191 pregleda
Nino Marić u rubrici Vjera i religija od Nino Marić

Je li sakrament krštenja dar, pravo i/li obveza?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Sakrament krštenja jest jedan od sakramenata kršćanske inicijacije kojima čovjek postaje punopravan član katoličke Crkve i obvezuje se na vjeru u trojedinoga Boga koji se preko Isusa Krista objavio na zemlji. Sav je nauk o potonjem poznat iz Božje Riječi, odnosno Biblije, a objašnjen je i u temelje tumačen u Katekizmu katoličke crkve. Kako donosi stranica Svetište Gospe Sinjske krštenje je:

Krštenje je sakrament, odnosno obred, kojim netko postaje član katoličke Crkve. Sakrament krštenja za katoličke vjernike znači: U krštenju se polijevanjem vodom u ime Presvetoga Trojstva duhovno preporađa stvorenje i postaje članom mističnoga Kristova Tijela oslobađajući se istočnoga grijeha, a i svih drugih grijeha.

Krštenje - Župa Bezgrešnog začeća BDM

Prema navedenom, krštenje jest Božji dar ili poziv vjernicima da uđu u njegovu zajednicu vjernika i da im se izbriše vremenita kazna Istočnoga grijeha. Nadalje, on jest važan i potreban za svakoga tko želi postati punopravni član katoličke crkve i naviještati vjeru koju ona svjedoči. Međutim, nije obavezan jer je on slobodan odabir, ali bez njega se ne mogu primiti drugi sakramenti ili se mogu primiti vrlo iznimno (npr. kada se radi o vjenčanju ili kumstvu). Usto, pravo na njega ima svatko tko se u svojoj slobodnoj volji odluči biti svjedok Isusa Krista kao punopravni član crkve i koji prema tome ispunjava sve kriterije koji su važni za primanje sakramenta krštenja. 

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Lovro Gorup 28.10.2020. pitanje u rubrici Vjera i religija od Lovro Gorup

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...