904 pregleda
Sandra Vukov u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov
Koja sve hrana deblja? Zbog bolesti sam smršavila 12kg i željela bi znati koja sve hrana deblja, kako znati koliko kalorija ima neka hrana?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Monika Matijević od Monika Matijević
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor

Sva hrana u teoriji "deblja". Kod debljanja ili mršavljenja važno je obratiti pozornost dali smo u kalorijskom deficitu ili ne, tj.koliko kalorija dnevno unosimo u sebe kroz hranu i piće. 

Svaka osoba ima svoj Bazni Metabolički Indeks (eng. BMR-Basal Metabolic Rate) - on pokazuje kolika je minimalna količina kalorija koje tijelo troši dok je u stanju mirovanja. BMI ovisi o nekoliko faktora, kao što su spol, godine, težina i visina. Na internetu imate kalkulatore u koje samo unesete ove svoje podatke i ono samo izračuna Vaš BMI. 

Ne govoreći sada o zdravoj prehrani, nego samo o debljanju, ukoliko se želite udebljati, potrebno je dnevno unositi veći broj kalorija od onog kojeg trošite. Treba obratit pažnju i koliko se fizički umaramo i koliko kalorija trošimo tjelovježbom i te kalorije također ubrojiti.

Za sve namirnice možete provjeriti njihovu kalorijsku vrijednost na ovom linku https://www.vjezbaj.com/kalorijska-tablica/

Također, na pozadini svakog prehrambenog proizvoda naveden je sastav tog proizvoda, gdje također i piše kalorijska vrijednost.

Moram naglasiti da kod zdrave prehrane nije bitno gledati samo kalorijsku vrijednost, nego je izrazito važno gledati sastav namirnica i pazit da se raznoliko i uravnoteženo hranimo i da unosimo sve potrebne vitamine i minerale, bjelančevine i ostalo, pogotovo vi koji ste naveli da ste jako smršavili radi zdravstvenih razloga.

+8 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka
Koliko neka hrana ima kalorija možete otkriti jednostavno ako googlate tu hranu i napišete pored nje "kalorije". Kada to napravite, najčešće saznate koliko ta hrana ima kalorija u 100 grama svoje mase, što znači da morate znati koliko grama ste pojeli kako biste dobili točan broj kalorija. Naravno, da se cijeli taj proces olakša, danas postoje aplikacije za to gdje automatski upišete što ste jeli i koliko ste jeli i to se sve upisuje u dnevnik Vaše prehrane. No, i dalje je potrebno vaganje ili okvirno znanje o gramaži svake namirnice ili svakog jela kojeg ste pojeli, a to zna biti naporno i upravo to demotivira ljude u praćenju svoje prehrane.

Ako Vam se nikako ne da vagati hranu svaki put kada ju jedete, moj prijedlog je da naučite procijeniti pa pišete otprilike gramažu koju ste pojeli ili u potpunosti zaboravite na bilokakvo praćenje prehrane nego jednostavno naučite koje su namirnice dobre i hranjive za Vas i jedite što bogatije i raznovrsnije.

Što se tiče toga koje su namirnice odlične za debljanje, to su svakako namirnice sa visokim udjelom masti i ugljikohidrata. No, ako se želite zdravo debljati, tada je potrebno unositi proteine. Naravno, potrebno je sve umjereno jesti i ni u čemu ne pretjerivati.

Najbolje bi bilo da konzultirate sa nekim stručnjakom i da Vam on složi cijeli plan i program prehrane.
+3 glasa
Ivan Ivić od Ivan Ivić
masna hrana Pre svega masno meso zatim suho dimljeno meso namirnice pržene u ulju zatim bijelo brašno i tjestenine  takođe i kvasac koji se može naći u pivu može dovesti do debljanja mada više debljanje ide ka formiranju sala na stomaku
Dina Kljajić 20.01. pitanje u rubrici Hrana i piće od Dina Kljajić Da li majoneza deblja?

Slična pitanja

2 odgovora
4 odgovora
2 odgovora
Ivana Basar 12.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar
4 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
Nino Marić 17.08.2022. pitanje u rubrici Hrana i piće od Nino Marić
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...