124 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
uređen od Znatko
Na koje načine i kojim metodama se najbrže odviknuti od pušenja?

=>

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Sara Cindrić od Sara Cindrić [Superaktivan] (2.9k bodova)

Prvi korak je donijeti odluku o prestanku pušenja. Nakon troga, potrebno je napisati razloge zašto ste donijeli tu odluku (poboljšanje zdravlja, ušteda novca...) i svako jutro ispred ogledala recitirati najvažnije prednosti. Kako bi se motivirali, možete za početak ušteđeni novac iskoristiti na nešto što volite kao nagradu. Također, dobro je imati nekakav hobi kojim ćete okupirati misli umjesto cigaretama (crtanje, origami, sport...nešto što Vas je uvijek zanimalo, ali nikako da se time počnete baviti). Ako se ne možete osloniti isključivo na mentalnu snagu, možete si pomoći proizvodima kao što su žvakaće gume s nikotinom ili nikotinski flasteri...ili jednim od uspješnijih, ali u Hrvatskoj slabo iskorištenih načina za odvikavanje od pušenja - hipnozom (najbolje vođenom, ali može i samostalnom uz audio snimku kao što je ova: Stop Smoking Self Hypnosis).  

+5 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić [Ekstraktivan] (6.6k bodova)

Pričala sam s prijateljicama i shvatila da je potrebna snaga volje da se to uspje i da nije tako teško ako zacrtano možete ostvariti i znate pobijediti samu sebe. Odvikavala sam se od pušenja kroz ova tri koraka gdje je svaki trajao oko tjedan dana:

Naravno, prije svega sam prvo rekla sebi (a i drugima preko mobitela) - PRESTAJEM PUŠITI!

  1. tjedan - Nisam puno odlazila iz ured (bez pauza; okupirana poslom) ili iz stana na kave s frendicama. Problematična faza ako ste inače primarno ekstrovertirana i društvena osoba.
  2. tjedan - Izlazim Van isključivo s prijateljicama koje ne puše i to isključivo u kafiće bez pušačkog dijela i gdje je strogo zabranjeno pušenje (da nema konobara koji će ti donijeti tanjurić 
  3. tjedan - Već pomalo naviknuta na nepušenje u finalnom tjednu počinjem izlaziti sa preostalim frendicama na kave gdje je dozvoljeno pušenje. Naravno, odoljevam pušenju. Borim se u sebi, ali uspjevam.
Moram napomenuti da sam između 1. i 2. tjedna i 2. i 3. baš vikendom svaki puta zapalila po jednu cigaretu. Nevjerojatno mi je bilo da mi je bilo muka i popušila bih samo pola ako i toliko cigarete. Zakašljala se i bacila ostatak. Samu sebe sam u tim trenucima iznenadila. 
 
Od kada sam prestala, prije nekoliko godina - više ne pušim. Nadam se da ću ovom tehnikom nekome pomoći također da prestane i sam pušiti. Javite ovdje ako i Vama uspije.

Slična pitanja

1 odgovor 2.5k pregleda
3 odgovora 182 pregleda
2 odgovora 181 pregleda
5 odgovora 219 pregleda
4 odgovora 366 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...