Ivana Basar u rubrici Hrana i piće od
Koja hrana može provjereno povećati koncentraciju i koji kemijski spojevi u hrani povećavaju koncentraciju i pamćenje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Maja Simenic od
odabran od Ivana Basar
 
Najbolji odgovor

Naša prehrana uvelike može utjecati na našu koncentraciju, pamćenje i funkciju mozga. Konkretne namirnice koje pomažu pri povećanju koncetracije jesu kava ili zeleni čaj, i ribe s puno masti, poput pastrve, lososa i sardine. Borovnice i svo drugo tamno bobičasto voće puno je antioksidantima koji se "bore" protiv stresa te pomažu u slučajevima kada nešto ne možemo upamtiti i poboljšavaju našu memoriju. Tamna čokolada i kakao sadrže antioksidante koji utječu na one dijelove mozga koji su povezani s učenjem i pamćenjem. Orašaste plodove uglavnom poznajemo namirnice koje koristimo za poboljšanje rada srca, no samim time one utječu i na naš mozak i naše pamćenje. Kurkuma je namirnica koja na naš mozak djeluje pozitivno na više načina. Ona aktivno poboljšava pamćenje i smanjuje depresiju. Jaja, osim što su vrlo hranjiva, bogata su  vitaminima B6, B9 i B12 te vitaminu sličnim spojem kolinom. Mozak ovaj spoj koristi pri stvaranju neuroprijenosnika koji utječe na pamćenje i raspoloženje. B vitamini poznati su po tome što usporavaju starenje moždanih stanica i pomažu kod depresije. Dakle, povećanju koncentracije pridonosi bogata i raznolika prehrana, a na poveznici https://www.centarzdravlja.hr/hrana-i-zdravlje/zdrava-prehrana/isprobajte-namirnice-koje-poboljsavaju-koncentraciju/ možete pronaći još nekoliko savjeta o tome kako povećati i poboljšati koncetraciju.

+5 glasa
Iva Ivanko od
Od još nenavedenih namirnica posebno bih htjela istaknuti avokado i ciklu.

Cikla je kao bogati antioksidans (sve što je crvenkasto najčešće je izrazito dobar antioksidans), ali i izvor vitamina C vrlo dobra za pamćenje i općenito zdravlje stanica.

Avokado je bogat dobrim masnoćama koje utječu na moždanu funkciju. Također je dobar izvor vitamina K i folne kiseline koje su dobre za pamćenje. Osim svega toga avokado je i voće s najvećom razinom proteina dok je razina šećera izrazito niska.

Od suplemenata bih voljela istaknuti Ginko koji je već vrlo poznat po svom blagodatom utjecaju na pamćenje. ginko povećava cirkulaciju i smanjuje oksidacijski stres stanice čime jako pozitivno djeluje na memoriju i koncentraciju te poboljšava moždanu funkciju.

Slična pitanja

3 odgovora 1.0k 👀
Sandra Vukov 16.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov
4 odgovora 352 👀
2 odgovora 483 👀
Ivana Basar 12.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar
2 odgovora 287 👀
Iva Murat 14.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Iva Murat
2 odgovora 1.8k 👀
Nino Marić 17.08.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Nino Marić
4 odgovora 1.1k 👀
5 odgovora 2.8k 👀
3 odgovora 775 👀
1 odgovor 535 👀
Ivana Basar 12.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...