predstavljaju alternativu klasičnom duhanu i nemaju štetne sastojke poput katrana i ugljičnog monoksida. Međutim, mogu li i e-cigarete biti štetne za zdravlje i koje su posljedice pušenja e-cigareta?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+10 glasa
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat

Broj toksičnih tvari u aresolu koji se koristi u e-cigaretama je znatno manji nego u duhanskom dimu klasičnih cigareta. Ipak razine nekih toksičnih tvari mogu se jako razlikovati od proizvoda do proizvoda pa u nekim e-cigaretama doseći i više razine od onih u duhanskom dimu. Postoji potencijalna citotoksičnost nekih otopina u e-cigaretama pa se korištenje ne preporučuje trudnicama.  Aerosol najčešće sadrži neke kancerogene spojeve kojih najčešće ima manje nego u klasičnim cigaretama, no to ne mora uvijek biti slučaj. Povezanost malignih bolesti i korištenja e-cigareta još nije dovoljno istraženo. E-cigarete mogu doprinjeti i razvoju kardiovaskularnih bolesti. Također, uvjereni u manju štetnost e-cigareta, adolescenti diljem svijeta ih sve više koriste te postaju ovisni o nikotinu. Iako su e-cigarete uglavnom manje štetne od klasičnih cigareta, one definitivno sa sobom nose određene zdravstvene rizike. Jedino što će sigurno otkloniti te rizike je potpuni prestanak pušenja. 

Izvor: https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/elektronicke-cigarete/

+7 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov
Osim nikotina, e cigarete mogu sadržavati štetne i potencijalno štetne sastojke uključujući: ultrafine čestice koje se mogu udisati duboko u pluća. Arome poput diacetila, kemikalije povezane s ozbiljnom plućnom bolešću, hlapljivi organski spojevi. Nema dokaza koji sugeriraju da uzrokuju rak međutim postoje neki dokazi koji sugeriraju da mogu povećati vaš ukupni rizik od raka. To se razlikuje od izravnog izazivanja raka.
+4 glasa
Nino Marić od Nino Marić

Belgijsko vrhovno zdravstveno vijeće potvrdilo da su e-cigarete bolji izbor za pušače

Iz Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) poručuju da bi predložene nove regulative trebale obuhvatiti i grijani duhan

Belgijsko vrhovno zdravstveno vijeće izdalo je nove preporuke koje potvrđuju da su e-cigarete znatno manje štetne od klasičnih cigareta i da su za pušače bolja alternativa. Prema Belgijskom vrhovnom zdravstvenom vijeću, upotreba e-cigareta s nikotinom ima svoje mjesto u politici kontrole duhana i pozitivnu ulogu u budućoj politici prestanka pušenja klasičnih cigareta, posebno među teškim pušačima.

Ovo je dobar korak prema društvu bez duhanskog dima, smatraju u Udruzi korisnika osobnih isparivača (CROHM), a ostvarenje te ambicije bi se moglo dodatno ubrzati proširenjem regulatorne razlike između klasičnih cigareta i e-cigareta i na druge alternativne proizvode poput grijanog duhana.

E-cigarete i grijani duhan

Vijeće je naglasilo da velika većina zdravstvenog rizika od pušenja duhana nije uzrokovana nikotinom, već brojnim štetnim tvarima koje se oslobađaju prilikom izgaranja duhana. Kod grijanog duhana nema gorenja, on se samo zagrijava, pa je to još jedan od razloga zašto bi nove regulative trebale obuhvatiti i ove proizvode smanjenog rizika.

Novi pristup Belgijskog vrhovnog zdravstvenog vijeća e-cigaretama trebao bi se proširiti na sve znanstveno potvrđeno bolje alternative klasičnim cigaretama, poput grijanih duhanskih proizvoda, smatraju u Udruzi korisnika osobnih isparivača i poručuju da bi pozdravili ovakve promjene i u Hrvatskoj.

"Belgijsko vrhovno zdravstveno vijeće potvrdilo je još 2020. da grijani duhanski proizvodi drastično smanjuju izloženost štetnim tvarima jer u njima duhan ne izgara, već se samo zagrijava. Zato smatramo bi grijani duhanski proizvodi trebali biti obuhvaćeni budućim regulatornim izmjenama, baš kao i e-cigarete.“

...izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM), te zaključio:

"Alternativni su proizvodi na većini tržišta pa i u Hrvatskoj još uvijek u velikoj mjeri izjednačeni s cigaretama, što zapravo dezinformira pušače. Proširivanjem belgijskog pristupa s e-cigareta na grijane duhanske proizvode, pušači bi mogli biti ispravno informirani o prednostima alternativnih proizvoda u odnosu na klasične cigarete. Takav zakonodavni okvir bismo rado vidjeli i u Hrvatskoj."

Regulatorna razlika

Belgijsko je Vijeće pozvalo da se i zakonodavno napravi jasna razlika između klasičnih cigareta i e-cigareta. Fokus su stavili na bolje informiranje pušača o prednostima ove alternative smanjenog rizika u usporedbi s klasičnim cigaretama, kao i na zaštitu nepušača i mladih ljudi od upotrebe e-cigareta. Primjerice, Vijeće se zalaže za posebno pakiranje, za informiranje pušača o alternativi i za posebnu politiku trošarina.

U Udruzi korisnika osobnih isparivača (CROHM) smatraju da je za ubrzanje pada broja pušača, kako u Europi tako i u Hrvatskoj, ključno da se temeljna razlika između ovih inovativnih bezdimnih proizvoda i klasičnih cigareta odražava tamo gdje sve počinje - u politici kontrole duhana.

+4 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
Obične duhanske cigarete sadrže 7000 kemikalija. Od kojih su mnoge otrovne. E-cigarete su manje štetne od običnih cigareta. Iako ne znamo točno koje su kemikalije u e-cigaretama. Znamo samo da ima manje kemikalija nego u tradicionalnim,nikotinskim cigaretama.

Osim nikotina, e-cigarete mogu sadržavati štetne i potencijalno štetne sastojke, uključujući: ultrafine čestice koje se mogu udahnuti duboko u pluća. I arome kao što je diacetil.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Lovro Gorup 19.10.2020. pitanje u rubrici Kupovina od Lovro Gorup
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...