68 pregleda
Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris (7.5k bodova)

Kakvi su planovi za izgradnju i uređenje šumskih puteva te protupožarnih prometnica?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija (115k bodova)
prikazano od Znatko

Izgradnja i uređenje šumskih puteva te protupožarnih prometnica

Održan sastanak u Divuljama sa županijskim zapovjednicima priobalja    

U prostorima Intervencijske vatrogasne postrojbe Split u Divuljama održan je sastanak sa županijskim zapovjednicima priobalja na temu izgradnje i uređenja šumskih puteva, protupožarnih prometnica i prosjeka u narednom razdoblju te analiza protupožarne sezone 2022.

Sastanku je prisustvovao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, pročelnik HGSS-a Josip Granić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika Predsjedništva Dino Kozlevac, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Joško Grančić te županijski zapovjednici priobalja: Mladen Šćulac, Zvonimir Lončarić, Matej Rudić, Ivan Kovačević, Darko Dukić i Stjepan Simović.

HVZ Mediji

Božinović: Klimatske promjene sve ekstremnije

Ministar Božinović uvodno je kazao kako je na razini Hrvatske ove godine bilo gotovo 50% više požara te da je došlo do povećanja opožarene površine za 135% u odnosu na prošlu godinu.

„To je znak da ćemo se s požarima morati nositi tijekom cijele godine što zahtijeva angažman svih institucija. Kako bismo što spremnije dočekali požarnu sezonu provodimo cijeli niz aktivnosti na razini Vlade RH, pa je tako donesena Strategija upravljanja rizicima od katastrofa, a vatrogasci su tu kako bi zaštitili ono što nam je u Hrvatskoj najvrednije.“

Objasnio je i kako je na sastanku raspravljano o akcijskom planu na kojem se radi, a to su prioritetni protupožarni putevi koje treba pripremiti zajedno s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede.

„Taj je plan u pripremi i ići će u međuresorno usuglašavanje sljedećih nekoliko tjedana. Mi sada imamo po svim županijama ucrtane smjerove i pravce koji su prioritetni, a onda trebao odlučiti o fazama kako bismo spremno dočekali protupožarnu sezonu. Klimatske promjene sve su ekstremnije, a mi smo među zemljama koje ovom problemu pristupaju na sveobuhvatan način. No čak ni tada ne možemo garantirati da će sve proći bez posljedica i šteta čemu smo svjedočili ove godine“, kazao je.

Tucaković: Vatrogasni sustav brzo reagirao na sve požare

I zapovjednik Tucaković uvodno je kazao kako je požarna sezona bila duga i iscrpljujuća, ali da je vatrogasni sustav brzo reagirao na sve nastale požare. Podsjetio je i na i smrtni slučaj vatrogasca u požaru kod Orašca koji je podsjetio na svu težinu i opasnost koju nosi vatrogasni posao.

„Hvala svim mojim kolegama županijskim zapovjednicima, ali i svim kolegama u RH na trudu kojeg su uložili tijekom ove godine. Već smo sada počeli s pripremama za idući sezonu i današnji je sastanak nastavak sjednice iz srpnja ove godine kada smo odlučili da bismo išli sa izmjenama Zakona u zaštiti do požara. Počelo se raditi na projekcijama budućih šumskih puteva, od kojih neke treba napraviti, neke treba obnoviti, a sve treba biti gotovo prije sljedeće protupožarne sezone“, rekao je.

Napomenuo je i kako će se u narednih dvadesetak dana napraviti sastanak s nacionalnim parkovima i parkovima prirode kako bi se utvrdilo gdje su moguća poboljšanja.

„Glavni napor požarne sezone je završio, ali to ne znači da požara nema, dapače, svjedočimo im svakodnevno i vatrogasci, profesionalni i dobrovoljni svakodnevno interveniraju. Također, ove smo godine svjedočili i velikim požarima na priobalju, ali i na kontinentu kao što je bio primjerice požar u Kopačkom ritu.  Svjedočili smo povećanom broju požara i na području Istarske županije, a ono što je činjenica je da i dalje velik broj požara nastaje ljudskom nepažnjom. Zato su županijski zapovjednici priobalja u pripremama za ovaj sastanak morali ucrtati šumske puteve na području svoje županije, a ovih će se dana sa šumarijama napraviti prioriteti kako bi se širenje požara prema turističkim naseljima svelo na minimum“, kazao je Tucaković.

I Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na rješavanju problema zapuštenih zemljišta kako bi se rizici zbog nebrige i zapuštenosti smanjili. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek, rekao je:

„Posebno je to izraženo na otocima, tamo gdje su vlasnici nepoznati ili žive daleko te su nedostupni, stoga se radi na tome da se zajedničkim snagama nađu načini kako bi se zaštitila imovina. Ministarstvo poljoprivrede s Hrvatskim šumama radi na Akcijskom planu koji podrazumijeva izradu šumske infrastrukture na području priobalja, a kroz trogodišnje razdoblje je osigurano više od 170 milijuna kuna.“

Zoran Marković od Zoran Marković (3.9k bodova)
Još kada bi se držali onoga što govore i planiraju cijelo vrijeme. :D

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 17.05.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Ana Primorac 13.06.2022. pitanje u rubrici Društvo od Ana Primorac (5.2k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.2k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...