1.2k pregleda
Znatkica u rubrici Posao od Znatkica (4.4k bodova)
Koji je opis obrazovanja i posla koji radi dijetetičar, a koji je opis zvanja - nutricionist?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (57.0k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor
Hrvatski zavod za zapošljavanje na svojoj web stranici navodi objašnjenje i detaljan opis posla koji obavlja nutricionist.

Nutricionist je stručnjak za prehranu koji ljudima pomaže razumjeti znanstveno dokazane činjenice o prehrani, a osim toga, pomaže ljudima primjenjivati te spoznaje u svakodnevnom životu, s ciljem održavanja i poboljšanja zdravlja svakog pojedinca. Da bi osoba mogla obavljati posao nutricionista, mora završiti preddiplomski i/ili diplomski sveučilišni studij nutricionizma. Nutricionist planira, priprema i sudjeluje u procesu pripreme hrane u ugostiteljstvu, turističkim objektima, poduzećima, bolnicama, predškolskim i školskim ustanovama, u domovima za umirovljenike i u sličnim institucijama. Nadalje, nutricionist obavlja kontrolu kvalitete te mikrobiološke i zdravstvene ispravnosti namirnica, osmišljava i priprema obroke za posebne skupine poput osoba s dijabetesom ili sportaše, osmišljava nove prehrambene proizvode u prehrambenoj industriji te planira pravilne i društveno organizirane obroke u studentskim restoranima ili školskim kuhinjama.

Dijetetičar je osoba koja planira zdravu ishranu (savjetodavac ili pisac recepata) i proučava dijetu i oblike pravilne ishrane. Dijetetičari ima opsežno znanje o prehrani koje potvrđuju njegovi certifikati i vjerodajnice. To ej stručnjak koji zna kako analizirati i interpretirati podatke o prehrani i o namirnicama.

Nutricionisti, dakle, rade na istraživanju i proučavanju hranjivih sastojaka u hrani. Oni analiziraju komponente prehrane. S druge strane, dijetetičari savjetuju klijente o prehrani te pomažu pojedincima u održavanju zdravog načina života.
+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (9.8k bodova)

Iako dijetičari i nutricionisti pomažu ljudima da pronađu najbolju dijetu i hranu koja odgovara njihovim zdravstvenim potrebama, oni imaju različite kvalifikacije. U određenim državama dijetičari imaju certifikat za liječenje kliničkih stanja dok nutricionisti nisu uvijek certificirani. Jedna od glavnih razlika je u tome što dijetičar može pomoći u dijagnosticiranju poremećaja prehrane ili u planiranju obroka za rješavanje simptoma zdravstvenih problema. Iako nutricionisti zasigurno mogu pružiti podršku u tim područjima, većina se posla bavi s ponašanjem hrane ( nutricionisti su stručnjaci za hranu i prehranu) oni mogu pomoći pacijentima da odaberu prave stvari za jesti, pomoći im u planiranju jelovnika i savjetovati ih o zdravstvevnim učincima određene hrane. S druge strane, dijetičari su akreditirani i liječnici. Zdravstveni problemi većinu vremena ovise o našoj prehrani, a prehrana je takodjer grana medicinske znanosti koja se bavi tim problemima. Upravljanjem kroničnom bolešću, poput dijabetisa, povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola ili gihta (vrsta artritisa) možete naučiti kako odabir hrane može utjecati na vaše zdravstveno stanje. Registrirani dijetičar može vam pomoći prilagoditi plan prehrane i vježbanja za sagorijevanje više kalorija nego što ih unesete.

Slična pitanja

3 odgovora
Sandra Vukov 22.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov (9.8k bodova)
1 odgovor
Ivana Steković 02.12.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Steković (20.2k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 17.08. pitanje u rubrici Hrana i piće od Nino Marić (11.1k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...