1.5k pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi
Zanima me kada jesti voće? Neki tvrde da treba jesti čim se probudimo, a ostali tek popodne.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor

Voće je jako zdravo i zapravo voće možemo jesti tijekom cijelog dana, a jedino pravilo je da ga ne jedemo neposredno prije ili poslije određenog obroka. 

Da, istina je da je voće najbolje jesti na prazan želudac, ali neka vas to ne spriječava da voće jedete i popodne ili navečer. 

Prvi voćni obrok neka vam bude ujutro, ali imajte na umu da "pravi" dokučak možete jesti tek ak minuta nakon što ste pojeli voće. Ali, ipak postoji ali. Ova kombinacija prvo voće, pa onda doručak dolazi u obzir samo ako će se vaš dokučak sastojati od žitarica, ako planirate dokučkovati bjelančevine i masti, ipak se ne preporučuje jesti voće prije toga na prazan želudac. 

Ako želite prigristi neko voće između ručka i večere, jedino što morate imati na umu je da od ručka mora proći barem 3 sata i da nakon voća ne smijete jesti večeru narednih sat vremena. 

Ako vam se navečer jede voće, nemojte se zakinuti za njega, ali ga pojedite tek 2-3 sata nakon večere. No, ako imate problema sa snom i ne možete spavati, navečer izbjegavajte voće koje je puno vitamina C jer će vas on razbuditi. 

Ako želite da se neki vaš obrok (doručak, ručak ili večera) sastoji samo od voća, to može, ali ne smijete ga kombinirati s ničim drugim!

+4 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Budući da voće ne ostaje dugo u želucu, osnovno je pravilo da voće nikad ne jesti s nečim drugim, niti odmah iza drugog jela. To znači da voće treba jesti na prazan želudac, kako ne bi izazivalo truljenje ostale, već ranije pojedene hrane u želucu. Voće više nego ijedna druga hrana snabdijeva tijelo svime onime što mu je potrebno kako bi ostalo zdravo. Nadalje, svo voće koje se konzumira mora biti svježe i nekuhano ili će biti mnoge koristi izgubljene, kao primjerice vlakna.

Dok god vam je želudac prazan, možete jesti koje god voće hoćete, ali mora proći barem 20 minuta prije nego što jedete drugu hranu. To je zato jr je toliko potrebno voću da napusti želudac. 

Banani treba za to barem 1 sat. Ako pojedete obrok koji nije pravilno kombiniran, hrana će vam vjerojatno ostati u želucu 8 sati i stoga ne bi trebali konzumirati bilo kakvo voće.

Slična pitanja

2 odgovora
Margareta Jurisi 28.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Margareta Jurisi
3 odgovora
1 odgovor
Sandra Vukov 27.12.2020. pitanje u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od Sandra Vukov
2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Ivan Gačić 26.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivan Gačić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...