Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
Zašto se ne preporučuje spavanje na trbuhu - može li izazvati zdravstvene probleme dugoročno? Ima li ikakvih znanstvenih dokaza da spavanje na trbuhu nije poželjno?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Spavanje na trbuhu je predmet rasprava među stručnjacima već dugi niz godina. Shawn Stevenson autor je knjige "Sleep Smarter" iz 2014. godine. Ovaj autor u svojoj knjizi piše o različitim strategijama spavanja i kako one utječu na naše zdravlje. 

Shawn Stevenson (2014) tvrdi da je spavanje na trbuhu efikasno rješenje za probleme s hrkanjem ili apnejom (prestankom disanja). S druge strane, spavanje na trbuhu može dovesti do bolova u vratu zbog toga što kralježnica pri spavanju na trbuhu nije u dobrom, normalnom položaju. Zabijanje lica u jastuk pri ovakvom spavanju uzrokuje nastanak prištića i bora. Naime, jastučnice upijaju preparate koje koristimo za njegovanje i uređivanje kose, upijaju slinu i znoj, a zabijanje lica po takvoj jastučnici nije higijensko rješenje. Neuobičajen položaj kralježnice kod spavanja na trbuhu može dovesti do ukočenosti zglobova i cijeloga tijela, a može izazvati i trnce, s obzirom na to da je kralježnica živcima povezana s ostatkom tijela. Kod spavanja na trbuhu glava i vrat satima su okrenuti na istu stranu, što je loše za muskulaturu cijelog tijela. 

Loša postura tijela pri spavanju posljedično dovodi i do stresa, osjećaja nezadovoljstva te do ukočenosti i bolova u cijelom tijelu. 

+7 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Prema jednoj klinici koja se bavila takvim istraživanjem spavanje na trbuhu opterečuje leđa i kralježnicu. To je zato što je večina vaše težine u sredini vašeg tijela. To otežava održavanje neutralnog položaja kralježnice dok spavate. Stres na kralježnici povećava stres na druge strukture na vašem tijelu.

Mnogo ljudi spava na trbuhu jer imaju čvrst ili neudoban madrac. U bočnom položaju kuk i rame imaju veći pritisak, tako da se automatski okrećete u položaj želudca. Ako razmišljate o novom madracu, trebali bi ste odabrati madrac s mekšim dijelom kuka i ramena.
–1 glas
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
većim dijelom sistem organa za varenje radi noću kada spavamo na trbuhu vršimo pritisak na sisteme organa za varenje i onemogućavamo njihovu neometanu funkciju što može dovesti do brojnih upala i bolova kasnije takođe vršimo pritisak na pankreas koji luči određene hormone i na sistem organa za disanje jer teže je disati  spavanjem na trbuhu jer vršimo pritisak na pluća i na neki način sami sebe zagušivamo takođe je to opasno i za osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom

Slična pitanja

1 odgovor 298 👀
3 odgovora 1.2k 👀
4 odgovora 404 👀
Ivana Basar 18.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
2 odgovora 452 👀
4 odgovora 448 👀
Sandra Vukov 20.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
1 odgovor 202 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...