Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris

Kako su prošle press konferencije filmova "Illyricvum" i "Divljaci" na Pulskom filmskom festivalu 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Redakcija

U Kinu Valli održane press projekcije i konferencije za medije filmova Illyricvum i Divljaci

Danas su u Kinu Valli održane dvije projekcije filmova iz Hrvatskog natjecateljskog programa, Illyricvm Simona Bogojevića Naratha i Divljaci Darija Lonjaka.

Ekipu Illyricvma predstavio je redatelj  Simon Bogojević Narath, a prisustvovali su: producentica Ankica Jurić Tilić, koproducent Fatmir Spahiu, direktor fotografije Aleksandar Kavić, kostimografkinja Zjena Glamočanin i glumci Ana Takač, Filip Križan, Robert Prebil, Adrian Pezdirc Ylber Bardhi.

Redatelj je na pitanje moderatora Boška Picule, otkud se rodila ideja za ovaj projekt izjavio kako je zapravo riječ o njegovoj želji da svoj kontinuirani interes za povijest pretoči u jednu filmsku priču, ali privukla ga je i činjenica da je svijet Ilira u nekakvoj općoj percepciji prilično nepoznat. Budući da sam nije stručnjak za to područje, a autentičnost je bila prioritet, istaknuo je ulogu lingvista, prof. Matasovića, koji je konfigurirao jezik Ilira iako je to nemoguće učiniti u potpunosti. Kostimografkinja Glamočanin istaknula je ulogu stručnjaka u rekonstruiranju kostima iz tog doba, budući da povijesni izvori iz tog doba, kada je odjeća u pitanje, ne postoje, odnosno jako su ograničeni. Producentica Jurić Tilić snimanje je nazvala izazovnim, izjavivši kako je ovaj projekt bio velik poduhvat i velika pobjeda cijele filmske ekipe, a koproducent Spahiu rekao je da na Kosovu vlada veliko uzbuđenje oko filma i da jedva čeka da krene u distribuciju. Glumac Robert Prebil samo je snimanje nazvao nezaboravnim iskustvom, a Filip Križan je istaknuo odličan timski rad i povezanost među filmskom ekipom koja je olakšala ponekad teške uvjete snimanja. Adrian Pezdirc izjavio je da mu je jako važno bilo imati jezičnog savjetnika kako bi lik što uvjerljivije interpretirao, a Ana Takač da je unatoč početnoj dvojbi u ovu ulogu ušla vrlo hrabro, pokušavši interpretirati ženu-vrača iz tog doba na što uvjerljiviji način.

Konferenciji za medije filma Divljaci Darija Lonjaka prisustvovali su sam redatelj, producent Jozo Patljak, scenograf Antonio Patljak, skladatelj Bojan Petković i glumci Borko Perić, Alen Liverić i Dražen Mikulić. Picula je na samom početku čestitao Lonjaku na činjenici da se kao debitant odlučio okušati u žanrovskom filmu, kombinaciji akcije, trilera i komedije, a redatelj je potvrdio kako je i samom odlukom da se bavi režijom kao profesijom, oduvijek želio snimiti dugometražni film, ali je isto tako istaknuo da je film sniman gotovo bez budžeta. Alen Liverić izjavio je da mu je bilo veliko zadovoljstvo raditi s redateljem te da uz tako talentirane mlade filmske stvaratelje hrvatski film čeka svijetla budućnost. Borko Perić rekao je da nikad ne zna kako će na kraju neku ulogu iznijeti, no nada se da je u ovom filmu to izveo uspješno i da je bio užitak raditi s takvom ekipom. Dražen Mikulić rekao je da je pristao igrati svoju ulogu čim je pročitao scenarij, budući da je lik jako dobro napisan. Producent  Jozo Patljak iznimno je ponosan na cijelu filmsku ekipu, od montažera i snimatelja do glumačke postave i naglasio je da su svi dali petsto posto od sebe.

Filmove  Illyricvm i Divljaci mogli ste pogledati večeras u Areni s početkom u 21:30, odnosno 23:15 sati. 

Program, detaljni raspored svih projekcija kao i sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...