Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od

Što je obilježilo peti dan Pulskog filmskog festivala 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

PETI DAN 69. PFF-A OBILJEŽIO INDUSTRIJSKI PROGRAM, ALI I PROJEKCIJE FILMOVA PUNIM PLUĆIMA I BACI SE NA POD

Na velikom platnu u Areni sinoć su se prikazivala dva filma iz Hrvatskog natjecateljskog programa: Punim plućima Radislava Jovanova Gonza i Baci se na pod Nine Violić.

Punim plućima, redatelja Radislava Jovanova Gonza, priča je koja se odvija početkom dvijetisućitih. Oleg, Febra, Mišo, Danko, Zorka i Biba u ranim su dvadesetima bili nerazdvojno društvo i već tada vječni studenti, neopterećeni onime što ih čeka kad „odrastu“. Tada su sva njihova druženja, bez iznimke, počinjala i završavala u Olegovu stanu gdje su nalazili svoj drugi dom, utočište, olakšanje, smiraj. Danas, desetak godina kasnije, Oleg je mrtav i upravo će njegova nagla smrt biti mjesto njihova ponovnog susreta.

Film Nine ViolićBaci se na pod, bilježi posljednje trenutke zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji. Dok se roditelji bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje, njihov šestogodišnji sin svoj svijet gradi kroz igru. Svatko ima svoju istinu, u čiju ćete povjerovati?

Na programu Filmovi u nastanku u srijedu je na pitchu predstavljeno 13 projekata pred tročlanim međunarodnim žirijem: Osnat Bukofzer, Daniela Cölle i Oliver Neumann. Predstavljeni projekti većinom su hrvatske produkcije, uz šest manjinskih koprodukcija, u fazi postprodukcije. Cjelokupni program trajao je više od tri sata s desetominutnom pauzom, a moderirao ga je Ljubo Joseph Lasić.

Unutar predviđenih petnaest minuta pitcha trebao se prikazati i video isječak ili foršpan te sav ostali audio vizualni materijal ili prezentacija. Dio predstavljenih projekata već je snimljeno i treba sredstva za postprodukciju dok su neki još u fazi razvoja scenarija ili prikupljaju sredstva za početak ili nastavak snimanja. Zanimljivo je da je dio autora (ili autorskih timova) naglasio da su uložili vlastita sredstva u projekt pa sad potražuju sredstva kako bi završili započeto ili doveli projekt na kvalitetniju razinu. Neke od prezentacija bile su vrlo živopisne i prilično su zainteresirale pa čak i nasmijale ili ganule brojnu publiku i sudionike. Predstavljeni filmovi su Ana Anđela Jurkasa, Božji gnjev Kristijana Milića, Dnevnik Pauline P. Nevena Hitreca, Pula Andreja Korovljeva, Sedmo nebo Jasne Nanut, Sjenoviti Mediteran Ivana Jovića, Slatka Simon Igora Mirkovića, Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića, Stigme Zdenka Jurilja, Šlager Nevija Marasovića, Šterkijada Igora Šterka, Što da se radi Gorana Devića Žal Koste Đorđevića.

Prije projekcije filma Punim plućima u Areni su uručene nagrade predstavljenim projektima. Prva nagrada dodijeljena je projektu Što da se radi Gorana Devića, druga Sedmom nebu Jasne Nanut, a treća Šlageru Nevija Marasovića. Oliver Neumann u kratkom je obrazloženju izjavio da su svi projekti vrijedni razvoja, da mu je žao što žiri nije u mogućnosti poduprijeti više projekata, no da mu je iznimno drago da je jedan od nagrađenih projekata onaj ženske redateljice.

U Kinu Valli održala se projekcija filma Sunce Kurdwyn Ayub, a na Kaštelu, u sklopu programa Filmski klasici, projicirao se nijemi film Berlin: Simfonija velegrada redatelja Waltera Ruttmanna iz 1927. godine uz originalnu prateću glazbu skupine Chu. U sklopu Posebnih projekcija prikazivao se horor Ne govori zlo Christiana Tafdrupa, a najmlađi su, u sklopu programa Pulica, uživali u filmu Oink Masche Halberstad čija se projekcija održala u INK-u, kao i Studentski program. Na Ambreli ste mogli pogledati film Curica redatelja Silvine Schnicer i Ulisesa Porre.

Danas će se u Areni održati projekcije dva filma iz Hrvatskog natjecateljskog programa: Divljaci Darija Lonjaka i Illyricvm Simona Bogojevića Naratha. U Kinu Valli održat će se projekcije filmova Čudaci na slobodi redatelja Gabriellea Mainettija i Slijepac koji nije htio gledati Titanic Teemua Nikkija, a na Kaštelu Neka bude jutro redatelja Erana Kolirina. U INK-u nas, u sklopu Pulice, očekuje animirani film Mama Moo se vraća kući redatelja Christiana Rylteniusa i Tomasa Tivemarka, posebna projekcija filma Orkestar Matevža Luzara i Studentski program, a na Ambreli možete pogledati film Sunce Kurdwin Ayub.

Program, detaljni raspored svih projekcija kao i sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...