Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od

Zašto po brojnim portalima savjetuju uzimanje magnezija? Kako jedan mineral može pomoći za širok raspon problema (spavanje, bolovi u mišićima, anksioznost...) i može li se uzimati previše Mg? U kakvom obliku je najbolje uzimati magnezij?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Iva Ivanko od
Mineral magnezija izrazito je bitan za  naš organizam jer sudjeluje u velikom broju enzimskih reakcija, odnosno metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata, izgradnji kostiju te energetski važnim reakcijama organizma.

Magnezij ima bitnu ulogu u mišićnim funkcijama organizma budući da je važan u prijenosu živčano-mišićnih impulsa, a utječe i na kemijsku ravnotežu reakcija kojima se dobiva energija u mišićima stoga ga je dobro uzimati za otklanjanje grčeva u rukama i nogama.

Magnezij također može djelovati kao blagi laksativ.

Ukoliko je prehrana slabo bogata magnezijem dolazi do neravnoteže između njega i ostalih minerala organizma što se može loše pokazati u živčanom sustavu čovjeka. Zbog toga je magnezij bitan i za psihološko zdravlje i kvalitetu sna.

Najbolje ga je unositi prehranom, a namirnice koje su bogate magnezijem su orašasti plodovi, špinat, blitva, rajčica, sjemenke i cjelovite žitarice. Skupinama (trudnice, starije osobe, osobe koje su izloženi velikom stresu ili velikoj fizičkoj aktivnosti) kod kojih se često javlja manjak magnezija preporuča se unos suplemenata u dogovoru s liječnikom. Magnezij u suplementima dolazi u različitim spojevima, a izbor ovisi o tome radi li se o problemima sa stresom (mg. glicinat), mišićima ili problemima koje imaju sportaši (mg. malat), kardiovaskularnim sustavom (mg. taurat) ili nesanicom. Magnezijev oksid je na tržištu najpovoljniji i najdostupniji, ali je slabe apsorpcije te često donosi probavne smetnje.

Dugotrajan unos magnezija koji premašuje maksimalnu dnevnu dozu od 375 mg može dovesti do probavnih tegoba, letargije ili aritmije srca.

Slična pitanja

3 odgovora 291 👀
3 odgovora 288 👀
3 odgovora 169 👀
3 odgovora 1.2k 👀
4 odgovora 348 👀
4 odgovora 511 👀
Sandra Vukov 20.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
2 odgovora 235 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...