444 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi
Zanima me koliko često i kada jesti meso te na sto trebamo paziti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Preporučuje se jesti do 600 grama mesa tjedno. Nije svejedno koje meso konzumiramo. Crveno meso (svinjetina, govedina, janjetina) može povećati šanse za rak crijeva ako se pretjerano konzumira. Bijelo meso (piletina, puretina) zdravije je i laganije pa su primjerice pečena pileća prsa često dijetna hrana. Kako bi prehrana bila izbalansirana, dobro je uz meso jesti dosta povrća. Mnoga jela možete napraviti bez mesa. Umak za tjesteninu ili njoke možete napraviti od povrća, povrtne juhe ili rižoto također su vrlo ukusni, a možete konzumirati i popečke od tikvica i drugog povrća, umjesto od mesa. Važno je da meso  bude dobro termički obrađeno, pogotovo kad se radi o piletini. Ipak, meso nemojte peći predugo jer može doći do oslobađanja štetnih tvari. Za najzdraviju varijantu, meso je najbolje kuhati ili peći na malo masti, a prženje u dubokom ulju i pohanje je nezdravo jer se koristi mnogo masti.

+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Postoje tri jednostavna savjeta za konzumiranje mesa. 

  1. Ima kemikalija koje se daju životinjama određenim za klanje i koje su vrlo opasne. Treba paziti i kupovati meso bez ikakvih aditiva.
  2. Drugi savjet je ne jesti meso više od jedanput dnevno. Ako se jede više od jedanput dnevno ogromna količina energije potrebna za njegovu probavu troši se, pa nema dovoljno energije za druge važne funkcije kao što je eliminacija. Jedan mesni obrok trebalo bi jesti kasnije u tijeku dana
  3. Treći savjet je ispravno kombiniranje hrane i u svakom slučaju nastojanja ispravnog kombiniranja  hrane s mesom, pokušaje uz meso uvijek jesti i povrće

Slična pitanja

2 odgovora
Karla Jurišić 29.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Karla Jurišić
3 odgovora
Mario Marijanović 02.12.2021. pitanje u rubrici Recepti od Mario Marijanović
1 odgovor
4 odgovora
2 odgovora
2 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...