56 pregleda
Darija Magdalenić u rubrici Promet i vozila od Darija Magdalenić [Proaktivan] (639 bodova)

Kako da grad Split riješi problem ljetnih zakrčenih gradskih prometnica i putničko-transportne luke zbog kojeg ga turisti zovu "gužvoviti Split"?

Marija Miha od Marija Miha [Ekstraktivan] (5.2k bodova)
Sad nakon Ultre je nastala takva gužva u Splitu... :( :( :(

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris [Superaktivan] (2.1k bodova)

Problem zakrčenih prometnica Split će teško riješiti jer je gužva tijekom cijele godine te bi bilo kakva gradnja u bilo koje doba godine uvelike ometala već postojeći promet, što naravno nije poželjno. 

No rješenje za svoj problem s gužvama našao je njemački grad Darmstadt, čije bi se rješenje moglo primijeniti i na Split. Naime, taj grad koristi infracrvene kamere koje prepoznaju automobile i ostale sudionike u prometu te se prema tome prilagođava trajanje semaforskih svjetala. Takav način regulacije prometa povećava i sigurnost na način da sustav može očitati kada se na pješačkom prijelazu nalazi veći broj pješaka te prilagoditi trajanje zelenog svjetla (zeleno svjetlo za pješake dulje traje da svi stignu sigurno prijeći cestu). 

Osim toga, moguće je da Split krene putem Venecije i pokuša uvesti novitete koji bi trebali smanjiti broj turista. U tom bi slučaju trebali još više podići svoje cijene te uvesti i ulaznice za svoje posjetitelje koji nemaju unaprijed rezerviran smještaj te koji misle boraviti u gradu samo jedan dan. 

O problemima vezanim za promet grada Splita raspravlja se već dugi niz godina te se pokušava doći do rješenja. U ovom sam odgovoru predstavila neka rješenja koja su drugi gradovi sa sličnim problemima odlučila provesti te smatram da bi bila korisna i za grad Split. 

Slična pitanja

1 odgovor 92 pregleda
1 odgovor 1.0k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...