Tko je dijetetičar, a tko nutricionist?

76 gledanja
Znatkica 15.01. pitanje u kategoriji Posao od Znatkica [Superaktivan] (2,404 bodova)
Koji je opis obrazovanja i posla koji radi dijetetičar, a koji je opis zvanja - nutricionist?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 ocjena
Nikolina Šrajbek 17.01. odgovor od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (33,259 bodova)
Hrvatski zavod za zapošljavanje na svojoj web stranici navodi objašnjenje i detaljan opis posla koji obavlja nutricionist.

Nutricionist je stručnjak za prehranu koji ljudima pomaže razumjeti znanstveno dokazane činjenice o prehrani, a osim toga, pomaže ljudima primjenjivati te spoznaje u svakodnevnom životu, s ciljem održavanja i poboljšanja zdravlja svakog pojedinca. Da bi osoba mogla obavljati posao nutricionista, mora završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni studij nutricionizma. Nutricionist planira, priprema i sudjeluje u procesu pripreme hrane u ugostiteljstvu, turističkim objektima, poduzećima, bolnicama, predškolskim i školskim ustanovama, u domovima za umirovljenike i u sličnim institucijama. Nadalje, nutricionist obavlja kontrolu kvalitete te mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti namirnica, osmišljava i priprema obroke za posebne skupine poput osoba s dijabetesom ili sportaše, osmišljava nove prehrambene proizvode u prehrambenoj industriji te planira pravilne i društveno organizirane obroke u studentskim restoranima ili školskim kuhinjama.

Dijetetičar je osoba koja planira zdravu ishranu (savjetodavac ili pisac recepata) i proučava dijetu i oblike pravilne ishrane. Dijetetičari ima opsežno znanje o prehrani koje potvrđuju njegovi certifikati i vjerodajnice. To ej stručnjak koji zna kako analizirati i interpretirati podatke o prehrani i o namirnicama.

Nutricionisti, dakle, rade na istraživanju i proučavanju hranjivih sastojaka u hrani. Oni analiziraju komponente prehrane. S druge strane, dijetetičari savjetuju klijente o prehrani te pomažu pojedincima u održavanju zdravog načina života.
+1 ocjena
Nastasia Koren 05.04. odgovor od Nastasia Koren [Turboaktivan] (29,198 bodova)

Iako dijetičari i nutricionisti pomažu ljudima da pronađu najbolju dijetu i hranu koja odgovara njihovim zdravstvenim potrebama, oni imaju različite kvalifikacije. U određenim državama dijetičari imaju certifikat za liječenje kliničkih stanja dok nutricionisti nisu uvijek certificirani. Jedna od glavnih razlika je u tome što dijetičar može pomoći u dijagnosticiranju poremećaja prehrane ili u planiranju obroka za rješavanje simptoma zdravstvenih problema. Iako nutricionisti zasigurno mogu pružiti podršku u tim područjima, većina se posla bavi s ponašanjem hrane ( nutricionisti su stručnjaci za hranu i prehranu) oni mogu pomoći pacijentima da odaberu prave stvari za jesti, pomoći im u planiranju jelovnika i savjetovati ih o zdravstvevnim učincima određene hrane. S druge strane, dijetičari su akreditirani i liječnici. Zdravstveni problemi većinu vremena ovise o našoj prehrani, a prehrana je takodjer grana medicinske znanosti koja se bavi tim problemima. Upravljanjem kroničnom bolešću, poput dijabetisa, povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola ili gihta (vrsta artritisa) možete naučiti kako odabir hrane može utjecati na vaše zdravstveno stanje. Registrirani dijetičar može vam pomoći prilagoditi plan prehrane i vježbanja za sagorijevanje više kalorija nego što ih unesete.

Slična pitanja

2 odgovora 70 gledanja
1 odgovor 34 gledanja
2 odgovora 113 gledanja
2 odgovora 60 gledanja
Znatko

Znatko je otvorena i pretraživa baza znanja u obliku pitanja i odgovora online zajednice

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

5,791 pitanja

9,088 odgovora

1,657 komentara

985 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?

Web::Edukacija

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri!
...