3.3k pregleda
Sandra u rubrici Hrana i piće od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
uređen od Nikolina Šrajbek
Je li kesten voće ili povrće? Zna li netko nešto više o njemu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.7k bodova)

Kesten možda može biti voće, ali ne i nužno. Zašto je pitanje nejasno odnosno tako i odgovor može biti nejasan jer sam ovdje objasnio da je znanost odavno odbacila podjelu biljaka na voće i povrće: https://znatko.com/10974/kako-znati-jel-nesto-voce-ili-povrce

Ovisno o znanstvenoj klasifikaciji tj. nomenklaturi prema stupnjevima, određene vrste kestena mogu biti voće, a određene mogu biti povrće. Isto npr. vrijedi i za rajčice. Podjela na voće i povrće kestena, rajčica ili drugih biljaka koristi se pretežno u kulinarstvu i trgovini, ali takva podjela znanstveno je netočna ili površna. Nažalost, podjela na voće i povrće se duboko ukorijenila među narodima svijeta i tako da se i danas koristi za "mudre pitalice" da li je bilo koja biljka voće ili povrće pa otuda i ovo pitanje - da li je kesten voće ili povrće. 

Kesten

Nadam se da je sada jasnije da mnoge biljke jednostavnim (pučkim) nazivom nazvane mogu, ali i ne moraju biti i voće i povrće. Nazovete li biljku latinskim dvostrukim imenom te ako znate njenu sistematizaciju po razinama, tek onda možemo razgovarati da li bi ta biljka mogla biti voće ili povrće.

+5 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
odabran od Sandra
 
Najbolji odgovor

Kesten raste na istoimenom drvu. Raste najviše u južnoj Europi. Ovo orošasto voće jedno je od prvih namirnica koje je čovjek jeo. Ovaj plod ima vrlo visoku energetsku vrijednost, pa tako, osim što je ukusan, vrlo je hranjiv. Zbog velike količine škroba, od kestena se može napraviti i brašno. Zdrav je zbog toga što sadrži kalcij i kalij. Može se pripremiti na puno načina, a neki od najčećih su kuhani, pečeni, pire od kestena.. Ovaj plod je jako probavljiv pa pomaže kod neredovite stolice. 

+5 glasa
Laura Z od Laura Z [Superaktivan] (1.3k bodova)
Pitomi kesten, drvo je od kojeg dobivamo plodove orašastog voća, kesten, što ga čini voćem, a ne povrćem. Smatra se da se u Europu proširio preko Grčke i najviše se rasprostranio na južnom dijelu Europe i Sredozemlju. Kesten se smatra visokokaloričnom namirnicom jer  na 100grama sadrži oko 245 kalorija. Zanimljivost je da mu se kalorijska vrijednost udvostručuje termičkom obradom, a povećava se i količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu. Izrazito je popularan u jelovnicima prehrane osoba koje boluju od celijakije jer je kesten "gluten free" to jest ne sadrži gluten. Može ga se pripremati u obliku pirea, juha te slanih i slatkih jela. Koriste se u prehrani radi pospješivanja stolice, smanjenja kolesterola i pravilnijeg rada srca i bubrega zbog minerala koje sadrži, primjerice bakar.Kada kupujete svježe kestene, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih primite u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbjegnite kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.


https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/zasto-treba-jesti-kestene---452547.html

Slična pitanja

2 odgovora 333 pregleda
1 odgovor 227 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...