78 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Tehnologija od Mia Jelinčić (2.1k bodova)

Kakvi su rezultati Acronis istraživanja o kibernetičkoj sigurnosti (Cyber Protection Week) u 2021. godini? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija (86.6k bodova)
prikazano od Redakcija

Acronis Cyber Protection Week: Tijekom prošle godine, 56% IT korisnika je nepovratno izgubilo svoje podatke

Osobne korisnike najviše brinu krađa osjetljivih podataka, phishing napadi i ransomware

Acronis, globalni tržišni lider u rješenjima za kibernetičku sigurnost, predstavio je rezultate svog godišnjeg istraživanja Cyber Protection Week. Ovogodišnje izvješće (za 2021.) ukazuje na sve veći broj slučajeva gubitka osobnih ili poslovnih podataka, ali i na sve veću popularnost izrada sigurnosnih kopija u oblaku.

Gotovo tri četvrtine IT korisnika je moralo vratiti svoje podatke iz sigurnosne kopije, a više od polovice njih izgubilo je svoje podatke 2021. godine, bilo zbog ljudske pogreške, kvara sustava, gubitka opreme ili napada zlonamjernog softvera. Strahovi osobnih korisnika od kibernetičkih napada porasli su 2021. godine, ali njihove navike izrade sigurnosne kopije nisu se puno promijenile. Na primjer, samo jedan od deset korisnika izrađuje sigurnosnu kopiju svaki dan, 34% sigurnosno tek jednom mjesečno, a 41% neredovito ili uopće ne.

Zaključci istraživanja Acronis-a, provedenog na više od 6.200 IT korisnika i IT menadžera u 22 zemlje diljem svijeta, također opisuju korisničke propuste u IT sigurnosti. Na primjer, 43% njih ažurira svoje sustave najranije tjedan dana nakon objavljivanja. Gotovo polovica nije sigurna hoće li ih njihovi sigurnosni alati zaštititi od trenutnih prijetnji. Iako su s pravom zabrinuti zbog phishing i ransomware napada, ne obraćaju dovoljno pozornosti na druge prijetnje, kao što su DDoS ili cryptojacking.

Najzanimljiviji zaključci studije:

  • 56% osobnih IT korisnika (ili članova njihovih obitelji) izgubilo je podatke 2021. godine, od čega 30% jednom, 21% više puta , a 5% čak i više od 5 puta. Samo 44% osobnih korisnika prošle godine nije izgubilo svoje podatke.
  • 39% korisnika moralo je jednom vraćati svoje podatke iz sigurnosnih kopija, 33% njih vraćalo je podatke više puta, a tek 28% nije moralo vraćati podatke iz sigurnosnih kopija.
  • 6% korisnika potrošilo je više od cijelog dana na povrat podataka iz sigurnosnih kopija, 15% manje od jednog dana, 46% manje od pola dana i 33% manje od sat vremena.
  • Svega 10% korisnika svaki dan sigurnosno kopira svoja računala ili mobilne uređaje, 37% redovito, a čak 43% neredovito ili uopće ne
  • Od 2019. godine, korisnici su udvostručili naviku izrade sigurnosne kopije u oblak: 54% korisnika sad se izjašnjava da radi sigurnosne kopije u oblaku, što je dvostruko više njih u odnosu na 2019., odnosno na vrijeme prije pandemije. Proporcionalno tome, navika izrade lokalne sigurnosne kopije smanjena je za gotovo polovicu - na 33%, dok hibridnu sigurnosnu kopiju, koja se ujedno i najviše preporučuje, radi tek 12% korisnika.
  • Korisnici su najviše zabrinuti zbog: krađe podataka - kreditne kartice, identitet, lozinke i sl. - (65%), napada zlonamjernog softvera (59%), krađe identiteta (49%), brute force napada (47%) te ransomware-a (42%). S druge strane, vrlo slabo su upoznati s prijetnjama cryptojackinga (26%), DoS ili DDoS rizicima (20%) te napadima na kućne i IoT uređaje (19%)

Cjelokupno istraživanje (na engleskom jeziku) dostupno je na web odrednici: https://dl.acronis.com/u/rc/Acronis-Cyber-Protection-Week-Global-Report-2022.pdf.

Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...