192 pregleda
Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris
uređen od Redakcija

Kako su prošle press konferencije filmova "Stric" i "4:2" na Pulskom filmskom festivalu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

PRIJE HRVATSKIH PREMIJERA U ARENI, U KINU VALLI ODRŽANE KONFERENCIJE ZA MEDIJE FILMOVA STRIC I 4:2

U utorak su, prije hrvatskih premijera u Areni, u Kinu Valli održane press projekcije dvaju filmova iz Hrvatskog natjecateljskog programa, Stric i 4:2.

Na konferenciji za medije, ekipa filma Stric otkrila je ponešto o filmu kojeg smo imali priliku vidjeti večeras (19.7.) u 21.30 na velikom platnu u Areni. Prisustvovali su redatelji Andrija Mardešić i David Kapac, producent Ivan Kelava, glumci Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica, montažer Tomislav Stojanović i scenografkinja Ivana Škrabalo. Na samom početku, moderator Boško Picula, pohvalio je hrabrost mladih redatelja, koji su potvrdili da film sadržava neke autobiografske momente i da ga je teško žanrovski odrediti. U šali su rekli da je riječ o spoju Yorgosa Lanthimosa i Michaela Hanekea. Ivana Roščić, koja s redateljima surađuje još od studentskih dana, izjavila je kako joj je ova uloga bila vrlo zahtjevna, ali samim tim i lijepa te da je uživala raditi na ovom projektu. I Roko Sikavica je svoju ulogu nazvao izazovnom; trebao je pronaći fini glumački balans koji neće otići u grotesku, budući da igra dvadesetogodišnjaka, koji pred stricem glumi devetogodišnjaka. Goran Bogdan, čija je uloga zahtijevala i određene fizičke prilagodbe, rekao je da je užitak bio raditi s ovom filmskom ekipom, a misli da se to na filmu i vidi. Producent Ivan Kelava izjavio je da je sretan što nakon sedam godina u Puli predstavlja film na kojem je radio više od pet godina i u koji je vjerovao puno prije nego što su mu dodijeljena financijska sredstva. Montažer Tomislav Stojanović nazvao je zanimljivim rad s dva redatelja i da je prva, „gruba” montaža napravljena u svega tri tjedna, a scenografkinja je izjavila da je bilo vrlo inspirativno raditi  s redateljima Mardešićem i Kapcem, ali i oživjeti razdoblje kasnih sedamdesetih, odnosno ranih osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Ekipa filma 4:2 predstavila se, nogometnim rječnikom, u sastavu: Anđelo Jurkas, redatelj, glumci Bojana Gregorić Vejzović, Ivo Krešić, Katarina Nikšić, Drago Ćosić, Igor Galo, oblikovatelj zvuka Luka Tralić, direktor fotografije Dino Nikšić i montažer Domagoj Knežević. Redatelj je izjavio kako je film u većem dijelu ispao točno onakvim kakvim ga je i zamislio, a kako će biti prihvaćen, sada je izvan njegove moći. Reakcije ljudi koji su ga do sada vidjeli, po njegovim su riječima dvojake. Ljudima je ili prekrasan ili uopće ne razumiju koncept, izjavio je Jurkas. Glavna glumica Bojana Gregorić Vejzović složila se s Boškom Piculom da nikada nije ovoliko glumila šutnjom, ali da je to „šutnja koja vrišti” i kojom se puno više može reći nego samim tekstom, a da je upravo takav koncept ono što ju je i privuklo ovom projektu. Ivo Krešić rekao je da ga je snimanju ovog filma privukao prvenstveno entuzijazam i činjenica da se u projekt ušlo srcem, a da je snimanje unatoč vrućini, skučenom prostoru i raznim komplikacijama bilo užitak iz kojeg se nije izrodio samo film, već i divna prijateljstva.

Hrvatsku premijeru filma Stric mogli ste pogledati večeras  u Areni s početkom u 21:30 sati, a filma 4:2 u 23.30 sati.

Program, detaljni raspored svih projekcija kao i sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala.

Znatko medijski pokriva
CRO Commerce 2023
Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva
INVESTIRANJEM DO FINANCIJSKE SLOBODE No. 2

Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Adria Security Summit 2023
Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
18. Advanced Technology Days (2023)

Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...